Vágsellyei a BL-győztes győriek videóelemzője

<p>Hetente legalább hat-hét meccset részletesen kielemez, és utána a látottak alapján a kapusok felkészítését segíti. A BL-győztes Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatának videóelemzőjével, a vágsellyei Tomáš Hlavatýval beszélgettünk.</p>

A Final Four döntője után az örömittas játékosokkal teli mixzónában szlovákul kezdtük a beszélgetést, de hamar váltottunk – a 30 éves szakember ugyanis folyékonyan beszél magyarul.

Egy BL-győzelemhez nemcsak világszínvonalú játékosok, hanem vérprofi szakmai stáb is kell. Milyen érzés volt a győri stáb tagjaként átélni a budapesti Final Fourt?

Mindannyian azért dolgoztunk, hogy megnyerjük a BL-t, ezért mindent megtettünk. Amit Ambros Martín kér tőlünk, az számunkra szentírás, minden egyes kérését igyekszünk a lehető legjobban teljesíteni. Ez a munkánk, amit mindig profin akarunk elvégezni.

A Final Four alatt milyen kérései voltak Martínnak?

Ahogy véget ért a másik elődöntő, össze kellett vágnunk belőle egy anyagot, az egyes játékosokra is lebontva, aztán pedig meg akarta nézni az egész meccset is. Reggel meg is beszéltük, mindenki elmondhatta a véleményét. Ezután a taktikai értekezleten Ambros az általunk készített anyagból kivett több részt, amit a lányoknak is megmutatott. Az már az ő döntése, hogy mit használ fel belőle, de mi mindig nagyon alapos anyagot készítünk neki.

A szezon eleje óta dolgozik Győrben. Hogyan lett a szakmai stáb tagja?

A mosonmagyaróvári klub edzője voltam, és akkor nagyon szoros volt a Győr és az MKC közötti együttműködés. Bíztam benne, hogy ez számomra is lehetőséget jelenthet, de sajnos nem így történt, tavaly tavasszal elkerültem a klubtól. Nem sokkal később azonban Ambros megkérdezte, nem akarnék-e vele dolgozni. Persze azonnal igent mondtam, a világ legjobb csapatába hogyne mennék el! Harmincéves edzőként óriási tapasztalat számomra tőle tanulni.

Szigorúan bánik a stábtagokkal Martín?

Nem mondanám, hogy szigorú, de következetes. Tudja, mit akar, és nagyon céltudatosan megy is utána. Amit elképzel, azt minden körülmények között végre akarja hajtani. Ez nekem nagyon szimpatikus. Egyáltalán nem agresszív, hanem nagyon pozitív ember, nagyon jó barátok is vagyunk, nem csak a pályán, és nem csak a vezetőedző–videóelemző viszonyban. Érzem, hogy rengeteget tanulhatok tőle, ő pedig elfogadott engem, és át is akarja adni nekem a tudását. Bármilyen kérdésemre válaszol, minden meglátását elmondja.

Mennyi időt tölt egy-egy mérkőzés videofelvétele felett?

Az attól függ. Általában a kapusokkal foglalkozom, így azt figyeljük, hogyan lőnek az egyes játékosok. Van egy program, amivel megnézem a meccset, ez ugye hatvan perc, de ahogy kiragadjuk az egyes játékosokat, az még legalább fél óráig tart. Utána pedig ezt az anyagot kiértékeljük.

Mire figyelnek pontosan?

Azokat az információkat használjuk főleg, hogy egyes játékosok hogyan mennek neki a falnak, hogyan cseleznek, hová lőnek. Az általam készített elemzéseket a kapusok használják, velük egyénileg videózunk. S ha még valamire pluszban is megkér Ambros, azt is szívesen megcsinálom.

Hogyan néz ki egy átlagos hete, ha bajnokira vagy BL-re készülnek?

A bajnokik előtt előre eldönti Ambros, melyikre hogyan készülünk, kell-e külön videózás. De a BL-meccsek előtt az ellenfél minimum négy-öt mérkőzését ki kell elemezni. Ambros magának is csinálja a videókat, mert ő olyan becsületes, hogy mindent meg akar maga is nézni, mindent pontosan akar tudni. Én pedig kisegítem őt abban, amit csinál. Hetente úgy hat-hét mérkőzést biztosan elemzünk.

A Final Four döntője és elődöntője között viszont csak egy nap van. Ez mit jelentett az ön számára? Egész éjszaka a videó felett ült?

Kicsit különleges helyzet volt, mert nem nagyon akart Ambros videózni a lányokkal. Nem akart nekik sok dolgot mutatni, mert nem akarta, hogy a fejük tele legyen. Elmondta, hogy ez az egész Final Four a győri lányokról szól, és ez így is volt, láthattuk, milyen szívvel mentek ki a pályára, hogyan küzdöttek. De én azért kielemeztem a másik elődöntőt, és reggel a kapusokkal beszélgettünk róla. Éjjel kettőkor már le is feküdtem, nyolckor jött a reggeli, szóval lehetett bírni.

A kapusok egyébként mennyire nyitottak a videózásra?

Nagyon igénylik ezt. Mindketten, Kari Grimsbö és Kiss Éva is roppant profi, mindketten válogatottak, ahol szintén sokat videóznak. Ez már teljesen normális a mai kézilabdában. Ez a játék jövője, az elemzések és a felmérések által kapott adatokból, visszajelzésekből lehet kiindulni, mert már olyan magas szinten van a kézilabda, hogy csak így tud egy csapat javulni, még egy szintet feljebb lépni. Ez még mindig csak egy pici töredéke az egész munkának, de nagyon fontos.

Fiatal edzőként mit ad önnek ez a videóelemzői munka, mit tanul belőle?

Én abból tanulok, hogy itt vagyok az ETO-nál! Mindenből! Tudok beszélni a játékosokkal, elmondják a véleményüket, tudok beszélni a vezetőedzővel, látom a módszereit, különböző játékszituációkról kérdezhetem. Ebből is nagyon sokat tanulok az elemzés mellett. Természetesen az is sokat jelent, hogy a videózásoknak köszönhetően látom, hogyan játszanak az élcsapatok, mit jelent ma a modern kézilabda.

A Final Four döntőjében az történt a pályán, amit vártak?

Pontosan az, amit mindenki várt. Ambros el is mondta ezt hangosan a mérkőzés előtt, és tényleg úgy is alakult a meccs.

Számítottak arra, hogy hosszabbítás is lehet?

Bíztunk benne, hogy nem lesz, de készen álltunk erre is. A meccs közben jöhetnek hullámvölgyek, és ezt le kell reagálni. A csajok szerintem nagyon jól reagáltak a hosszabbításban.

Mentálisan is nagyon erősnek tűnt a Győr.

Ezt az erőt már az elődöntő megadta. Nagyon jó volt a felkészítés, Ambros motivációs beszéde, fejben is nagyon keményen felkészítette a játékosokat arra, hogy így játsszanak, hogy ilyen nagy eseményen ilyen okosan tudjanak kézilabdázni. Attól függetlenül, hogy mindegyikük eleve nagyon profi játékos, le a kalappal Ambros felkészítése előtt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?