US Open: Serena búcsúja mindent visz

Serena

Hétfőn rajtol az év utolsó tenisz Grand Slam-tornája, amelyen elbúcsúzik az aktív játéktól a hazai legenda, Serena Williams.

A nemsokára 41 éves amerikai legenda augusztus elején hozta nyilvánosságra döntését, amely szerint a US Open után családjának és lassan felfutó üzleti karrierjének szeretné szentelni az idejét. A 23-szoros Grand Slam-bajnok így szinte biztosan nem állítja be Margaret Court rekordját: az egyéves kihagyás után Wimbledonban visszatérő klasszis rögtön az első körben búcsúzott Londonban, azóta pedig csak Torontóban és Cincinattiben lépett pályára, három mérkőzésből kettőt elveszítve. Ettől eltekintve biztos, hogy a torna kezdetén ő lesz a figyelem középpontjában, már csak azért is, mert a női mezőny esélyeseinek listája szinte végeláthatatlan. A világelső és Roland Garros-győztes Iga Swiatek némileg kiemelkedik közülük, de a lengyelt leszámítva szinte bárki befuthat a végén a top 50-ből: a tavalyi bajnok brit Emma Raducanu, az idei wimbledoni első kazah Elena Ribakina épp úgy, mint a már véget ért vagy még jelenleg zajló felvezető tornák legjobbjai (pl. a cincinnatti bajnok francia Carolina Garcia, a torontói első román Simona Halep). Részünkről a hazai Bernarda Perát tippeljük a torna sötét lovának, akinek budapesti, első WTA-tornagyőzelme óriási lökést adott.

Magyar részről Bondár Anna és Gálfi Dalma biztosan ott lesz a főtáblán, Jani Réka viszont nem, miután három játszmában kikapott az ausztrál Astra Sharmától. Hasonló a képlet a szlovákoknál is, Anna Karolína Schmiedlová és Kristína Kučová alanyi jogon főtáblás, Viktória Kužmová pedig a kvalifikációban szerepel.

A férfiaknál is komoly csapat várható az elsőségért, és ezzel együtt a ranglista első helyéért is, ugyanis öten is pályázhatnak rájuk. A jelenlegi világelső Danyiil Medvegyevnek lesz a legnehezebb dolga, mivel az orosz kiválóság a címvédésért küzd majd New Yorkban, azaz még akkor sem kap egyetlen pontot sem, ha ismét megnyeri a US Opent. A 22-szeres Grand Slam-győztes spanyol Rafael Nadal tavaly sérülés miatt nem indult, de a hasfalsérülés miatt feladott wimbledoni elődöntő óta csak egyetlen meccset vívott, s azt is elvesztette Cincinnatiben. Ugyancsak pályázik a No. 1-es pozícióra a görög Sztefanosz Cicipasz, a norvég Casper Ruud és a spanyol Carlos Alcaraz. Igaz, hármójuknak legalább a döntőbe kell jutniuk ahhoz, hogy esélyük legyen az ATP-rangsor első helyére. Utóbbi egyben korrekordot is dönthetne, mivel a 19 éves murciai csodagyerek minden idők legfiatalabb világelsője lehet. Ezt a csúcsot az ausztrál Lleyton Hewitt tartja, aki 2001 novemberében 20 évesen ült a trónra. Ruud pedig első norvégként érhetne a teniszvilág csúcsára.

Az esélyesek sorából a német Alexander Zverev (a világranglista második helyezettjének még nem jött rendbe a bokasérülése) és a szerb Novak Djokovics fog hiányozni, utóbbi oltatlansága miatt.

A szlovák Alex Molčantól akár egy kiugrás is benne van a pakliban. A 40.-ként rangsorolt játékos az utobbi időben csak nagyágyúk ellen veszített meccset, emellett pedig júliusban a Cincinnattiben győztes horvát Borna Coric skalpját is megszerezte. A sérülésekkel küszködő magyar Fucsovics Márton viszont lassan a top 100-ból is kiszorul. A kvalifikációból még Gombos Norbert és Jozef Kovalík érhet oda a főtáblára.

A pénzdíjak kapcsán már elhagyható a feltételes mód: rekordot jelentő több mint 60 millió dollárt osztanak szét a szervezők a teniszezők között, ami a GS-tornák legnagyobb összdíjazása. A férfi és a női egyéni bajnok egyaránt 2,6 millió dollárral gazdagodik, s a korai fordulókban búcsúzók is a korábbinál több pénzt kapnak, a főtáblás részvétel például 80 ezret ér.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?