Szalon

Digitális emlékezet: A kollektív sámlik és a szovjet katonák

Sorozatunkban a Fórum Kisebbségkutató Intézet digitalis­emlekezet.eu oldaláról közlünk egy-egy képet és a képhez írt szöveget. A projekt, a digitalisemlekezet.eu célja az, hogy archív fotók által mutassa be a felvidéki magyar közösség elmúlt 100 évét. Az oldalon jelenleg több mint 17 ezer fénykép található. Újabb fotókat az alábbi címen lehet felajánlani: info@digitalisemlekezet.eu.
ÚJ SZÓ ONLINE

2021. május 30. 16:30

Digitális emlékezet

A Gombaszögön 1958 óta évente megrendezett Országos Kulturális Ünnepély színpada és nézőtere az amfiteátrum formájára hasonlít, de azzal ellentétben itt nem voltak stabil ülőhelyek. Azokat a rendezvény előtt minden évben újra el kellett készíteni, azaz szét kellett rakni az év közben a szabadtéri színpad alatt tárolt elemeket. Az első öt sorban a vendégek és a tiszteletjeggyel rendelkező nézők kaptak helyet, akik ülőhelyei deszkalapból készült támlát is kaptak. A többi sort azonban már „kollektív sámlik” alkották, ahogyan ezeket a Gombaszöghöz közeli Gömörhorkáról származó, 2002-ben elhunyt Dusza István, az Új Szó egykori munkatársa valamikor az 1980-as évek második felében elnevezte. A kollektív sámli úgy jött létre, hogy a fémdobozokra deszkalapokat helyeztek. A felvételen nagyon jól ki lehet venni a különbséget a kétfajta ülőalkalmatosság között. Ahogyan az máshol is lenni szokott, a legelső sorban a főfejesek ültek, azaz az állami delegáció tagjai, valamint a kerületi és járási elvtársak. A tiszteletjegyesek között ott voltak a belügyi szervek tagjai is Rozsnyóról, akik abban az időben, azaz 1989 előtt, minden nagyobb (vagy akár kisebb) tömeget mozgósító rendezvényen, így Gombaszögön is eléggé jelentős számban vegyültek el a nézők között, éberen figyelve a rendezvény területén történő eseményeket.
Aki ismeri a gombaszögi nézőteret, tudja, hogy nem kis terület, s az ülőhelyek elkészítése eléggé idő- és munkaigényes feladat volt.

Szőllős Sándor, a Csemadok Rozsnyói járási bizottsága titkárának leleményességét dicséri, hogy erre a munkára ingyen sikerült megszerveznie a szovjet hadsereg 1968 augusztusától „ideiglenesen” Rozsnyón állomásozó alakulatainak katonáit. Ők örültek ennek a lehetőségnek, mert egy időre kiszabadulhattak a kaszárnyából, és a gombaszögi völgy friss és szabad levegőjét szívhatták. Nem is egyszer, hanem két alkalommal: először a nézőtér előkészítésekor, majd a rendezvény után, amikor vissza kellett hordaniuk az elemeket a színpad alá. A szovjet katonatisztek nagyon szigorúan bántak velük, még abba sem egyeztek bele, hogy a katonák frissítőként sört kaphassanak a szervezőktől. Persze a tisztek nyugodtan iszogattak a vendéglőben. A jb titkár azonban –  természetesen a tisztek tudta nélkül – mindig megoldotta, hogy a katonák is megkapják a megérdemelt sörüket. Néhány szerencsés katona a rendezvény idején is Gombaszögön lehetett, a színpadi technikánál segédkezett, s élvezhette egy kicsit a szabadságot.

L. Juhász Ilona

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tüntetés

Eldurvult a tüntetés a parlament előtt, Kollár a rendőröket hibáztatja

Sidó H. Zoltán

VIDEÓ: Beoltott hívőket vár Ferenc pápa, buborékba zárt olimpia

nyaralás illusztráció

A 8 leggyakoribb betegség, ami nyaraláskor előfordul

b

Galéria: Leszokna a dohányzásról, csak nem tudja, hogyan kezdjen neki? Nézzük, mi segített a sztároknak!

medve

Napokig terrorban tartott egy medve egy férfit Alaszkában

olimpia

A 20 milliárd dolláros olimpia – Tokió számokban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.