Virtusból nem szabad nekivágni

<p>Dunaszerdahely. Ezüstvasárnap a Csallóköz szívében sporttörténeti esemény szemtanúi voltak a nézők, ugyanis a hagyományos dunaszerdahelyi téli úszások keretében első ízben zajlott Szlovákiában az embert próbáló Jeges Mérföld (Ice Mile) viadal.</p>

ÁGH ISTVÁN

A jeges fürdőzés megszállottjainak hagyományos megmérettetése ugyan két órakor rajtolt, de már fél órával a kezdés előtt néhányan a Félúti-tóban lubickoltak.

Olasz jegesmedvék nálunk

„A versenybírók szálltak vízbe, ugyanis az íratlan szabályoknak megfelelően őket illeti meg az elsőség. Egyébként harminchatan jöttek el az országhatárainkon túl is népszerű erőpróbánkra. Brünni sportbarátaink magukkal hoztak két olasz jegesmedvét is” – nyilatkozta a nemzetközi részvételről bemelegítés közben Mészáros József, a dunaszerdahelyi téli úszásokat szervező Pingvinek vezetője.

A közönségvonzó túlélési próba immár tizenegyedik felvonásán Dunaszerdahely polgármestere, Hájos Zoltán üdvözölte az úszókat, akik a hagyományos procedúrájukat követően elmerültek a tóban. A parton összesereglett nézők fényképezőgéppel, kamerákkal örökítették meg az önfeledten lubickoló sportolók alakításait, köztük egy négy esztendős garamszentkereszti kislány próbálkozását, aki négy percet töltött el a hat fokos vízben. A Dunaszerdahelyi járást, a Pingvineket nyolcan képviselték a rendezvényen. A csapattagok edzettségét bizonyítja, hogy mindannyian a megengedett maximumot, azaz huszonkét percet lubickoltak, tempóztak a vízben.

Felbári fivérek

a halastóban

Közben néhányan, köztük a La Manche-csatornát meghódító brünni kettős, Magda Okurková és Petr Mihola, valamint a felbári Pék fivérek, András és Dezső, nagy erőbedobással készültek az embert próbáló kihívásra, a Jeges Mérföld szlovákiai bemutatkozására. Azt, hogy nem babra megy a játék, rohammentő, orvos, valamint versenybírókból, szervezőkből verbuválódott népes csapat jelenléte is igazolta. A viadalt a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) bírója, a brünni Michal Moravec felügyelte. Mivel a Jeges Mérföldet (1610 méter) csak az esetben rendezhetik meg, ha a víz hőmérséklete 5 fok alatt van, ezért a Bősi út túloldalán található halastóban került sor a viadalra. A bójákkal kijelölt 280 méteres távon fel-alá cikáztak a vízben a mindenre elszánt úszók.

Férfiak félsokkos állapotban

Néhány perc elteltével már nyilvánvalóvá vált, hogy Magdaléna Okurkovát egyik férfi sem tudja megszorítani. Így is lett. A brünni hölgy tíz percet vert rá a második helyezett felbári Pék Dezsőre. „Szerencsére volt elég önbizalmam, testben, fejben végig ura voltam a helyzetnek” – sorolta célba érkezése után fogvacogva a siker összetevőit a győztes, aki idén a 9. téli úszó-világbajnokságon a finnországi Rovaniemiben aranyérmet szerzett a 450 méteres úszásban. A férfiak félsokkos állapotban kecmeregtek ki a vízből. „Virtusból nem szabad nekivágni. Lehet valaki nagyon jó úszó, de ebben a műfajban elsősorban az számít, hogy valaki mennyire bírja a hideget. Ezerkétszáz méternél kezdődtek a problémák. Az utolsó kör már vergődés volt a javából. A végére elgémberedtek végtagjaim, csuklóm, lábfejem, alighanem félrebeszéltem” – ecsetelte megpróbáltatásait Pék Dezső. A parton összesereglett nézők nagy tapssal köszöntötték a viadal hőseit.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?