Világverő csapatra várva

A mindenkori magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának nehéz dolga van, főleg az utóbbi évtizedekben. Az Aranycsapat által felállított mérce csak táv-csővel látható, s a tízmillió szakértő „szövetségi kapitány” már alig várja, hogy a magyar futball újra világverő legyen. Gellei Imre egyelőre talán megelégedne egy szimpla Eb-kvalifikációval is.

Milyennek ítéli a válogatott eddigi szereplését ebben az évben a viszonylag gyenge ellenfelek ellen?

Ez nehéz kérdés, hiszen a tétmérkőzések számítanak elsődlegesen, de a spanyolok egyáltalán nem számítanak gyenge ellenfélnek, az izlandiak is lényegesen előttünk állnak a ranglistán, ami pedig a legutolsó mérkőzésünket illeti, az eredmény mindnyájunknak csalódást okozhatott, hiszen mi voltunk a mérkőzés esélyesei, s nem tudtunk győztesként lejönni a pályáról.

Melyik meccs volt idén a mélypont?

A tavasszal lejátszott mérkőzések eredményét illetően, ha csak az eredményt nézzük, akkor a fehéroroszok elleni mérkőzés volt a mélypont. A tavaszi idényben öt találkozót játszottunk, a kiválasztás volt a fő cél, azokat a játékosokat kerestem, akik az őszi tétmérkőzéseken várhatóan helytállhatnak majd.

A válogatott edzőjeként melyik meccsre a legbüszkébb?

Az eredményt illetően a macedónok elleni tavalyi 5:0-ás siker, játékban pedig a svédek elleni idei Eb-selejtezőn elért 1:1-es döntetlen volt a legjobb meccsünk.

Ön szerint a válogatott támadó, avagy védekező felfogású focival lenne eredményesebb?

A mi együttesünk igyekszik szervezett, fegyelmezett védőjátékot produkálni, minél több labdát szerezni a pálya középső harmadában, s minden megszerzett labdából szeretnénk több olyan támadást vezetni, amit góllal fejezhetünk be. Épp ezért a csapatunkban legalább annyira fontos azoknak a játékosoknak a szerepeltetése, akik éppúgy stabil védekező játékosok, mint ahogy a támadásban a felkínált lehetőségekkel élni tudnak.

Miért nem három klasszikus támadóval játszik a válogatott?

Úgy vélem, hogy nemzetközi mér-kőzéseken csak az igazán klasszis csapatok engedhetik meg maguknak, hogy három támadóval lépjenek pályára. Látván a Japánban és Koreában lejátszott vb-mérkőzéseket, még a világbajnok Brazília sem engedhette meg magának, hogy egyszerre három klasszis támadót küldjön a pályára.

Tököli Attila szereplése eddig a bajnokságban nem rossz, bár a válogatottban nem igazán brillírozott. Ön ezt hogy látja?

Tököli Attilát a góljai minősítik, bízom benne, hogy nem csak a magyar bajnokságban, hanem a válogatottban is növelni fogja a tavasszal sorra kerülő találkozókon a góljai számát.

Ön szerint Miriuta Vasile nem túl öreg már a válogatottsághoz?

Nincs a válogatottban fiatal és öreg játékos, Miriuta a Duisburg színeiben ismét felhívhatja magára a figyelmet, képességei alapján válogatott szintű futballistának tartom.

Szűcs Lajos igazán megérdemelné, hogy a válogatott közelébe kerüljön. Van erre reális esélye, vagy örökre eltűnik a Király-Babos kettős mögött?

A kérdés felvetésével nem értek egyet. Szűcs Lajos válogatott kerettag, aki a Ferencváros meghatározó játékosa, s bármikor lehet rá számítani a nemzeti tizenegynél is.

Gera Zoli nagyon jó játékos, de még túl fiatal a válogatottsághoz, ezért még fejlődnie kellene. Ön mit gondol erről?

Gera Zoltán az előző években bizonyította az utánpótlás válogatottnál, hogy folyamatosan fejlődik, így kerülhetett sor a tavasz folyamán a nagyválogatottban való bemutatkozására. Egyetértek abban, hogy Gera a jövő embere lehet, de jelenleg is lehet rá számítani, teljesen átadja magát a csapatnak.

Miért van az, hogy a bajnokság egyik legidősebb játékosa, Illés vezeti a góllövőlistát, a fiatalok pedig a közelébe se tudnak férkőzni?

Illés Béla a magyar bajnokság egyik legértékesebb játékosa, aki helyzetei nagy részét értékesíti, éppen ezért fájlalom, hogy idő előtt lemondta a válogatottságot.

Mit szól a Vasas vergődéséhez?

Tragikomikusnak érzem. Tragikusnak azok számára, akik valaha is a Vasasnál dolgoztak, és komikusnak a kívülállók számára, hiszen folyamatosan gyengül az állomány és a csapat szereplése. Reménykedem abban, hogy az új elnök képes lesz változtani ezen a kaotikus helyzeten.

Melyik a kedvenc csapata?

A magyar válogatott és a Keszthelyi FC.

Nyerhetünk itthon a svédek ellen? Kijuthatunk az Eb-re? És jó az nekünk, ha kijutunk?

Először Lengyelországban kell kiválóan teljesítenünk, onnan szeretnénk elhozni a három pontot, s természetesen ezután lehet óriási értéke a svédek elleni esetleges sikernek. Amennyiben a válogatott kijut az Eb-re, nem lehet kérdés, hogy ez jó-e a magyar labdarúgásnak, ugyanis szakmailag, anyagilag, erkölcsileg fellendíti a sportágat.

Mi a véleménye arról, hogy mondjuk a kézisek sokszorannyi edzésen vesznek részt, mint a focisták? Nem lehet, hogy emiatt rossz a magyar foci?

Petrekanics Máté – aki a terheléses vizsgálatokat végzi – úgy ítéli meg, hogy a magyar játékosok gyorsaságban, robbanékonyságban igen, de állóképességben nem maradnak el bármelyik ország legjobb labdarúgóitól. Oleg Luzsnij azt mondja, hogy az Arsenalnál ésszerűbb edzésmunka folyik, mint annál a Dinamo Kijevnél, ahol kétszer-háromszor többet edzettek, mint a most említett csapatnál. Egyébként öttől huszonhárom esztendős korig történik a játékosok felkészítése, tehát addig kell ezeket a képességeket megszerezni.

Mit gondol arról, hogy a ZTE Manchester elleni itthoni sikere után a sajtó túlságosan nagy figyelme és a „sztárcsinálás” okozta a manchesteri 5:0-át?

Ahogy visszaemlékszem, az első gól elkerülhető lett volna, így viszonylag gyorsan kiegyenlítette a manchesteri csapat a hátrányát. Ez az egyik együttesnek óriási lélektani lökést adott, ami az eredményben is megmutatkozott. A zalaegerszegiek így is dicséretet érdemelnek, hogy hazai pályán győzni tudtak a Manchester United ellen.

Mikor lesz nekünk újra világverő csapatunk? Lesz még egyáltalán?

Még lehet. A Bozsik-program második része tavasszal elindult, a 12-13 éves korosztály legjobbjai (ötven gyerek) ezekben a napokban már életük első válogatott edzőtáborozásán vesznek részt Tatán Nyilasi Tibor, Kiss László és Szokolai László volt válogatott játékosok irányításával. Éppen most jöttem onnan, és láttam, hogy milyen tehetséges gyerekeink vannak, akik megfelelő képzés után jobbak lehetnek bárkinél, persze csak pár év múlva.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?