Világcsúcsokra vadászik a világversenyeken

J. MÉSZÁROS KÁROLYPéter József hatvankét éves fekvenyomó. Világcsúcsokra vadászik a világversenyeken. Nemrégen két ezüstérmet hozott a Las Vegas-i világbajnokságról. Nyerni ment, de akadt egy azerbajdzsáni, aki még nála is jobb volt korosztályukban. „Egy hónapja töltötte be a hatvanat.

J. MÉSZÁROS KÁROLY

Péter József hatvankét éves fekvenyomó. Világcsúcsokra vadászik a világversenyeken. Nemrégen két ezüstérmet hozott a Las Vegas-i világbajnokságról. Nyerni ment, de akadt egy azerbajdzsáni, aki még nála is jobb volt korosztályukban. „Egy hónapja töltötte be a hatvanat. Már a bemelegítéskor láttam, hogy nagyon erős. Korábban súlyemelő volt – méltatja a győztest az egykori testépítő, aki 2008 óta versenyez fekvenyomásban. – Mindkét számban, speciális mezben és anélkül is a második helyre szorultam. Először indultam a WPC-szervezet világbajnokságán, de nem voltam csalódott. Sajnos, a hazai szövetség keveset segít. Nem tölthetünk sok időt kint, így akklimatizáció nélkül kellett versenyeznünk. Ha többet lehettem volna a vb előtt Las Vegasban, többet is felemeltem volna. Speciális ruhában 195 anélkül 175 kilóig jutottam. Elégedett vagyok, a körülményekhez képest jól teljesítettem. Év közben ugyanis megbetegedtem, tüdőgyulladással kórházba kerültem, s emiatt több napot kihagytam, ami visszafogott a felkészülésben.”

2011 volt az eddigi sikeréve, hiszen a különböző versenyekről 25 aranyérmet vitt haza, miközben hétszer javított világcsúcsot. Három világszervezet (AWPC, WPC, GPC) égisze alatt indult az Eb-n, és két vb-n is versenyzett. Mindegyiken győzött, legtöbbször két számban és világcsúcsot felállítva. „Egy évem se volt rossz. Az mindig kedvező, hogy eljutok a világversenyekre. Az én koromban már nem ilyesmivel foglalkoznak az emberek, de én örömet találok a versenyzésben – beszél sikereinek indítékairól az ipolysági sportoló. – Hajt, hogy világcsúcsot javíthatok. Akármilyen versenyen erre nincs mód, ezért érdemes kimenni az Eb-re és vb-re, mert csak ott lehet világrekordot felállítani. Úgy taktikázom, hogy váltakozva két súlycsoportban indulhassak. Ha sikerül fogyasztanom, akkor a 125 kilósok között, ha nem akkor a 140 kilósok mezőnyében versenyzek.”

Péter József egyéni csúcsai jobbak, mint a világcsúcsok. Speciális ruha nélkül 190 kiló a legjobbja, ezt tavaly négyszer is elérte. Versenyeznek speciális ruhában is, ami növeli a teljesítményt, s versenyzői körökben „megengedett csalás”-nak tartják. Ebben 215 kilóig jutott, és csak egyszer birkózott meg ezzel a súllyal. Persze egyik sem világversenyen történt. „A rendszeresség a fontos. Ha erre képes valaki, ott maradhat a csúcson – állítja a veterán versenyző. – Egész életemben alig ittam alkoholt, naponta másfél órát edzek, különböző izomcsoportokat mozgatok meg. Nekem ez az életstílusom. Korábban is mindig sportoltam. Testépítésben országos szinten ötödik voltam, Major Lajos edző készített fel a versenyekre. Amikor 2008-ban megnéztem a korombeli fekvenyomók eredményeit, láttam, én is képes lennék rá, hiszen ugyanolyan kilókat emelek az edzőteremben. Ezután megpróbáltam, és fokozatosan jöttek a sikerek.”

Nincs egyedül a súlyzók világában. Ipolysági fitnesztermébe mások is járnak, van öt védence is. Egyikükre már igazán büszke lehet, hiszen idén elvitte magával a herzbergi Európa-bajnokságra, és kiválóan helytállt. Klacsó Imre a negyvenéves korosztályban a 110 kilósok mezőnyében 210 kilóval megnyerte a speciális mez használata nélküli versenyt. Azóta eggyel több példakép van a fiatalok előtt Péter József fitnesztermében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?