Vicces, váratlan, szürreális: az év futballsztorijai

Real Madrid

Bár páratlan év lévén idén se világ-, se Európa-bajnokságot nem rendeztek, 2017-ben sem unatkozhattak a futballszurkolók, mert történés akadt bőven. A teljesség igénye nélkül idézzünk fel néhány olyan eseményt, amelyekre így vagy úgy, de emlékezni fogunk!

Óriási bravúrt hajtott végre a 2016/17-es idényben a Budapest Honvéd csapata, amely talán nem a legerősebb kerettel rendelkezett, mégis 24 év után bajnoki címet szerzett. 

Bajnoki címtől a szópárbajig

Az élen álló együttes az utolsó forduló előtt ugyanúgy 62 ponttal rendelkezett, mint a második helyezett Videoton, azonban az NB I szabályai szerint ilyen esetben a több győzelem dönt, abban pedig a kispestiek voltak jobbak. A bajnoki döntőnek is beillő szezonzárón a két élcsapat találkozott. A Videoton csak győzelemmel nyerhetett volna aranyérmet, ám a Honvéd döntetlenre sem akart játszani, a gólkirály Eppel Márton találatával 1–0-ra nyert.

A mérkőzés után Marco Rossi edző bejelentette a távozását, az olasz szakember végül Dunaszerdahelyre igazolt, az utód pedig a holland Erik van der Meer lett, akinek irányításával jóval instabilabbá vált a csapat. Az edző ráadásul elkövette azt a buta hibát, hogy nem a legszebben nyilatkozott a klubról, illetve George F. Hemingway elnökről a holland Voetbal Internationalnak. „Olyan, mintha nyolcvan évet visszamentünk volna az időben, Hollandiában még az amatőr kluboknál is jobbak a körülmények! … A tulajdonos tehetős, de a fogához veri a garast! … Nem szokott kiöltözni, a meccseken inkább néznénk őt szurkolónak, mint tulajdonosnak” – mondta többek között az edző.

Van der Meer és Hemingway előbb cáfolták mindezt, majd két héttel az eset után a klubelnök kirúgta a holland szakembert, és elismerte, valóban nem volt szerencsés az ominózus nyilatkozat. De azért ő is hozzátette a magáért ehhez a lassan bohózatba illő történethez, amikor arról beszélt, megvan a véleménye a Dunaszerdahelyre távozott Rossiról. „Május elején még egyszer jeleztük neki, szeretnénk, ha maradna, de nem volt hajlandó változtatni álláspontján. Aztán elment egy szlovák faluba edzőnek, csak a pénz miatt.

A felvidéki csapat frappáns válasza sem késett sokat: a Facebookon egy telt házas fotót publikáltak, amelynek szövege ennyi volt: Amikor egy „szlovák faluban” ligameccset rendeznek…

Lazovics Oscar-díjas fetrengései

A Videoton 47-szeres szerb válogatott játékosának, Danko Lazovics­nak a kvalitásait senki sem vitatja, a támadó a 2016/17-es évadban 30 bajnokin tíz gólig és tíz gólpasszig jutott, a jelenlegi évadban pedig már 15 mérkőzés alatt tíz találatnál és öt asszisztnál jár.

Amellett pedig óriási színész is, ezt néhányszor bizonyította a pályán. Az első nagy halált a május végi, Honvéd elleni bajnoki döntőnek is beillő, utolsó fordulóbeli meccsen produkálta, amikor Patrick Ikenne-King belépője nyomán a levegőbe felugorva, hanyatt dobva magát, métereket gurulva fetrengett, miközben kutya baja sem volt. Aztán hasonló bemutatót tartott december 2-án a Groupama Arénában is, akkor Leandro belépőjét követően mosolyogtatta meg a nézőket. 

USA: a legszürreálisabb vereség

1990 óta először fordult elő, hogy az Egyesült Államok labdarúgó-válogatottja lemaradt a világbajnokságról. A csapat sorozatban hétszer szerepelt a legjobbak között, 2002-ben a negyeddöntőbe is bejutott, ezúttal azonban Jürgen Klinsmann, majd Bruce Arena vezetésével a CONCACAF-zóna csoportkörének 5. helyén végzett, és kiesett.

Pedig még az utolsó fordulóban is volt esély, egy trinidadi pontszerzéssel is meg lett volna a vb-szereplés. De a csapat az utolsó helyezett otthonában 2–1-re kikapott. „Ez volt a legszürreálisabb és legfájóbb vereség, amely erős érzelmekhez vezetett. Hogy őszinte legyek, ez nagyon sok mindent beárnyékolt. Kénytelen voltam beletörődni, és átgondolva sok mindent úgy dönteni, ideje új emberre bízni a vezetést” – nyilatkozta Sunil Gulati, a szövetség elnöke, aki jelezte, nem is indul a következő választáson.

Eddig kilencen jelezték, érdekelné őket a feladat. Köztük van Hope Solo, az amerikai női válogatott kapusa, aki eddig 202-szer játszott a nemzeti csapatban, nyert két olimpiai és egy vb-aranyat.

A legnagyobb veszteségek

A magyar futballéletet talán Tóth II József október 9-i halála rázta meg leginkább, az 1929. május 16-án született 12-szeres magyar válogatott futballista volt az Aranycsapat utolsó, még élő játékosa. Tóth 1953 és 1957 között volt válogatott, összesen öt gólt szerzett, szerepelt az 1954-es ezüstérmet hozó vb-n is. Csupán egyetlen klubja volt, 1940 és 1961 között a Csepelben futballozott, amellyel 1958/59-ben bajnok lett. 296 bajnoki meccsen 78 gólt szerzett.

Június 30-án életének 67. évében meghalt a 12-szeres válogatott ka­pus, Kovács László is. A Rába ETO korábbi kiváló kapusa 1951. áp­rilis 24-én született Tatabányán, nevelőklubja a Tatabányai Bányász volt. Az ETO-t megelőzően nyolc idényen át a Videoton hálóőre volt. Győrben 1981-től 1985-ig védett, ez idő alatt kétszer nyert a csapattal bajnoki címet, kétszer szerzett ezüstérmet, és játszott kupadöntőt.

Az angolokat Ugo Ehiogu április 21-i tragikus halála rendítette meg, a korábbi négyszeres angol válogatott labdarúgó, a Tottenham Hotspur U23-as csapatának edzője a klub edzőközpontjában lett rosszul, ahonnan azonnal kórházba szállították, de nem tudták megmenteni az életet. A halálát szívmegállás okozta. Ehiogu pályafutása során a West Bromwich Albion, az Aston Villa, a Middlesbrough, a Leeds United, a Glasgow Rangers és a Sheffield United játékosa volt. 

Cheick Tioté június 5-én hunyt el, a 30 éves, 52-szeres elefántcsontparti válogatott játékos a pekingi Enterprises csapatnak edzésén esett össze, és nem élte túl a szívrohamot. Tioté a pályafutása csúcsaként 2010 és 2017 között a Newcastle Unitedben szerepelt. A válogatottal szerepelt a 2010-es és a 2014-es világbajnokságon, két éve pedig tagja volt az Afrika-kupát nyert együttesnek. 

Guardiolánál nincs jobb

Szenzációs formában futballozik a Manchester City labdarúgócsapata a 2017/18-as idényben, az együttes mindössze két tétmérkőzésen nem tudott nyerni: augusztus 21-én, az Everton elleni 1–1-es döntetlen mellett december 6-án, a Sahtartól kapott 2–1-re a Bajnokok Ligájában.

A csapat edzőjéről, Pep Guardiolá­ról pedig csak szuperlatívuszokban lehet beszélni: a múlt szerdai, Swansea City elleni 4–0-s siker azt jelentette, hogy a Bundesliga és a La Liga után a Premier League-ben is egy általa irányított csapaté a veretlenségi rekord, ami tovább folytatódott a Tottenham legyőzésével. 

Ezzel immáron zsinórban 16. megnyert meccsnél tart a City, ezzel megdöntötte az Arsenal 2002 februárja és augusztusa között felállított 14 meccses csúcsát. Guardiola anno a Barcelonával a spanyol élvonalban 16, a Bayern Münchennel a Bundesligában 19 meccsen át nyert folyamatosan, ez nem lehet a véletlen műve.

Érdekes

Pep Guardiola, az úthenger

Leghosszabb győzelmi sorozat rekordja a La Ligában: Pep Guardiola és a Barcelona (16)

Leghosszabb győzelmi sorozat rekordja a Bundesligában: Pep Guardiola és a Bayern München (19)

Leghosszabb győzelmi sorozat rekordja a Premier League-ben: Pep Guardiola és a ManCity (16, folyamatban)

Barcelona–PSG: az év párharca

A Bajnokok Ligája 2016/17-es évadában akadt néhány kiemelkedő mérkőzés, a legváratlanabb, legtöbb vitát kiváltó eredményt azonban egyértelműen a Paris Saint-Ger­main és a Barcelona nyolcaddöntős csatája hozta.

Úgy tűnt, a párharc már az első mérkőzésen eldőlt, a csoportkört veretlenül abszolváló franciák ugyanis hazai közönség előtt a kétgólos Angel Dí Maria vezérletével 4–0-ra kiütötték a spanyolokat. A három héttel később rendezett visszavágón teljesen reménytelennek tűnt a Barca helyzete, az 50. percben azonban Lionel Messi tizenegyesével már 3–0-ra vezettek a katalánok. 

A 62. percben aztán Edinson Ca­vani szépített, és miután még a 88. percben is 3–1 állt a hazaiak neve mellett, a szurkolók el is indultak haza. Rosszul tették: Neymar a 88. és a 91. percben szabadrúgásból, majd büntetőből betalált, a végső döfést azonban Sergi Roberto adta meg, aki a 95. percben beállította a 6–1-es végeredményt. A Barca így 6–5-ös összesítéssel továbbjutott, a sajtó pedig közben arról írt, ehhez a csodához komoly bírói segítség kellett. Akadt olyan madridi újságíró, aki petíciót indított az újrajátszásért – persze eredménytelenül – , mert számításai szerint Deniz Aytekin játékvezető tizenhárom vitatható ítéletet hozott a mérkőzésen. 

Hogy mennyit ért ez a siker? Döntse el mindenki saját maga: a Barcelona a következő körben sima 3–0-val pottyant ki a Juventus ellen.

Neymar, a legdrágább

Ha már Neymar szóba került, az ő személye is megosztotta a közvéleményt: a brazilok világklasszisa ugyanis úgy döntött, négy év után elhagyja a Barcelonát, és a PSG-hez igazol. A francia csapat augusztus elején jelentette be hivatalosan, hogy ötéves szerződést kötött Neymarral, akit 222 millió euróért vásároltak ki élő szerződéséből a saját jogi képviselői. 

A sajtó azóta még több figyelmet szentel neki, írtak már arról, hogy összekülönbözött csapattársaival és Unai Emery edzővel is, a legfrissebb pletykák szerint pedig nem is érzi jól magát a francia fővárosban, és visszatérne inkább Spanyolországba. De nem korábbi klubjához, az FC Barcelonához, hanem a Real Madridhoz. Az biztos, hogy a madridiak elnöke, Florentino Pérez úgy nyilatkozott, hogy a játékosnak a Real színeiben több esélye lenne az Aranylabda elnyerésére.

Monaco: fent és lent

Az előző szezon egyik legnagyobb meglepetését az AS Monaco szereplése jelentette, a csapat nyolc ponttal megelőzte a PSG-t, és 17 év után ismét aranyérmet nyert. Ráadásul a Bajnokok Ligájában is szédületesen játszott, a nyolcaddöntőben a Manchester City, a negyeddöntőben a Borussia Dortmund ellen is hat-hat gólt szerzett, végül a négy között a Juventus tudta megállítani.

A csapatot, ahogy kell, szét is kapták a nyáron, többek között Bernardo Silva, Benjamin Mendy (mindkettő Manchester City), Tiemoue Bakayoko (Chelsea) és Kylian Mbappé (PSG) is távozott. Így aztán az új szezonra újra össze kellett rakni a csapatot, amely a BL csoportköréből győzelem nélkül, 6–16-os gólkülönbséggel kizúgott, és a bajnokságban is jócskán lemaradva követi a PSG-t.

Zokogó Buffon

Az év egyik szívszorító interjúját a 39 éves olasz kapus, Gianluigi Buffon adta, aki a svédek ellen elbukott világbajnoki pótselejtezőt követően zokogva jelentette be válogatottbeli visszavonulását. „Sajnálom, de nem magam, hanem a csapat miatt. Nem értük el a célunkat, ezért vagyok csalódott, nem pedig a befejezés miatt” – nyilatkozta a 175-szörös válogatott Buffon azt követően, hogy Olaszország csapata hatvan év után nem jutott ki a labdarúgó-világbajnokságra.

Nagy csalódás a holland szurkolók számára, hogy a tavalyi Eb után a jövő évi vb is csupán álom maradt, de Kamerun, Ghána, Elefántcsontpart, a legutóbbi két Copát megnyerő Chile, illetve az idei Arany-kupán első helyen zárt Egyesült Államok sem lesz ott Oroszországban.

Lemaradt a vébéről a magyar csapat is, amely egy kínos csúcsot is magáénak mondhat: egy naptári éven belül kikapott Andorrától és Luxemburgtól is.

Német erőfölény

Nem elég, hogy Németország a világbajnoki selejtezőket hibátlanul, minden idők legjobb eredményével (tíz győzelem, 43–4-es gólkülönbség) vette, még a Konföderációs Kupát is megnyerte, nem is akármilyen csapattal.

Joachim Löw szövetségi kapitány úgy döntött, a felkészülés egyik állomásaként használja fel a FIFA-tornát, és olyan játékosokat válogatott be, akiknek nem biztos a helyük a keretben, azaz tombol bennük a bizonyítási vágy. A 23 fős keretben Julian Draxler a 30 válogatottságával a legrutinosabbnak számított, nem véletlenül kapta ő a csapatkapitányi karszalagot. Mindössze kilencen rendelkeztek legalább tíz mérkőzéssel a nemzeti csapatban, és csupán heten akadtak, akik már szereztek gólt válogatottmezben. Ezek után a csapat veretlenül győzött, a csoportban csupán Chilével ikszelt, az elődöntőben Mexikót 4–1-re verte, majd a döntőben ismét Chilével találkozva 1–0-ra nyert.

Érdekes

Újabb Ronaldo-rekord

Az ötszörös aranylabdás támadó, Cristiano Ronaldo az első játékos a történelemben, aki két egymást követő klubvilágbajnoki döntőben is gólt szerzett. Ráadásul hét gólnál tart ebben a sorozatban, ugyanúgy, mint a jogelőd Interkontinentális Kupában a brazil Pelé. Egyébként a Real Madrid az első csapat a történelemben, amely képes volt megvédeni klubvilágbajnoki címét – a királyi gárda a BL-ben is címet védett, emellett megnyerte a La Ligát, a Spanyol és az Európai Szuperkupát is. Zine­dine Zidane 2016 januárja óta vezeti a klubot, összességében nyolc trófeánál jár a csapattal.

Nikolicsot a Bayernbe!

Igazságtalanok lennénk, ha összeállításunkból kihagynánk a legjobb (formában lévő) magyar csatárt, Nikolics Nemanját, aki sorozatban negyedszer (összesen ötödik alkalommal) lett gólkirály: 2014-ben és 2015-ben a Videoton, 2016-ban a lengyel Legia, 2017-ben pedig az amerikai Chicago Fire csapatában volt a legeredményesebb.

A zentai születésű csatárnak a válogatottnál nem sikerült a nagy áttörés, igaz, a korábbi szövetségi kapitány, Bernd Storck úgy nyilatkozott, nem tudja megtalálni a helyét a csapatban. Nikolics erre köszönte, de inkább a klubcsapatát választotta, majd amikor Szélesi Zoltán hívására visszatért, két meccsen két gólt szerzett.

Az átigazolásokkal foglalkozó Trans­fermarkt.de szerint már nem Dzsudzsák Balázs a legértékesebb magyar futballista, és Nikolics olyan szintre jutott, hogy menedzsere Vladan Filipovics  szerint akár komoly topligás csapatban is szerepelhetne. „Lehet, hogy mindenki röhögni fog, de én tudom, hogy a Bayern egy olyan csatárt keres, aki Lewandowski mögött – a cseréjeként – játszhatna Münchenben. Ha ott lenne Nikolics, lehet, hogy nem játszana rendszeresen, de ha csak Lewandowski sérülése esetén kapna lehetőséget, akkor is biztosan megállná a helyét” – mondta Filipovics.

Benevento-balszerencseA topligákban még sohasem fordult elő, hogy egy csapat hosszú-hosszú fordulókon át győzelem, sőt, pont nélkül álljon. A Serie A újonca, a Benevento 14 mérkőzést húzott le pont nélkül, majd jött a december 3-i, Milan elleni mérkőzés, amelyen a 95. percig 2–1-es vesztésre állt. Akkor egy bal oldali szabadrúgásra az előrerohanó kapus, Alberto Brignoli érkezett a legjobban, és 11 méterről szép gólt fejelt.

Ezzel legalább az első pontját megszerezte csapata, azonban a győzelemre továbbra is várnia kell.

Pincési László

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?