Vlček Erik az év kajakosa

Pozsony |

<p>Tegnap ünnepélyes gálaműsor keretében díjazták 2016 legjobb szlovákiai kajak-kenusait. A fő egyéni kategóriát pályafutása során kilencedszer Vlček Erik nyerte meg.</p>

A szlovákiai kajak négyes riói 1000 m-en született ezüstérme után nem volt kérdéses, melyik egység kapja az év legjobb teljesítményéért járó különdíjat, az viszont korántsem volt egyértelmű, hogy az egyéni kategóriában Vlček Erik „visszaveszi” az elsőséget Tarr Györgytől. Előbbi 131, a tavalyi győztes pedig 127 pntot gyűjtött a mostani ankéton (a 3. Denis Myšák lett, 123 ponttal).

„Minél idősebb vagyok, annál inkább értékelem az ilyen elsőségeket. Szerintem utoljára nyertem meg az ankétot – mondta a gálát megelőző tegnapi sajtótájékoztatón a 35 éves Vlček, aki láthatóan nem csak illedelmességből méltatta társait. – A konkurencia jelentős, Tibi és Denis is bizonyítottak tavaly egyéniben is. Évekkel ezelőtt velem is megesett, hogy a sikeres négyes tagjaként negyedik lettem az ankéton. Nekem akkor az nagy lökést adott a pályafutásomban, szerintem ők is nagyszerű karrier előtt állnak.”

A K4-es hajó „főnöke”, Likér Péter értelemszerűen megnyerte az edzők versenyét, s Martina Kohlová sikere sem volt kérdéses a női mezőnyben, két kategóriában viszont újonc diadalmaskodott. A kenusoknál Farkas Vince, a junioroknál Zalka Csaba nyerte a szakmai szavazást, s mindketten ennek megfelelő lámpalázzal mutatkoztak be az újságírók előtt.

„Tavaly még nem sikerült megnyernem az ankétot, így nem tudtam, mire számítsak – mondta már oldottabb hangulatban lapunk érdeklődésére a somorjai Zalka Csaba, aki a junior Eb-ről három, a vb-ről pedig egy éremmel tért haza. – Ez az utolsó évem lesz a junioroknál. Indulhatnék már az U23-asoknál is, de felesleges lenne, mert erős a mezőny az én kategóriámban is, és szeretném még kihasználni az utolsó évem.” Zalka rendkívül tudatosan építi karrierjét. „Mindig a következő célra próbálok összpontosítani, most ez a világbajnokság, jövőre pedig az U23-as átmenetre figyelek majd. De Tokió a fejemben van. Az olimpia a legnagyobb dolog egy sportoló életében” – tette hozzá olyan meggyőző tekintettel, amely kapcsán nem merülhet fel kétely a japán ötkarikás szereplését illetően.

A szintén somorjai Farkas Vince már Rióban megtapasztalhatta a nyári játékok hangulatát. „Az egész riói szereplés szép volt, a legemlékezetesebb a célbaérés maradt, amikor a B döntő után leesett a vállamról a teher. Azt éreztem, hogy most megvan, szuper, sikerült. Úgy teljesítettem, ahogy szerettem volna, a legjobb 12 közé kerülni. Az, hogy a Krisztus-szobor alatt versenyeztünk, jó atmoszférát teremtett a futamokra – nyilatkozta az Új Szónak Farkas Vince. – Az olimpiai 11. hely C1 1000 méteren (utólag a 10. helyre lépett előre egy vetélytársa diszkvalifikálása miatt – a szerk. megj.) életem legjobb eredménye, most azért dolgozok, hogy a jövőben ezen még javítsak.”

Ehhez legelső lépésként egy dél-afrikai edzőtáborba utazik majd Farkas Vince. Zalka a Magas-Tátra után Olaszországot veszi célba, a kajak négyes pedig Amerikában fog készülni a szezonra márciusban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?