Ukrán érmek magyar versenyzőktől

<p>A kárpátaljai sportolók közül teljesítményük alapján százan kerültek be Ukrajna válogatottjai közé 2014-ben.</p><p>Köztük számos magyar</p><p>nemzetiségű.</p>

SZABÓ SÁNDOR

Kárpátaljai körképünkben olimpiai és nem olimpiai sportágak kiválóságait is bemutatjuk.

A téli sportok térhódítása

A Kárpátok bérceinek és legfőképp az egyre bővülő sípályáknak köszönhetően az elmúlt években a klasszikus sportágak mellett robbanásszerűen fejlődtek a téli szakágak. Ukrajna legjobb snowboardosai, a sportág két úttörője az ungvári Csundák Annamária és Penyák József.

Mindketten rajthoz álltak a 2010-es vancouveri és az idén Szocsiban rendezett téli olimpián is paralell óriás-műlesikásban. Négy éve Kanadában az akkor húszéves Annamária 16., míg a 26 esztendős József 22. lett, második olimpiájukon a 21., illetve 23. helyezést érték el. A honi bajnokságban évek óta verhetetlen hódeszkások számos Európa-kupa viadalon és nemzetközi tornán állhattak fel a dobogó különböző fokaira. 2010-ben Annamária aranyérmet nyert a snowboardosok és freestyle-osok junior-világbajnokságán. Egy évre rá az egyetemisták és főiskolások téli seregszemléjén, a törökországi Erzurumban rendezett 25. Universiadén lett ezüstérmes.

A hetesölő

A nagydobronyi Balog Judit kézilabdakapus 2011 nyarán, mindössze tizenhat évesen mutatkozott be az ukrán élvonalban szereplő ungvári Kárpáti csapatában. Még abban az évben bajnoki címet szerzett az együttessel, amit egy évvel később megvédett az együttes – abban az idényben Balog Judit már a gárda első számú hálóőre volt. Eleinte az edző csak a hétméteresekre engedte fel a pályára, egy meccsen hétből hét büntetőt sikerült megfognia, ekkor ragadt rá a Hetesölő becenév. 2012 nyarán próbajátékon járt a Ferencvárosnál, de bevallása szerint akkoriban még nem érezte magát felkészültnek az átigazolásra. Tavaly nyáron, amikor betöltötte a 18. életévét, nem hosszabbította meg szerződését az ungvári bajnokcsapatnál, mert leigazolta a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC. A kézilabdázónak két klasszis kapussal kellene versenyeznie, így a győriek ifjúsági csapatához került. Az idei szezonban viszont már az Ipress Center-Váccal vágott neki a bajnokságnak. A még mindig csak 19. életévében járó hálóőrt az ifjúsági mellett egyre többször hívják a felnőtt ukrán válogatottba. A szakemberek fényes jövőt jósolnak neki.

Pástra termett tehetség

A vívás népszerűségét tekintve talán az első tízben sincs, ám eredményesség tekintetében dobogós helyet foglal el Kárpátalja sportéletében. A magyar felmenőkkel rendelkező ifj. Anatolij Herej a kárpátaljai párbajtőrvívás elmúlt időszakának legkiemelkedőbb tehetsége. A 25 éves ungvári sportoló legemlékezetesebb éve a 2013-as volt, ugyanis a budapesti vívó-világbajnokságon ezüstérmet szerzett – úgy állhatott dobogóra, hogy asszót sem veszített – az ukrán párbajtőrcsapattal, a döntőben a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Szényi Péter összeállítású magyar csapattól kaptak ki. A zágrábi vívó Eb-n ugyancsak csapatban harmadik lett. Egyéniben is számos siker fűződik a nevéhez, zsinórban háromszor hódította el az országos bajnoki címet. Épphogy lecsúszott a londoni kvótáról, így Rióban mindenképpen szeretne pástra lépni.

Kitörés a szorítókból

A Klicsko fivérek a profi ökölvívás legismertebb alakjai, Vitalij és Volodimir az amatőrök között is maradandót alkotott, az ő nyomdokaikba szeretne lépni a 17 éves munkácsi Márton Róbert. Edzői szerint jó úton halad, s eredményei is ezt támasztják alá.

A tavalyi kijevi junior ökölvívó-világbajnokságon a 80 kg-os súlycsoportban szereplő kárpátaljai bokszoló aranyérmet szerzett, ráadásul a hazai csapat kapitánya volt. A Lembergi Testnevelési Főiskola növendéke idén a szófiai ifjúsági világbajnokságon bronzérmes, a nankingi ifjúsági olimpiai játékokon pedig ötödik lett.

Nagy a nagyok között

A csapathűség mindenkori megtestesítője a 29 éves ungvári Nagy Sándor, aki már 2003 óta a megye kirakatcsapatának, az ukrán labdarúgó-élvonalban szereplő ungvári Hoverlának a kapusa. 2012-ben a Transfermarkt német szakportál másfél millió dollárra becsülte az értékét. Sajtóinformációk szerint sorban állt érte a Metaliszt Harkiv, a Vorszkla Poltava és a Tavrija Szimferopol, de ő inkább maradt Ungváron. Egy játékos, aki nem tartja magát szupersztárnak, aki büszke arra, hogy kitartó munkával küzdötte fel magát klubjának egyes számú mezéig. Az őszi szezont kihagyta sérülés miatt, így most azért dolgozik, hogy visszatérjen a kapuba, ami nem lesz könnyű, mert pillanatnyilag a Dinamo Kijev egyik kapusa, Makszim Koval szerepel kölcsönben Ungváron.

Pukánics Adrián a nagyszőlősi sarki futballpályáról indulva igazán nagy utat járt be. Néhány éve, mikor még tizenéves volt, az ukrán labdarúgás üdvöskéjeként emlegették. Az ugocsai magyar középpályás a korosztályos válogatottak alapemberének számított, sőt, két meccs erejéig a nagyválogatottban is bemutatkozott, Líbia ellen gólt is lőtt. A Sahtar Donyeckben vált ismert focistává, jelenleg csapatot keres…

Egyeduralom a nem olimpiai sportágakban

A tiszasalamoni Balogh Béla bicepszeivel hódította meg a világot. 2006-ban ukrán országos bajnok, 2007-ben ukrán országos abszolút bajnok lett a kárpátaljai magyar testépítő. Ezt követően nemzetközi porondon szerzett magának hírnevet, 2008-ban Európa-bajnoki bronzérmet zsebelt be, legjobb eredményét 2009-ben érte el, amikor a tajvani Világjátékokon – a nem olimpiai sportágak alternatív olimpiáján – a 80 kilogrammosok súlycsoportjában aranyérmet szerzett.

Balett biciklivel

Van egy sportág, amit csak kárpátaljai magyarok űznek egész Ukrajnában. Az ország első és egyetlen művészikerékpár-szakosztálya a Beregszászi járásban, Nagyberegen székel. A terem-kerékpározást a gyakorlatok alapján akár kerékpáros balettnek is nevezhetnék, hiszen a versenyzők komoly gimnasztikai elemeket mutatnak be biciklizés közben. A Géczi Tihamér és neje, Géczi-Terescsuk Natália által vezetett szakosztály fennállásának tizennégy éve alatt számos Európa- és világbajnokságon képviselte az országot. Eddigi legkiemelkedőbb eredményük a Heé Krisztián és Kucsera Alex pároshoz fűződik, amely 2011- ben az ausztriai kontinensviadalon a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

A szerző a Kárpáti Igaz Szó munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?