Vlhová: Életem legjobb futamát kellett produkálnom a győzelemhez

vlhova

Petra Vlhová aranyérmet szerzett női műlesiklásban a pekingi téli játékokon. Bár az első futam után még csak a 8. helyen állt, a másodikban a legjobb időt produkálta, így szoros küzdelemben győzött. A 26 éves síző a szlovákok első olimpiai aranyát szerezte alpesi síben.

A pekingit megelőző három téli olimpián a biatlonos Anastasia Kuzmina gondoskodott a szlovák aranyéremről, ezúttal viszont Petra Vlhová volt a küldöttség első számú éremfelelőse: a 26 éves síző három számban is esélyesként érkezett Pekingbe, de óriás-műlesiklásban csak a csalódást jelentő 14. helyen végzett. Az idei világkupában már egy kis kristálygömböt bezsebelő szlovák versenyző tegnap épp a legnagyobb erősségének számító műlesiklásban bizonyíthatott.

Shiffrin ismét kiesett

A keddi műlesiklás sem kezdődött Vlhová számára túl jól, az első futam után ugyanis csak nyolcadik volt a rangsorban, hátránya pedig 72 század volt az éllovas svájci Michelle Gisin mögött. Vlhová főleg a pálya felső szakaszán vétett kisebb hibákat, így a harmadik részidőnél már közel 1 másodperc volt a hátránya. A pálya alján aztán magára talált és valamelyest csökkenteni tudta a különbséget. A nyolcadik hellyel nem mondhatni, hogy dobogós esélyekkel várta a második futamot, de a hátránya nem volt behozhatatlan.

Az amerikai Mikaela Shiffrin, aki a világkupában Vlhová legnagyobb riválisának számít és Pekingbe is aranyesélyesként érkezett, újabb sokkoló hibát vétett, csakúgy, mint óriás-műlesiklásban. Shiffrin ismét az első futam legelején csúszott meg, így ezt a számot is mért idő nélkül fejezte be. Kiesése után percekig magába roskadva üldögélt a pálya szélén: „Voltam már jobban is, de rosszabbul is. A kiesés után próbáltam feldolgozni és megvizsgálni, hogy miért történtek így a dolgok. Elgondolkodtam, hogy mit csináltam rosszul, nemcsak ma, hanem az előző héten, hónapban, évben. Úgy éreztem, hogy ma mentálisan elég erős leszek, de az ellenkezője bizonyosodott be.ˮ

Vlhova

Lehetetlen feladat?

Vlhová nagyszerű második futamot produkált, csak minimális megingása volt a második részidő után, egyébként már a pálya felső szakaszán tökéletesen megtalálta a ritmust, és nagyszerűen finiselt. A legjobb idővel élre állt, ahonnan már nem tudták letaszítani a riválisai. A verseny ugyanakkor rendkívül kiélezett volt, az osztrák Katharina Liensberger mindössze nyolc századdal végzett Vlhová mögött, a svájci Wendy Holdener pedig 12 századdal lemaradva lett harmadik. Az első futam után vezető Gisin végül csak hatodik lett.

„Elképesztő érzés. Ma mindent beleadtunk, olimpiai bajnokok akartunk lenni. Hatalmas dolog ez az ország, a családom és a csapatom számára is, igazán boldogok és büszkék vagyunk – örvendezett Vlhová a verseny utáni sajtótájékoztatón, ahol elismerte, hihetetlenül nehéz dolga volt a második futamban. – Óriási kihívás volt. Tudtam, hogy életem legjobb futamát kell produkálnom a győzelemhez. A második futam előtt minden bizonnyal sokan azt mondták, hogy lehetetlen feladat előtt állok, de a sportban sohasem szabad feladni, a végsőkig kell küzdeni. Csak álmodni kell, és az álmok valóra válhatnak. És ennek köszönhetően olimpiai győztesként állhatok itt.ˮ

Vlhová tehát elmondhatja magáról, hogy egy hónapon belül megnyerte az alpesisí-világkupa műlesikló pontversenyét, majd olimpiai aranyat szerzett. Az olimpia után még megküzdhet az összetett győzelemért járó nagy kristálygömbért is. Hátránya mindössze 17 pont Shiffrin mögött, bár a kedvenc szakágának számító műlesiklásban már csak két verseny van hátra.

Az edző volt a kulcs

Vlhová nem felejtette el kiemelni edzője, Mauro Pini érdemeit az arany megszerzésében. „Valószínűleg az volt életem eddigi legjobb döntése, hogy edzőmmé fogadtam őt. Tavaly, illetve néhány évvel korábban nem éreztem úgy, hogy élvezem a versenyzést. Mostanában minden nap örülök, hogy kint lehetek a havon és edzhetek, még akkor is, ha nagyon fáradt vagyok. Megértettem, hogy nyugodt- nak és mosolygósnak kell lennem, élveznem kell az életet, mert néhány év múlva úgyis befejezem a versenyzést. Pini megmutatta nekem, hogy minden nap minden percét élveznem kell. Ez korábban hiányzott.ˮ

„Hihetetlen második futamot produkált – mondta védencéről Pini. – Petra azért győzött, mert nem félt, végig nagy szívvel versenyzett. Most nincs mit értékelni, csak élvezni kell a sikert.ˮ

Pininek egyébként ez már a harmadik olimpiai érme: 2014-ben a szlovén Tina Mazét segítette aranyéremhez műlesiklásban, négy évvel korábban pedig a svájci csapat egyik edzőjeként szerzett bronzérmet. Vlhovát tavaly május óta segíti a felkészülésben.

A szlovák sízőnek Eduard Heger miniszterelnök és Zuzana Čaputová elnök is gratulált. Vlhová még két számban érdekelt Pekingben, pénteken super-G-ben az esélytelenek nyugalmával próbálkozhat, aztán a jövő csütörtöki kombinációnak újfent é- remesélyesként vág neki a címvédő Gisinnel és a javítani vágyó Shiffrinnel egyetemben. (TASR, lz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?