Zárt kapus lesz a magyar–feröeri

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) döntése szerint a magyar válogatottnak zárt kapuk mögött kell lejátszania a Feröer-szigetek elleni október 8-i Európa-bajnoki selejtezőt.Az UEFA a magyar–román Eb-selejtezőn elhangzott szurkolói bekiabálások miatt szankcionálta a magyar szövetséget, amelyre 70 e

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) döntése szerint a magyar válogatottnak zárt kapuk mögött kell lejátszania a Feröer-szigetek elleni október 8-i Európa-bajnoki selejtezőt.

Az UEFA a magyar–román Eb-selejtezőn elhangzott szurkolói bekiabálások miatt szankcionálta a magyar szövetséget, amelyre 70 ezer eurós pénzbüntetést is kiszabott.

„Aránytalan”

Az MLSZ az UEFA mai döntését szabályszerűnek, de kifejezetten aránytalannak, túlzónak tartja. „Az UEFA döntése egy kisebb csoport – az MLSZ által is elítélt – viselkedése miatt a sportszerű többséget sújtja. A szövetség természetesen él a fellebbezés lehetőségével, és bízik abban, hogy érvei a nemzetközi szövetségben meghallgatásra találnak” – áll az MLSZ közleményében.

A döntést az UEFA a FARE (Football Against Racism in Europe, Futball a rasszizmus ellen Európában) nevű szervezet anonim megfigyelőinek jelentése alapján hozta meg, akik a mérkőzés során három esetben dokumentáltak rasszista bekiabálásokat: a „Cigányok, cigányok”, illetve „Ki nem ugrál, büdös román” rigmus miatt büntetnek.

Zéró tolerancia

Az MLSZ a jelentéshez csatolt beadványában azzal érvelt, hogy az elítélendő rasszista megnyilvánulás egyáltalán nem jellemezte a mérkőzés hangulatát, sőt szemben a bukaresti találkozó ijesztően ellenséges hangulatával, a hazai telt házas meccs igazi sportélmény volt.

„Amikor a szurkolók egy kis része rasszista bekiabálásokkal próbálkozott, a többség pár másodperc után tudatosan, hangos buzdítással nyomta el ezt a hangot. A mérkőzés általános hangulatát így egyáltalán nem a gyűlöletkeltés vagy a rasszizmus határozta meg, hanem a szenvedélyes szurkolás” – írta az MLSZ.

A szövetség azonban hozzáteszi, a szurkolóknak fel kell ismerniük, hogy az idehaza egyelőre még gyakran előforduló sportszerűtlen, rasszista megnyilvánulások után az UEFA minden esetben könyörtelenül büntet a zéró tolerancia elvét követve.

A románoknak is

Az UEFA Romániát is stadionbezárással büntette, így a finnek elleni Eb-selejtezőjüket nézők nélkül kell lejátszaniuk. Az európai szövetség indoklása szerint a román szurkolók a budapesti mérkőzésen tiltott transzparenst helyeztek ki a lelátóra, pirotechnikai eszközöket használtak, nem tisztelték a magyar himnuszt (hátat fordítottak a pályának), illetve verekedtek a szektorukon belül. Emellett három nappal később a Görögország elleni bukaresti meccsen szintén tiltott pirotechnikai eszközöket használtak a román drukkerek. Az első vétségért 60 ezer, a másodikért 50 ezer eurós pénzbüntetést is kaptak a stadionbezáráson kívül.

„Kicsit újpesti”

Az UEFA döntésére sokan a közösségi oldalakon reagáltak. Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere például ironikusan megjegyezte: „Az MLSZ most kicsit újpestinek érezheti magát.” Az MLSZ közleményében úgy fogalmazott, hogy az UEFA döntése rossz üzenetet küld a sportszerűen drukkoló magyaroknak. Wintermantel erre a következőképpen reagált: „Felháborító az UEFA döntése. Ezzel együtt én meg a magyar klubokkal szembeni MLSZ-döntéseket tartom rossz üzenetnek.”

Bukaresthez képest…

„Nagyon meglepődtem. A mérkőzés alatt úgy éreztem, hogy sportszerű biztatásban volt része a csapatnak. Úgy gondolom, kicsit sok, hogy ezért zárt kapus mérkőzéssel sújtottak bennünket. Főleg ha azt nézem, hogy Bukarestben hogyan viselkedtek a román szurkolók, nem tudom, hogy őket hány meccsre kellett volna zárt kapukkal büntetni – nyilatkozta az NSO TV-nek Juhász Roland, aki bízik benne, a fellebbezés után enyhít ítéletén az UEFA. – Ha ilyen szigorúan néznének minden meccset, akkor minden játéknap után több stadiont be lehetne zárni.”

A magyar válogatott számára kulcsfontosságú lesz az október 8-i Eb-selejtező, ha ugyanis legyőzi a Feröer-szigeteket, akkor gyakorlatilag bebiztosítja a harmadik helyét a csoportban. (MTI, nso)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?