Vettel végre hazai pályán is nyert

<p>A Német Nagydíjjal folytatódott az idei Forma–1-es sorozat, s a háromszoros világbajnok Sebastian Vettel (Red Bull) végre megtörte az átkot, és hazai pályán is nyerni tudott. Mögötte a két Lotus, Kimi Räikkönen és Romain Grosjean futott be. Vettel tovább növelte előnyét az összetettben. A bajnokság eldőlni látszik. Mellesleg: az évad eddigi legjobb futamát láttuk.</p>

GYÖRGY NORBERT

Hogy akkor most megint gumikáosz van? Hogy akkor most éppen mi módon (hogyan) és mikor fog eldurranni az aktuális Pirelli-abroncs a potenciális versenyautó-pilóták segge alatt? Hogy akkor most már tényleg erről szól a Forma–1? Hogy ez most már tényleg veszélyes? És ez az, amivel ezt a sportágat fel lehet, fel kell dobni? S ha cinikus akarok lenni (mert itt nagyon sok pénzről van ám szó, tehát: igen, cinikus akarok lenni), azt mondom majd, kéne már egy príma kis halálos baleset az F1-ben (mert utoljára Senna volt az, aki az aktuális újításoknak éppen áldozatául esett, s az már nagyon régen történt, ugye, majd’ húsz éve, azóta meg semmi)? S ha már beledöglik valaki (ha már valakinek bele kell döglenie), akkor ki legyen az? Valami középszerű csapat középszerű pilótája hagyja ott a fogát (de mitől középszerű a középszerű? – a tehetség vagy a pénz hiányzik errefelé jobban?), vagy a legnagyobbak közül valaki: Vettel, Alonso, Hamilton? Esetleg Räikkönen?

No nem, nyilván nem Räikkönen akarja kihúzni a csomagból a legrövidebb gyufát, dehogy, még csak az kéne (senki nem fogja kihúzni a gyufát – ebben bízunk, ezt gondoljuk), hanem úgy tűnik, már megint ő, a „jégember” az egyetlen (vagy a kevesek közül az a kevés), aki tisztán lát. „Ugyan, semmi sem történt. Néhány csapat Silverstone-ban rosszul használta az abroncsokat, ez minden. Nekem ilyen gondjaim nem voltak” – nyilatkozta a finn, s ezzel tulajdonképpen el is mondott mindent az egy hét előtti spontán gumieldurrannásokról. Tehát azzal kapcsolatban, hogy a Nürburgringen lesz-e gumibojkott (volt már ilyen, még 2005-ben, Indianapolisban, és az is elég vicces volt: hatan köröztek reménytelenül a Michelin-Bridestone abroncsharc végeredményeként: többek között a két Ferrari, a nagy Schumi pedig még abban a faramuci helyzetben is ragaszkodott ahhoz, hogy ő az első számú pilóta a csapatnál), vagy marad minden a régiben. Magyarán, nincs itt semmi gond, srácok, ezt akartátok, tehát ezt kapjátok (és ezt kapjuk mi): balhé, káosz, ilyen-olyan fordulatok, és vihar a biliben.

Ami a versenyt illeti: Vettel lerajtolta a pole-ból induló Hamiltont (igen, a Mercik egy körön továbbra is nagyon jók, aztán a versenyen meg csak bóklásznak a mezőnyben; s ezt az a két szép Rosberg-győzelem sem tudja kompenzálni), hamar az élre állt, s végül gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott. A Lotusok a végén ugyan majdnem elkapták, Kimi például mindent beleadott, de mindez, bár nem sok hiányzott, most is kevésnek bizonyult. Vettel végül nyert, s Vettel vezet az összetettben, mi több, Vettel még növelni is tudta az előnyét.

„Éreztem, hogy Kimi ott van mögöttem, és egyre nagyobb nyomást gyakorol rám, de Romain is nagyon közel volt hozzám pár körön keresztül. Jó, hogy a 60. körben véget ért a verseny, mert tovább nemigen bírtam volna. Örülök, hogy végre sikerült Németországban nyernem” – mondta a világbajnoki címvédő.

Vettel tehát a silverstone-i nullázása után ismét bizonyította, hogy ő, és a Red Bull az, akiket a többieknek az idén le kell győzni. Az adott erőviszonyokat nézve, ez, úgy tűnik, egyre nehezebb lesz. Egyelőre magasan a Red Bull a legjobb versenygép, a háromszoros bajnoknak pedig semmi gondot nem okoz, hogy ezt a masinát kedve szerint navigálja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?