Vége a lévai kudarcsorozatnak

<p>Szépen búcsúztatta az óévet a lévai férfi kosárlabdacsapat: hosszú idő után újra győzött a szlovák bajnok a cseh Mattoni Ligában. Peter Bálint vezetőedző szerint azonban a csapatépítés még eltart néhány hónapig.</p>

A lévaiak ebben a szezonban két fronton is küzdenek. A honi pontvadászatban Onyx néven fiatalokkal állnak ki, míg a cseh bajnokságban legjobbjaikkal Astrum név alatt szerepelnek – nem túl fényesen: az előzetes várakozásokkal ellentétben jelenleg nincsenek benne az első nyolcban.

Mindez egy hosszú negatív széria eredménye: a csapat október végén legyőzte a pilzenieket, majd sorozatban kilenc vereség következett. A 2011-es évtől azonban sikerült szépen búcsúzni, a Děčín 80:74 arányú idegenbeli legyőzésével.

„Jól védekeztünk, a labdát is jól járattuk, a cserejátékosok pedig mindig új energiát tudtak vinni a mérkőzésbe”– elevenítette fel a történteket lapunknak Peter Bálint vezetőedző, aki december elején vette át a stafétabotot a cseh František Róntól. „Egyike volt ez a legjobb meccseinknek, amelyeket irányításom alatt játszottunk, remélem, nem csak egyszeri fellángolásról van szó – tette hozzá Bálint, aki nem kíván a múlttal foglalkozni. – Lezártuk a korábbi időszakot, mindenki tiszta lappal indult nálam. Meg kellett változtatnom néhány dolgot, de menet közben ezt nem lehet hatékonyan megtenni. Az idei szezon ezért átmeneti lesz, viszont egy második irányítót már most is igazolnunk kell.”

Bálint nyolc éven keresztül dolgozott Csehországban, így van összehasonlítási alapja: „Egyrészt már maguk a cseh kosarasok is nagyobb játékerőt képviselnek szlovák kollégáikénál, arról nem is beszélve, hogy nálunk nagyon kevés a szlovák állampolgárságú játékos. A honi idegenlégiósok pedig szintén nem érik el a Csehországban játszók szintjét, hiszen a szlovákiai klubok csak jóval kisebb fizetést tudnak nekik kínálni – bár Lévára most sikerült két-három jó képességű fiút igazolni. Összességében Csehországban a bíráskodástól kezdve a szervezésen át a médiában való megjelenésig minden profibban működik.”

A 42 éves tréner szerint itthon csak a lévai csapat dolgozhat hasonló körülmények között. Viszont előző állomáshelyén, Komáromban is igen jó eredményeket ért el az extraligás csapattal. „Két teljesen eltérő filozófiájú klubról van szó. A komáromi egy kis egyesület, egyetlen emberen múlik a pénzügyi háttér biztosítása, Léván egészen mások az anyagi feltételek. Viszont a Duna-parti városban is sikerült egész jó eredményeket elérnünk, mert a keret kialakításánál szerencsés kezünk volt Pavlík úrral (a komáromiak klubigazgatója – a szerk.). Nagyon jó a csapatszerkezet, a kollektív teljesítmény ugyanis legtöbbször többet számít a játékosok egyéni képességeinél.”

A lévaiak első újévi mérkőzése a holnapi, Opava elleni hazai találkozó lesz. „Nem tudom, kijelenthetem-e, hogy a Děčín elleni győzelem töréspont lett volna. Mindenesetre azon leszünk, hogy a folytatás hasonló legyen” – zárta mondandóját Peter Bálint.
Orosky Tamás

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?