Világi beszállna a stadion felújításába

Dunaszerdahely |

<p>Világi Oszkár partnere lenne az önkormányzatnak a dunaszerdahelyi futballstadion felújításában, vagy akár egy új létesítmény építésébe is beszállna &ndash; tudtuk meg a kormány szerdán elfogadott stadionprogramja kapcsán.</p>

 

A kormány határozata értelmében az állami költségvetésből 10 éven át évi 4,5 millió eurót fordítanak a stadionok rekonstrukciójára. Ez a felújítási munkálatok maximum 60%-át fedezné, a fennmaradó 40%-ot az önkormányzatoknak és a kluboknak kellene biztosítaniuk (a klubok kiadásai az összköltségek 10-15%-át tennék ki). 
 A dunaszerdahelyi létesítmény rekonstrukciójára 2,5 millió eurót tervez elkülöníteni a kormány, a teljes felújítás körülbelül 4 millió euróba kerülne.
 „Egyelőre nem kommentálom a dolgot, a futballszövetség múlt heti közgyűlésén hallottunk először a kormány szándékáról – mondta lapunknak Érsek József, a II. ligás DAC alelnöke. – Jó, hogy elindult egy ilyen folyamat, de nem vagyok túl optimista. Az állam által biztosított évi 4,5 millió euróból egyszerre 5-6 stadionban akarnak majd munkálatokat végezni, ez így nem olyan jelentős összeg. Az önkormányzatoknak pedig nincs pénzük. Majd ha odakerülünk, meglátjuk, mi lesz az egészből.” 
 Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere üdvözli a döntést, hogy az állam támogatja a futballstadionok felújítását. „A dunaszerdahelyi létesítményre ráfér a rekonstrukció. A közeljövőben felmérik az összes érintett stadion állapotát, hogy legyen valami kiindulási alap – tudtuk meg Hájostól, aki egyéb konkrét lépésekről még nem tudott beszélni. – A képviselőknek is foglalkozniuk kell ezzel a kérdéssel, tehát még korai lenne bármit is mondani. Reális lehetőségeinkből kell kiindulnunk. Vannak törvényes korlátok, mint például a város pénzügyi terhelhetősége, amiket mérlegelni kell. Minél előbb meg kell ismerkedni a programban való részvétel pontos feltételeivel.”
 A kormány honlapján elérhető dokumentum szerint az egyik ilyen feltétel, hogy az önkormányzatok együttműködjenek a klubokkal. Dunaszerdahelyen (ahogy Eperjesen, Nyitrán, Trencsénben és Besztercebányán is) 5500 férőhelyes stadionnal számolnak, ezekben az esetekben az állami forrásokból nyert összeget a fedett lelátók kialakítására lehet fordítani. (Rózsahegyen, Aranyosmaróton, Myjaván és Senicán például a pálya fűtését is lehet finanszírozni állami pénzből.)
 A Szlovák Labdarúgó-szövetség április 30-ig írja alá a szerződést a felújítási munkálatok első fázisára, s az önkormányzatokkal konzultálva határozza meg a munkálatok ütemtervét. Az első szakaszban azon városok stadionjai kerülnének sorra, amelyeknek elegendő pénzforrásuk van a társfinanszírozásra, tudtuk meg az anyagot előterjesztő oktatásügyi minisztériumtól.
 Dunaszerdahelyen akár Világi Oszkár is részt vállalna a munkálatok finanszírozásában. A Slovnaft vezérigazgatója már többször elmondta, szeretne beszállni a dunaszerdahelyi futballba, de a jelenlegi többségi tulajdonosokkal, Khashayar Mohsenivel és Antal Barnabással nem tudott megegyezni. „Most két lehetőség van: vagy el kellene indítani a stadion felújítását, de ez nem biztos, hogy problémamentes lenne, a város és a klub közötti szerződés miatt, vagy pedig új stadiont kellene építeni, de az többe kerülne. Ezeket a lehetőségeket kell mérlegelni. Arról, hogy mikor kezdődnek el a munkálatok, a város és a futballszövetség fog dönteni, s ha ez a dolog aktuálissá válik, én szívesen hozzájárulok a költségekhez. Hajlandó lennék támogatni, partnere lennék a városnak ebben” – mondta lapunknak Világi Oszkár. 
 „Elsősorban az önkormányzatnak kell keresni a megoldást – hangsúlyozta Hájos Zoltán. – Ha önerőből nem tudjuk ezt megoldani, akkor természetesen tárgyalni fogunk Világi Oszkárral. Senki segítségét nem utasítjuk el, de meg kell vizsgálni a lehetőségeket.”A város egyébként tavaly márciusban egyoldalúan felmondta a DAC többségi részvényesével kötött szerződést. A klub bíróság elé vitte az ügyet, s az előzetes határozat értelmében addig, amíg nem születik jogerős döntés, a DAC-nak joga van használni a városi létesítményt. (bt) 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?