Új bajnok született

Budapest. Dráma. Ez a legjobb szó arra, amit a férfiak szabadkorcsolyázása hozott. Mert ugyan ki számított arra, hogy a világ- és Európa-bajnok hibázik? Hogy az ugrást, amit tán még álmában is megugrana, elrontja?

Pljusenko bukott, és lemondhatott az Eb-aranyrólReuters-felvételNem sokan. Még ő maga sem. Talán csak Brian Joubert.

A fiatal francia kiválóság nem félt kijelenteni: az Európa-bajnoki címért jön Budapestre. Hitt benne, és sikerült neki. A Matrix misztikus ütemeire tökéleteset nyújtott. Két négyfordulatos, hat tripla, lenyűgöző lépéssorok. Pljusenko elsápadt a teljesítmény és a pontszámok láttán.

Az orosz csillag azonban simán megszerezhette volna az aranyat. Neki már a neve is jelent néhány tizedet a pontozóknál. A parádés kezdés után, a legendás négyfordulatos-tripla-dupla kombináció után még mindenki azt hitte, az ő nyakába kerül a legfényesebb érem. Akkor jött a végzetes Axel, a Budapest Sportaréna pedig döbbenten figyelte a címvédő vergődését. Pljusenko nem bírta idegekkel a versenyt. S mikor elhalkultak Edwin Marton zenéjének utolsó taktusai, új bajnok született.

Brian Joubert legyőzte a Jagugyin visszavonulása után le-győz-hetetlennek hitt Jevgenyij Pljusenkót. Ugyan ki számított erre? Pljusenko biztosan nem. Ki hitte, hogy Budapesten a diadalmas Marseilles-t játsszák majd a győztesnek? Talán csak Brian Joubert. És talán épp ezen múlt minden.

Brian Joubert negyven év után az első francia Európa-bajnok a férfi műkorcsolyázás történetében. 1964-ben Alain Calmat éppen Budapesten lett a kontinens legjobbja. „Úgy látszik, Magyarország szerencsét hoz a franciáknak. Kár, hogy az olimpiai játékokat nem Budapesten rendezik!” nyilatkozta nevetve az aranyérmes.

Nem mindennapi magyar siker a női rövidprogramban: Sebestyén Júlia nagyszerű futással az első helyről várhatja a mai döntőt, rajta kívül pedig az eddig a juniorok között bizonyító Pavuk Viktória is a legjobb három közé került. Mindketten hibátlan teljesítményt nyújtottak, sőt, Viktóriának a tripla-tripla kombináció is sikerült. „Remélem, szombaton is jól fogok futni” – mondta izgatottan, de szemmel láthatóan elégedetten Juli, aki szinte babonásan még csak hallani sem akarta az aranyérem szót. Hasonlóképpen nyilatkozott Viktória is, aki a lihegőben csak a pontszámokra figyelt, a helyezésre nem, így a szó szoros értelmében meglepetés volt számára a bronzérmes pozíció. A szlovák Zuzana Babiaková nagy hibát nem vétett, s jelenleg a 9. helyen áll.

Eb-krónika

FÉRFIAK, Európa-bajnok: 1. Brian Joubert (Franciaország) 2,6; 2. Jevgenyij Pljusenko 3,0; 3. Ilja Klimkin (mindketten Oroszország) 5,6 ...25. Tóth Zoltán (Magyarország) 44,6.

NŐK, rövidprogram: 1. Sebestyén Júlia (Magyarország) 0,5; 2. Jelena Ljasenko (Ukrajna) 1,0; 3. Pavuk Viktória (Magyarország) 1,5 ...9. Zuzana Babiaková (Szlovákia) 4,5.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?