Sport

Újabb nagy lépés Slama Angelika karrierjében

Egy év elteltével máris új állomáshelyen jelentkezik majd a 2019/2020-as szezonban Slama Angelika, a sepsiszentgyörgyiekkel romániai bajnok és kupagyőztes kosárlabdázó. Első légiós évéről és leendő lengyelországi szerepléséről beszélgettünk a 24 éves, somorjai származású szlovák válogatott játékossal.
Orosky Tamás

2019. június 12. 11:19

Slama Angelika bajnoki címmel és kupagyőzelemmel búcsúzott Székelyföldtől

Zsinórban negyedszer lett romániai bajnok a Sepsi SIC csapata, mivel a sorsdöntő ötödik meccsen 59:56-ra legyőzte a szatmárnémetieket. Mennyire számítottak ennyire kiélezett döntősorozatra?
Tavaly 3:1-re sikerült megnyerniük a finálét, szintén a szatmárnémetiek ellen, idén ez 3:2 lett a javunkra. Az egész szezonban mindig kiegyenlített meccseket játszottunk a riválisunkkal, egyszer le is tudtak minket győzni, amit a döntőben kétszer is megismételtek. Arra számítottunk, hogy nehezebb lesz, mint tavaly volt, de arra nem, hogy a sorozat az ötödik meccsig elhúzódik. Szatmárnémetiben is nyerni akartunk, de végül „haza kellett hoznunk” a sorsdöntő találkozót, ami nem is baj, mert a szurkolóinkkal együtt tudtunk ünnepelni.

Mekkora ünneplést képzeljünk el, városi főteres, felvonulósat is?
Nagyon sokan kijöttek az utolsó mérkőzésre is, 1500–2000 ember biztosan kint volt. A bajnoki finálé után kisebb összejövetelünk volt a szurkolókkal a törzshelyünkön, ott buliztunk. Városi ünneplésben most kivételesen nem volt részünk, mivel eddig a finálé a Szent György-napokra szokott esni, ilyenkor szokott a bajnokcsapat a nagyszínpadra is felsorakozni. Idén azonban később fejeződött be a szezon.

Ha csak a döntőt nézzük, mennyire elégedett a teljesítményével?
Az első három mérkőzésen egyáltalán nem jött ki a lépés nekem, aztán a negyedik már jól sikerült, az utolsón pedig voltak olyan momentumok is, amikor nekem sikerült életben tartani még az esélyeinket. Volt egy 0:10-es rossz miniszakaszunk, akkor dobtam be két hárompontost, ami nagyon fontos volt.

S ha az egész szezonra kiterjesztjük az értékelést, hogyan látja az első légiósévét?
Nagyon jól sikerült. Az Európa-kupa csoportkörében kifejezetten jól ment a játék, sokkal jobban, mint még tavaly, pöstyéni színekben. A sepsieknél én voltam az egyik húzóember. A bajnokságban az volt a szabály, hogy két romániai kosarasnak mindig pályán kell lennie a csapatokban, így kevesebb játékidőhöz jutottam, maximum húsz percig lehettem a pályán. Ez alatt is hoztam azt, amit Zoran Mikes edző elvárt tőlem, szerintem jó idényem volt.

Sepsi kosarasok
A sepsiszentgyörgyiek az utóbbi öt év döntőiből négyszer kerültek ki győztesen (Fotók: sepsi-sic.ro)

Az új szezonban viszont már az Arka Gdyniában fog szerepelni. Mikor keresték meg az Euroligában érdekelt lengyel klubtól?
Náluk már május elején véget ért a szezon, ők hamarabb elkezdték a csapatépítést. Május közepén kerestek meg, telefonon beszéltem a vezetőedzőjükkel, Przemyslaw Frasunkiewiczcsel, és gyorsan meg is egyeztünk, hogy náluk folytatom az új idényben. 

Miért döntött a klubváltás mellett?
Nem azért megyek el Sepsiről, mert nem éreztem volna jól magam. Úgy éreztem, a gdyniai ajánlat egy újabb lépcsőfok lehet a karrieremben, már csak azért is, mert az Arkánál nem elsősorban a saját megszokott, kettes pozíciómon fogok játszani, hanem mint osztogató. Hivatalosan második számú irányítónak megyek, válogatottbeli csapattársam, Barbora Bálintová cseréjének. Ennek nagyon örülök, mivel kiskoromban is osztogató voltam, aztán valahogy átkerültem a kettes, szélső pozícióba. Szerintem az új idényben nagyon sokat tanulhatok Lengyelországban. Nagyobb praxom lesz irányítóként, amit a női válogatottban is ki tudok használni. És a karrieremben is, mivel sokkal nagyobb annak a kosarasnak az értéke, aki két poszton is otthonosan mozog. 

A válogatott az új szövetségi kapitánnyal, a rózsahegyieknél dolgozó Juraj Sujával készül, két meccset is játszottak Szerbia ellen (60:93, 61:73). Milyen benyomások érték?
Az összpontosítás legelején ott voltam a csapatban két napot, megnéztem, mit csinálnak a csajok, aztán kaptam egy kis pihenőt a későn végződött szezonom miatt. Utána már teljes erőbedobással kivettem a részem a munkából. Jurót jól ismerem, mivel két évig edzősködött Somorján is, de a kosárpályán kívül is jó viszonyban vagyunk. Jó edzőnek tartom, aki Rózsahegyen bajnoki címet is szerzett, és az Európa-kupában is jó eredményt értek el. Örülök, hogy ismét együtt dolgozhatunk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A Focus újabb felmérése méri vonal alatt a Hidat és az MKP-t is

Újabb ellentmondás a Kuciak-gyilkosságban

2,6 millió végrehajtás leállítva

A három legfőbb közjogi méltóság elkötelezte magát az EU és a NATO mellett

Hét megyére adtak ki hőségriasztást

Danko úgy hívott meg egy diktátort, hogy előtte nem egyeztetett sem Čaputovával, sem a külüggyel

Legfrissebb galériák
Olvasta már?