Van Daele: A DAC számára most a stabilitás a legfontosabb

dacos

Szerdán a DAC labdarúgócsapata megtartotta hagyományos szezonfelvezető sajtótájékoztatóját Adrián Guľa, Jan Van Daele és Dominik Kružliak részvételével. Csütörtökön a szezon első tétmeccse vár a sárga-kékekre.

A MOL Arénában rendezett szezonnyitó sajtótájékoztatón egyúttal a Cliftonville elleni EKL-párharcot is felvezette Adrián Guľa vezetőedző és Dominik Kružliak csapatkapitány, a sárga-kékek ugyanis csütörtökön 20.30-kor, a MOL Arénában játsszák az évad első tétmérkőzését.

Nagy az izgatottság

Az Európa-konferencialiga első selejtezőkörének első meccsén az északír bajnokság legutóbbi szezonjának ezüstérmesével találkoznak a sárga-kékek. A belfasti székhelyű Cliftonville papíron lényegesen gyengébb csapatnak számít a DAC-nál, a transfermarket.com szerint az északír csapat összértéke mindössze 2,5 millió euró, szemben a DAC 11,5 milliójával. Adrián Guľa ugyanakkor visszafogottan nyilatkozott a párharc esélyeiről. „Magabiztosak vagyunk, de szerények is. Asszisztensem, Laco Kubalík járt Walesben, ahol a Cliftonville két felkészülési meccsét is látta, szóval nemcsak videók alapján gyűjtöttük róluk az információkat. Nem azt a tipikus szigetországi focit várom az ellefelünktől. Egy olyan csapatról van szó, amely futballozni is akar. Elsősorban azonban a saját csapatomtól várom, hogy aktívan és gyorsan játsszonˮ – mondta Guľa, aki információkkal szolgált a sérültekről is. Ez szerint a mérkőzést Kalmár, Szendrei, Ricardo és Balic hagyja ki sérülés miatt, a múlt héten a nagy melegben összeesett Sainey Njie viszont készen áll a játékra, a meccs előtt már teljes értékű edzésmunkát végzett.

„Nagyon várja az egész öltöző a meccset, motiváltak vagyunk. Otthon játszunk, és hiszünk a jó eredménybenˮ – fogalmazott Dominik Kružliak.

A visszavágót jövő csütörtökön, Belfastban rendezik, az idegenben lőtt gól szabálya már nem érvényes az UEFA sorozataiban.

Kevés érkező, sok távozó

A Cliftonville elleni EKL-párharcot felvezető rész után Jan Van Daele, a DAC sportigazgatója is csatlakozott Adrián Guľához és Dominik Kružliakhoz.

„Rövid szünetük volt a játékosoknak, főleg a válogatottjainknak, hiszen volt köztük olyan is, akinek emiatt Amerikába kellett utaznia. Biztos vagyok benne, hogy jól választottuk ki az új stábot. Az elmúlt hetekben megvizsgáltuk a múlt szezont, analizáltuk, mi működött és mi nem. A szezon utolsó meccse után azt mondtam, hogy egy ilyen csapat számára a negyedik helyen végezni nem elégséges. Az öltözőben érezhető volt, hogy ezzel a játékosok is egyetértenek. Voltak bizonyos változások a keretben, jött Miros-lav Káčer, aki győztes típus és nagy tapasztalattal rendelkezik. Samuel Petráš azért érkezett, hogy növelje a konkurenciát a kapusposztonˮ – összegezte az elmúlt hetek történéseit Van Daele.

A tavalyi, csalódást keltő negyedik hely után a DAC egyelőre visszafogott az átigazolási piacon. Az említett Káčer és Petráš egyaránt kölcsönbe érkezett a Csallóközbe, rajtuk kívül csak a kölcsönből visszatért Rymarenkóval és Nicolaescuval, valamint a somorjai farmcsapatból érkezett Trnovský kapussal bővült a sárga-kékek kerete.

Ennél lényegesen több játékos távozott, bár tény, hogy egyikük sem számított alapembernek az elmúlt időszakban: a tavaszi szezonban kegy-vesztett Jedlička a Plzeň csapatához igazolt, a cserekapus Vantruba a rivális nagyszombatiaknál folytatja, az argentin Vera hazája másodosztályába távozott kölcsönbe, Fábry Szakolcán, Malý Rózsahegyen, Verlinden pedig a belga másodosztályú Beerschotban rúgja a bőrt a következő szezonban. Marko Divkovic kölcsönjátéka után végleg a dán Bröndbyé lett, de Száraz Benjamin (Michalovce) és Jakub Švec (České Budějovice) is befejezte dunaszerdahelyi karrierjét.

Azzal kapcsolatban, hogy lesznek-e újabb érkezők, Jan Van Daele óvatosan fogalmazott. „Minden drága, ilyen időket élünk. Okos döntéseket kell hoznunk a piacon, hiszen a játékosok ára is növekszik. A nyári átigazolási időszak vége felé a piacon elérhetőbb árak szoktak lenni. Az edzőkkel közösen keressük a minőséget, észszerű árért.ˮ

Van Daele az esetleges bajnoki címet és valamelyik európai kupa csoportkörének elérését firtató kérdésekre sem mondott konkrétumokat. „Stabilitásra van szükségünk, és egy olyan stábra, ami többet bír itt egy évnél. Mielőtt a Fortuna Liga megnyeréséről vagy egy csoportkör eléréséről beszélünk, a stabilitás elérése a legfontosabb a klub számára. Európában először vagyunk kiemeltek, és ahogy korábban nem kiemeltként le tudtunk győzni kiemelt csapatokat, ez fordítva is megtörténhet. Óvatosnak kell lennünk, nem lesz könnyű dolgunk Észak-Írországban, ahogy továbbjutás esetén nem lesz egyszerű Gibraltáron vagy Feröeren sem.ˮ

Kalmár, a vezér

„Aktívak vagyunk a piacon. Hiszek a rendelkezésemre álló játékosaimban. Ha sikerül még feldobni a keretet, az jó, de ha nem, az sem baj – mondta a keret minőséségről Guľa, aki szerint a felépüléshez közel álló Kalmár Zsolt is hatalmas erősítés lesz a klub számára. – Kalmár olyan lesz számunkra, mint egy új igazolás. A csapatnak szüksége van rá, ő egy vezér, mindenki tiszteli őt a klubnál. Ha cicázunk, sosem megy középre, olyan minőséget képvisel.ˮ

A korábban Zsolnán, Plzeňben és Krakkóban is dolgozó szakember izgatottan várja első dunaszerdahelyi tétmérkőzését, és nem felejtette el méltatni a DAC szurkolóit sem. „Jó játékkal szeretnénk megörvendeztetni szurkolóinkat. Jártam már itt ellenfélként, tehát izgatott vagyok a hangulat miatt. A szurkolók néha nemhogy tizenkettedik, hanem egyenesen tizenharmadik játékosai voltak a csapatnakˮ – tette hozzá.

A DAC számára a jövő csütörtöki EKL-visszavágó után három nappal, vasárnap rajtol a Fortuna Liga új szezonja, amikor a liptószentmiklósiakat fogadják a MOL Arénában.

Ezután csütörtökön – a Cliftonville kiejtése esetén – a Vikingur–Europa párharc győztese várna a sárga-kékekre az EKL-selejtező második fordulójában.

Érdekes

A DAC aktuális kerete

Kapusok: Veszelinov, Petráš, Ricardo, Trnovský, Horváth

Védők: Blackman, Pinto, Kružliak, Muhamedbegovic, Brunetti, Davis, Ciganiks

Középpályások: Balic, Dimun, Andrezinho, Njie, Kalmár, Veselovský, Káčer, Szánthó, Nebyla

Támadók: Balogh, Hahn, Sharani, Andzouana, Szendrei, Moumou, Rymarenko, Krstovic, Nicolaescu

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?