US Open – Raducanu a női bajnok

Emma Raducanu

A 18 éves brit Emma Raducanu nyerte meg a New Yorkban zajló amerikai nyílt teniszbajnokság női egyes versenyét, mivel a szombati döntőben két szettben legyőzte a kanadai Leylah Fernandezt.

Érdekes

Eredmény:

női egyes, döntő:

Emma Raducanu (brit)–Leylah Fernandez (kanadai) 6:4, 6:3

A megtippelhetetlen párosítású női döntőben két meglepetésember csapott össze az Arthur Ashe Stadionban, a US Open történetében legutóbb 1999-ben fordult elő – Serena Williams és Martina Hingis révén –, hogy két tinédzser vívja a finálét. A kanadai születésű Raducanu első női játékosként jutott be a selejtezőből indulva a végjátékba, a világranglista 150. helyezettje immár kilenc győzelemnél tartott a Billie Jean Nemzeti Tenisz Központban, és eddig szettet sem vesztett a tornán, sőt, még rövidítésre sem kényszerült. Brit részről legutóbb Virginia Wade ünnepelhetett nőként Grand Slam-címet, amikor 1977-ben Wimbledonban diadalmaskodott. Wade volt egyszersmind az előző brit női döntős New Yorkban, 53 évvel ezelőtt.

A 19 esztendős, kanadai Fernandez – aki ecuadori és Fülöp- onterreyi versenyt. A formájáról sokat elárul, hogy New York-i menetelése során a címvédő Oszaka Naomi mellett a top 5-ös Arina Szabalenkát és Jelina Szvitolinát, valamint a háromszoros Grand Slam-bajnok Angelique Kerbert is búcsúztatta. Ellene szólt ugyanakkor, hogy 12 óra 45 percet töltött eddig a pályán Flushing Meadowsban, öt órával többet, mint a második GS-én szereplő Raducanu.

A profik 1968-as beengedése óta szombaton vívták az első olyan GS-döntőt, amelyben két helyezetlen teniszező lépett pályára, a győztes pedig 2004 – Marija Sarapova wimbledoni diadala – óta a legfiatalabb GS-bajnoknak mondhatta magát. A két trónkövetelő először csapott össze egymással a felnőtt mezőnyben, előzőleg a 2018-as wimbledoni bajnokság junior versenyében Raducanu bizonyult jobbnak.

A döntő kiharcolásával Fernandez már biztosan a top 30-ba, Raducanu pedig a top 40-be kerül majd hétfőtől.

A finálét a szeptember 11-i terrortámadások – amikor még egyik döntős sem élt – 20. évfordulóján tartott megemlékezés vezette fel. Mindkét teniszező a tőle megszokott, szélvészgyors alapvonaljátékkal kezdett, majd a balkezes Fernandez egy tízperces gém végén elbukta az adogatását. Csakhamar viszont riválisa is így tett, küzdelmes labdamenetek következtek, mígnem a következő Raducanu-brék egy óra elteltével már a szettelőnyt jelentette.

A folytatásban az eddigi hat GS-versenyén legfeljebb a harmadik fordulóig jutott Fernandez harcolt ki rövid életű brékelőnyt, majd román-kínai származású ellenfele fordított, és 5:2-re meglépett. A kanadai adogatóként két meccslabdát hárított, majd Raducanu szervált a mérkőzésért, de közben egy esésnél lehorzsolta a térdét, és néhány perces ápolásra volt szüksége. Ez azonban nem zavarta meg, hozta az adogatását, így ő ünnepelhetett az 1 óra 51 perces döntő végén.

Raducanu szettveszteség nélkül nyerte meg a US Opent – erre legutóbb Serena Williams volt képes 2014-ben –, és pályafutása első trófeája mellé 2,5 millió dollárt kapott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?