Vettel nyerte az idénynyitót

A német Sebastian Vettel (Ferrari)győzelmével zárult a Forma–1-es Ausztrál Nagydíj, az idény első versenyhétvégéje.

A német Sebastian Vettel (Ferrari)győzelmével zárult a Forma–1-es Ausztrál Nagydíj, az idény első versenyhétvégéje. A dobogó második fokára Lewis Hamilton (Mercedes) állhatott fel, a harmadik helyen Kimi Räikkönen (Ferrari) végzett.

Az időmérő edzésen a Mercedes, a Ferrari és a Red Bull pilótái voltak harcban a rajtelsőségért. Az időmérő második felvonásában a Ferrari reményt adott szurkolóinak, ám ez gyorsan szertefoszlott. A kvalifikáció harmadik szakaszában Bottas falnak csapta a Mercedest, a finn autójában több elemet és váltót is cseréltek, amiért öt rajthelyes büntetést kapott. Bottas csupán a tizenötödik pozícióból várhatta a versenyt. Rövid piros zászlós szünet után csapattársa, Hamilton olyan gyors kört rakott össze, melyre senkinek sem volt válasza. A világbajnoki címvédő 1:22.164 perc időt repesztett. Ez volt a brit pilóta hetedik rajtelsősége az Albert Parkban és pályafutása 73. pole pozíciója. Kimi Räikkönen közel hét tizedmásodperccel maradt el a Mercedes versenyzőjének idejétől. A harmadik rajtkockát Sebastian Vettel szerezte meg, aki csupán egy századdal volt lassabb, mint finn csapattársa. Remek időmérőt zárt a Haas. Kevin Magnussen a hatodik, Romain Grosjean a hetedik leggyorsabb időt autózta.

Az 58 körös Ausztrál Nagydíj rajtja sima volt, az élmezőnyben csupán Magnussen előzte Verstappent. A két Haas-pilóta, Magnussen és Grosjean a kerékcserékig kiválóan teljesített, ám egy hiba megpecsételte a sorsukat. Két körön belül búcsúztak a futamtól, miután valami probléma volt a bokszutcában a csavart rögzítő pisztollyal. Mivel Grosjean autója nagyon rossz helyen állt meg, a versenyirányítás virtuális biztonsági autós fázist léptetett érvénybe. Vettel ezt kihasználva cserélt kerekeket, így tudott visszajönni Hamilton elé. A brit próbálkozott a verseny hátralévő részében, de nem tudta megelőzni négyszeres világbajnok riválisát, így a német harmadik győzelmét, pályafutása 48. elsőségét ünnepelhette Ausztráliában. Daniel Ricciardo első dobogós helyezésére hajtott hazai pályán, de végül nem tudta megelőzni Kimi Räikkönent. A finn utoljára öt éve, 2013-ban állt dobogón Melbourne-ben. A végtelenül csalódott Hamilton sokáig nem szállt ki autójából és az eredményhirdetést követően sem értette, hogyan csúszhatott ki kezei közül a magabiztos győzelem. A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff sem rejtette véka alá kiábrándultságát: „Nagyon nehéz elfogadni, mert megvolt a tempónk. Bármilyen ok is vezetett ehhez, rá kell jönnünk, hiszen elvesztettük a győzelmet.”

A tavalyi szezonnyitón aratott sikerét megismételte a Ferrari. Nem is csoda, hogy Vettel boldogan nyilatkozott: „Elég szerencsésen, de végül nagyon jól alakult a futam számunkra. Remek érzés, hogy így térhetek ide vissza. Még nem tartunk ott, ahol szeretnénk, hisz a Mercedes nagyon gyors volt. Ez a győzelem lendületet és motivációt ad nekünk.”

Az újoncok közül a monacói Charles Leclerc (Alfa Romeo Sauber) versenye sikerült jobban, a 13. helyen fejezte be a futamot, amit a williams-es Szergej Szirotkin fékhiba miatt korán feladni kényszerült.

A McLaren szakított a Hondával. A japán gyártó idén a Toro Rosso autóit látja el motorral. A bemutatkozás nem volt sikeres; Hartley a mezőny végén kullogott, Gasly pedig motorhiba miatt állt ki.

Pontszerző helyen ért célba még: Ricciardo, Alonso, Verstappen, Hülkenberg, Bottas, Vandoorne és Sainz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?