Újabb felejthetetlen meccset hoz az isztambuli BL-döntő?

BLdöntő2023

Szombaton 21 órától az isztambuli Atatürk Olimpiai Stadionban veszi kezdetét az európai klubfutball legjobban várt mérkőzése, a Bajnokok Ligája döntője, amelyben az Internazionale próbálja meg megállítani az esélyes Manchester City csapatát.

Az angol bajnok és FA Kupa-győztes Manchester City a második angol csapat lehet, amely egy idény során a BL mellett a bajnokságot és a kupát is megnyeri. Erre az 1998/1999-es szezonban a Sir Alex Ferguson vezette Manchester United volt csak képes. A nemzetközi mezőnyt nézve még a Celtic, az Ajax, az Eindhoven, az Inter, valamint kétszer-kétszer a Bayern München és a Barcelona tudott triplázni.

Esélytelenek nyugalma

Bár egy sorozat döntőjében ritkán fordul elő, hogy az egyik csapatnak jóval kisebb az esélye a győzelemre, most ez a helyzet. A fogadóirodák körülbelül hétszeres pénzt fizetnek, ha az Internazionale a rendes játékidőben nyer, de a végső győzelmük esetén is bőven négy feletti a szorzó. A milánói kék-feketék legutóbb 2010-ben, amikor az említett triplázás is összejött, José Mourinhoval nyertek, 2017 óta pedig nem is volt olasz csapat a fináléban, akkor a Juventus kapott ki 4:1-re a Real Madridtól.

Az Inter számára az idei sorozat sem kezdődött túl jól, a csoportkör első meccsén otthon kaptak ki 2:0-ra a Bayerntől, de utána kétszer legyőzték a Viktoria Plzeň csapatát és egy győzelemmel és egy döntetlennel zártak a Barcelona ellen, így az is belefért, hogy a müncheniek otthon is 2:0-ra győzzenek ellenük. A csoport második helye után szoros csatában kiejtettéék a Portót és a Benficát, majd az elődöntőben városi rangadón kettős győzelemmel búcsúztatták az AC Milant Simone Inzaghi tanítványai. „Számunkra egy álom volt, hogy bejutottunk a döntőbe. Ebben viszont végig hittük. Büszke vagyok a csapatomra, amely a pályán küzdött meg minden sikeréért, senkitől semmit nem kaptunk ajándékba. Tiszteljük a Manchester Cityt, elfogadjuk, hogy a papírforma szerint esélytelenebbek vagyunk. De egy futballmeccs-ről beszélünk, így nincs bennünk semmi félelem és újra megküzdünk a sikerért” – idézte az AFP hírügynökség az olasz bajnokság bronzérmesének edzőjét.

A hosszú ideje sérüléssel bajlódó Milan Škriniar lehet az első szlovák játékos, aki Bajnokok Ligáját nyerhet. Biztató lehet, hogy a hétvégi Torino elleni bajnokin már ott volt az Inter meccskeretében a védő, de még így is meglepő lenne, ha több hónapnyi kihagyás után egy ilyen fontos találkozón, amely az utolsó lesz a számára az Internazionale mezében, újra a kezdőbe jelölné őt Inzaghi.

Gyenge pont nélkül

A Manchester City Isztambulig vezető útja jóval magabiztosabb volt. A csoportból veretlenül, négy győzelemmel és két döntetlennel jutott tovább megelőzve a Dortmund–Sevilla–Köbenhavn triót. Josep Guardiolaék az egyenes kieséses szakaszban ugyan idegenben sorra 1:1-es döntetlent játszottak a Leipzig, a Bayern és a Real Madrid ellen is, de hazai pályán Szoboszlaiékat 7:0-ra, a Thomas Mülleréket 3:0-ra, Benzemaékat pedig 4:0-ra győzték le. A szezon elején még érte kritika a Cityt, hogy Erling Haaland érkezésével változott a játékuk, ami nem tett jót a csapatnak, de tavasszal már teljesen elhalkultak ezek a hangok. Annál is inkább, mivel a norvég csatár a bajnokságban 36 gólig jutott, de a BL góllövőlistáját is vezeti 12 találattal. „Egy olasz csapat ellen sosem várhatsz könnyű döntőt. Az Internek versenyképes csapata van, és csúnyán megbosszulhatja magát, ha lebecsüljük őket. Mi elsősorban magunkra figyelünk. Messzire jutottunk és tudjuk, hogy már csak az utolsó lépés van hátra. Bízok a csapatomban és meg vagyok győződve róla, hogy ki tudjuk használni az erősségeinket és megnyerjük a trófeát” – nyilatkozta a döntő előtt Guardiola, akinek csapatában nem találni gyenge pontot és még a kispadról is olyan klasszisokat tud becserélni, amelyek a világ bármely csapatában ott lehetnének a kezdőben.

A Manchester City eddig csak egyszer játszott döntőt, amelyet 2021-ben 1:0-ra elvesztett a Chelsea ellen, míg az Inter a már említett győzelme mellett kétszer nyert BEK-et és kétszer vesztett is a BL elődjének fináléjában.

Újra Isztambul

A török metropoliszban második alkalommal rendeznek Bajnokok Ligája-döntőt, 2005-ben szintén egy-egy angol és olasz csapat találkozott, amely minden idők egyik legjobb aranycsatáját hozta. Az AC Milan hiába vezetett 3:0-ra az első félidő után, a Liverpool a második félidőben feltámadt, egyenlített, majd büntetőpárbajban megnyerte a trófeát.

Akkor az egyik főszereplő Jerzy Dudek, a vörösök kapusa volt, most pedig az Internazionale hálóőre, Andre Onana lehet az. A kameruni játékos rekordbeállításra készül, ugyanis ha kilencedik alkalommal is megőrzi hálóját a góltól, akkor eléri Edouard Mendy csúcsát, aki a 2020/21-es idényben zárt így. A milánóiak az egyenes kieséses szakaszban hat meccsen csupán egyszer kaptak gólt, igaz akkor hármat is a Benfica elleni visszavágón. Érdekesség, hogy Mendy, a Chelsea szenegáli hálóőre éppen a Manchester City ellen 1:0-ra megnyert fináléban hozta le kilencedik hibátlan meccsét az akkori sorozatban.

Simone Inzaghi és csapata lehetnek azok, akik megmentik az olaszok becsületét, hiszen hiába volt ott az EL-döntőben a Roma és az EKL-fináléban a Fiorentina, egyikük sem tudta legyőzni ellenfelét. Nem az ő malmukra hajtja a vizet, hogy az angoloknál csak Kyle Walker bajlódott hátproblémákkal, de jelen állás szerint a keddi edzést kihagyó angol válogatott védő is tudja vállalni a játékot. A túloldalon Henrih Mhitarjan, Federico Dimarco és Joaquin Correa küzdött izomproblémával, de vélhetően mindhárman bevethetőek lesznek.

A meccs játékvezetője a lengyel Szymon Marciniak lesz, aki a 2022-es katari vb-döntő után vezethet újra egy rangos döntőt. A 42 éves bíró a közelmúltban feltűnt egy lengyel szélsőjobboldali politikai rendezvényen, de később elnézést kért, így az UEFA nem változtatott a bíróküldésen. A mérkőzést az M4 Sport és a Nova Sport 3 élőben közvetíti.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?