US Open – A férfiaknál és a nőknél is búcsúzott a harmadik kiemelt

Oszaka Naomi

A férfiaknál és a nőknél is búcsúzott a harmadik kiemelt – a görög Sztefanosz Cicipasz, illetve a címvédő japán Oszaka Naomi – a New Yorkban zajló amerikai nyílt teniszbajnokság harmadik fordulójában.

Cicipaszt pénteken a 18 éves spanyol Carlos Alcaraz győzte le ötjátszmás, 4 óra 11 perces mérkőzésen. A francia nyílt bajnokság idei döntőse 1–1-es szettállásnál, a harmadik felvonásban már 5:2-re vezetett és három játszmalabdája is volt, ellenfele azonban fordítani, majd a rövidítésben nyerni tudott.

A negyedik szettben Cicipasz 6:0-ra győzött, majd a döntő játszmában egyikük sem tudta elvenni az ellenfél adogatójátékát, a rövidítésben pedig 1–1 után végig a világranglistán 55. helyezett Alcaraz vezetett.

„Nem is tudom, mi történt odakint a pályán. Nem hiszem el, hogy legyőztem Cicipaszt egy ilyen emlékezetes mérkőzésen. Számomra ez egy valóra vált álom” – mondta első nyilatkozatában a spanyol, akinek ez csupán a tizedik mérkőzése volt valamelyik Grand Slam-torna főtábláján. Hozzátette, agresszívnak kellett lennie az utolsó pontig, és az is volt.

„Versenyben lehet a Grand Slam-címekért, a játéka megvan hozzá. Még soha nem láttam, hogy valaki ilyen erősen ütné meg a labdát” – mondta legyőzőjéről Cicipasz. Hozzátette, ez egy olyan meccs volt, amelyet nem kellett volna elveszítenie, mert úgy érezte, ő irányít, de „a végén nem igazán ment” neki a játék, ezért keserű érzései vannak.

Az amerikai nyílt bajnokság férfiversenyének negyedik fordulójába – a legjobb 16 közé – ilyen fiatalon legutóbb Pete Sampras és Michael Chang jutott be, mindketten 1989-ben, arra pedig legutóbb Goran Ivanisevic volt képes – szintén 1989-ben –, hogy ilyen fiatalon legalább egy meccset nyerjen mind a négy Grand Slam-torna főtábláján.

Alcaraz először győzött le olyan játékost, aki az első tíz között van a világranglistán, illetve az ATP számítógépes ranglistájának 1973-as bevezetése óta ő a legfiatalabb a férfiak mezőnyében, aki olyan ellenfelet búcsúztatott egy Grand Slam-tornán, akit az első három között jegyeznek.

A nőknél a tavalyi és a 2018-as US Open győztesét, Oszaka Naomit szintén egy 18 éves teniszező, a világranglistán 73. helyezett kanadai Leylah Annie Fernandez győzte le három szettben, 2 óra 5 perces meccsen. Az első játszmát a címvédő nyerte, és a másodikban 6:5-nél a győzelemért szerválhatott, de nem tudott élni a lehetőséggel. A harmadik felvonást Fernandez rögtön azzal kezdte, hogy elvette riválisa adogatójátékát, az így megszerzett előnyét rendkívül taktikusan megtartotta, és az első meccslabdáját értékesítette.

„Közvetlenül a mérkőzés előtt tudtam, hogy képes vagyok nyerni. Őszintén szólva nem Naomira koncentráltam, csak saját magamra, és arra, amit tennem kellett” – nyilatkozta Fernandez, aki még soha nem jutott el a nyolcaddöntőig Grand Slam-tornán.

Oszaka a meccs folyamán többször is dobálta az ütőjét, illetve a lelátóra ütötte a labdát mérgében, majd a sajtótájékoztatón elárulta, azon gondolkozik, hogy újabb szünetet tart a pályafutásában.

„Úgy érzem, mostanában, amikor nyerek, nem érzem magamat boldognak, inkább megkönnyebbültnek. És amikor veszítek, nagyon szomorú vagyok. Nem hiszem, hogy ez normális” – magyarázta. Hozzáfűzte: megpróbálja kitalálni, hogy mit akar csinálni, de azt nem tudja megmondani, mikor játssza a következő mérkőzését.

Ez volt Oszaka első Grand Slam-tornája a francia nyílt bajnokság óta, amelynek második fordulójában visszalépett, hogy szünetet tartson mentális egészsége megóvása érdekében. Párizsban bejelentette, hogy nem vesz részt a meccsek utáni, kötelező sajtótájékoztatókon, mert az újságírókkal való találkozás előtt szorongást érez, és három éve depresszióval küzd.

„Úgy érzem, általában szeretem a kihívásokat, de mostanában nagyon szorongok, amikor a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan szeretném” – vallotta be Oszaka.

Fernandez következő ellenfele a háromszoros Grand Slam-bajnok német Angelique Kerber lesz, Alcaraz pedig a szintén német Peter Gojowczykkal találkozik a nyolcaddöntőben.

Érdekes

Eredmények, 3. forduló (a 16 közé jutásért):

    férfiak:

Alcaraz (spanyol)–Cicipasz (görög, 3.) 6:3, 4:6, 7:6 (7–2), 0:6, 7:6 (7–5)
Tiafoe (amerikai)–Rubljov (orosz, 5.) 4:6, 6:3, 7:6 (8–6), 4:6, 6:1
Schwartzman (argentin, 11.)–Molčan (szlovák) 6:4, 6:3, 6:3
Auger–Aliassime (kanadai, 12.)–Bautista Agut (spanyol, 18.) 6:3, 6:4, 4:6, 3:6, 6:3
Evans (brit, 24.)–Popyrin (ausztrál) 4:6, 3:6, 6:3, 6:4, 7:6 (7–1)
Van de Zandschulp (holland)–Bagnis (argntin) 3:6, 6:0, 6:2, 6:2
    korábban közölt pénteki eredmények:
Medvegyev (orosz, 2.)–Andujar (spanyol) 6:0, 6:4, 6:3
Gojowczyk (német)–Laaksonen (svájci) 3:6, 6:3, 6:1, 6:4

 

    nők:

Szabalenka (fehérorosz, 2.)–Collins (amerikai, 26.) 6:3, 6:3
Fernandez (kanadai)–Oszaka (japán, 3.) 5:7, 7:6 (7–2), 6:4
Szvitolina (ukrán, 5.)–Kaszatkina (orosz, 25.) 6:4, 6:2
Mertens (belga, 15.)–Dzsábir (tunéziai, 20.) 6:3, 7:5
Kerber (német, 16.)-–Stephens (amerikai) 5:7, 6:2, 6:3
    korábban közölt pénteki eredmények:
Krejcikova (cseh, 8.)–Rahimova (orosz) 6:4, 6:2
Muguruza (spanyol, 9.)–Azarenka (fehérorosz, 18.) 6:4, 3:6, 6:2
Halep (román, 12.)–Ribakina (kazah, 19.) 7:6 (13–11), 4:6, 6:3

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?