Új edzővel javítana eddigi eredményein a szlovák válogatott

Calzona

A szlovák labdarúgó-válogatott csütörtökön 20.45-től Nagyszombatban fogadja Azerbajdzsán csapatát a Nemzetek Ligája C divíziójának 5. fordulójában.

Szlovákia finoman fogalmazva sem kezdte jól a Nemzetek Ligája aktuális szezonját. A Štefan Tarkovič vezette válogatott ugyan győzött 1:0-ra Fehéroroszország vendégeként, hazai pályán ugyanilyen arányú vereséggel folytatta Kazahsztán ellen. A mutatott gyenge játék és a kínos eredmény után a szövetségi kapitány nem folytatta a munkát, így Azerbajdzsánban már megbízott vezetőként Samuel Slovák ült a kispadon. Itt összejött egy újabb 0:1, ami a szétesőben lévő csapatnak erőt adhatott volna, e helyett jött egy újabb vereség. Kazahsztán 2:1-re győzött hazai pályán a szlovák nemzeti csapat ellen.

Az azeriek négy kör után egy győzelemmel állnak, hazai pályán az utolsó eddig lejátszott fordulóban a fehéroroszokat győzték le 2:0-ra. Előtte a már említett Szlovákia elleni vereség mellett kikaptak 2:0-ra Kazahsztántól és játszottak egy gól nélküli döntetlent Fehéroroszország ellen.

Az azeriek, valamint vasárnap a fehérorosz válogatott ellen már az olasz Francesco Calzona vezeti csatába a szlovák válogatottat. Az olasz szakember előző csapatai (Empoli, Cagliari, Napoli) ugyan tekintélyt parancsolóak, de csak addig, amíg nem térünk rá, hogy minden esetben csak asszisztens edzőként dolgozott. Így sem vezetőedzői, sem szövetségi kapitányi tapasztalat nincs a háta mögött. Nagy kérdés tehát, hogyan tudja összerázni az utóbbi időben nem az egységességéről híres szlovák csapatot. Ami Calzona mellett szól, az Marek Hamšík ajánlása. A szlovák foci kiemelkedő alakja volt ugyanis az, aki beajánlotta az olasz szakembert a hazai szövetségnek.

A mérkőzéshez visszatérve, a játékosok minősége egyértelműen a hazaiak mellett szól. Ezt tükrözi a bukmékerek gondolkodása is. A fogadóirodákban 1,4 körüli szorzót adnak a szlovák győzelemre, míg a vendégek sikere 9-10-szeres pénzt fizet.

A keretbe visszakerült a nyáron a Bundesliga II-es Hamburgba igazoló és ott rendszeresen jól játszó Bénes László, aki hétfőn elmondta, hogy szerinte mire helyezi majd a legnagyobb hangsúlyt az új szövetségi kapitány. „A válogatottban is mindent meg fogok tenni azért, hogy jó szemmel nézzen rám az edző, és hogy megkapjam a lehetőséget. Bízom benne, hogy bele fogok illeni a taktikai elképzeléseibe, úgy gondolom, hogy olaszos stílusban akar majd játszani, ahol óriási a hangsúly a taktikán” – nyilatkozta lapunknak a doborgazi középpályás.

A pálya középen akár DAC-os csapattársat is kaphat Bénes, hiszen a csallóköziek 26 éves játékosa, Miroslav Káčer is bekerült a nemzeti csapatba. Az 53 éves szakember rajta kívül további három újoncot hívott be, a Wisla Plockból Kristián Vallót, valamint a zsolnai Matúš Rusnákot és Dávid Ďurišt.

Francesco Calzona a szerda délutáni sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a csapatkapitányi posztot Milan Škriniar tölti majd be. „Ami a játékosok és a szakmai stáb közötti kommunikációt illeti, az egyelőre remek. Ha esetleg a fordítás után valaki nem ért valamit, akkor néhányan még besegítünk, akik értünk olaszul. Úgy érzem egyelőre az összhangot egyesre értékelhetjük” – foglalta össze az elmúlt napokat az Internazionale védője.

„A csapatnak több vezére van. Elégedett vagyok a hozzáállásukkal. Többet beszéltem Pekaríkkal és Kuckával is, és biztosítottak, hogy hallgatnak rám” – mondta Calzona, aki egyelőre még nem tudott válaszolni a kezdőcsapat tagjait firtató kérdésre, de kiemelte, hogy mindenki hozzáállásával elégedett.

A szlovákoknak akkor marad esélyük a feljutásra, ha a délután 16 órakor kezdődő mérkőzésen a csoportot 10 ponttal vezető Kazahsztán nem tudja legyőzni hazai pályán a két ponttal utolsó Fehéroroszországot. A 20.45-kor kezdődő Szlovákia–Azerbajdzsán találkozó játékvezetője a skót William Collum lesz, a VAR-szobában pedig az angol Peter Bankes hoz majd döntéseket. A találkozót az RTVS Šport élőben közvetíti.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?