Vettelnek az ötödik hely is elég

<p>Már egy ötödik hellyel világbajnok lehet Sebastian Vettel a vasárnapi Indiai Nagydíjon, de a Red Bull Forma&ndash;1-es pilótája úgy is begyűjtheti negyedik vb-címét, ha célba sem ér: ez esetben akkor, ha Fernando Alonso nem végez az első két hely valamelyikén.<br />&nbsp;</p>

A 26 éves német versenyző 2011-ben és tavaly is nyert ezen a pályán, s jelenleg 90 ponttal vezet a vb-pontversenyben Fernando Alonso, a Ferrari spanyol pilótája előtt. Ez azt jelenti, hogy ha Alonso győz is a vasárnapi GP-n, Vettelnek elég az ötödik helyen célba érnie a vb-diadalhoz.

A statisztikai adatok alapján erre nagyon jó esélye van a heppenheimi születésű versenyzőnek, aki idén csupán egy futamon nem ért célba, a többin pedig sosem végzett a negyediknél rosszabb pozícióban. Ha Vettel valamilyen okból mégsem szerez pontot Indiában, Alonsónak akkor is elsőként vagy másodikként kell zárnia ahhoz, hogy a német ne nyerje meg már holnap a vb-t.

Az azonban sokkal valószínűbb, hogy Vettel a szezonból hátralévő négy versenyen is győzni fog, s ha ez így lenne, akkor beállítaná Alberto Ascari 60 évvel ezelőtti rekordját. Az olasz pilóta 1952 és 1953 között sorozatban kilenc GP-n diadalmaskodott, Vettel most ötnél jár.

„Ha biztos lennék abban, hogy az autójával nem lesz gond, fogadást is kötnék erre” – mondta az esetleges csúcsbeállításról Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája.

Alonso a hazai környezetben aratott májusi győzelme óta nem nyert futamot, s bár öt alkalommal is másodikként ért célba, ezek közül négyszer Vettel állt a dobogó legfelső fokán. Az utolsó olyan esetre, amikor a spanyol az első vagy a második helyen végzett, Vettel pedig nem szerzett pontot, 28 versennyel ezelőtt, tavaly júniusban, Valenciában volt példa…

Az indiai pálya 2011-es debütálása óta Vettel mindkétszer a pole pozícióból aratott rajt-cél győzelmet. Alonso két éve harmadik, tavaly második volt.

Vettel most is remek formában van, mindkét tegnapi szabadedzést megnyerte. „Eddig minden tökéletesen alakult számunkra Indiában, az ottani trófea pedig nagyon szép, remek lenne most is a kezemben tartani” – nyilatkozta a Red Bull sztárja.

Úgy tűnik azonban, hogy egy ideig ez lesz az utolsó Forma–1-es Indiai Nagydíj. Az adózási problémák mellett pénzügyi gondokkal is küzdenek a szervezők, akik kevés jegyet tudnak értékesíteni, így a futam a jövő évi versenynaptárban már nem szerepel.

A futam időmérő edzése ma 10.30-kor rajtol, a verseny pedig vasárnap ugyanebben az időpontban kezdődik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?