Továbbjutás és a jó játék a cél az Eb-n

női kézi edzés

A magyar női kézilabda-válogatott nagy hiányzókkal vág neki az idei, franciaországi Európa-bajnokságnak. Ennek ellenére Kim Rasmussen kapitány jó játékban bízik, a szövetség pedig a középdöntőbe való bejutást tűzte ki célul.

„Nagyon szeretnénk, ha továbbjutna a csoportból a válogatott, ez az elsődleges cél. Két és fél évvel ezelőtt megfogalmaztuk, hogy az olimpiai kvalifikáció, a kijutás a cél, és ehhez továbbra is tartjuk magunkat” – mondta a Győr korábbi klasszis kapusa, Pálinger Katalin, aki jelenleg az MKSZ alelnöke. 


„Azt várom, hogy nézzen ki jól a csapat, vagyis játsszon remek hozzáállással, harci szellemmel, legyen tartása, legyen erős a csapategység, küzdje végig a hatvan percet” – ezt már Kim Rasmussen szövetségi kapitány mondta. 


A bizakodó hangok ellenére a magyar válogatott több sebből is vérzik. A magyar keretből Hornyák Dóra, Szöllősi-Zácsik Szandra, Szucsánszki Zita és Szekeres Klára családalapítás, Kisfaludy Anett, Tomori Zsuzsanna és Klivinyi Kinga sérülés miatt hiányzik, Bódi Bernadett pedig ideiglenesen lemondta a szereplést. A két belső védő, Hornyák Dóra és Kisfaludy Anett kidőlése nagyon kellemetlenül érintette a kapitányt, hisz se nemzetközi szintű átlövője, se klasszis beállója nincs a csapatnak, így a támadásokat is a védekezésből akarja indítani. Célja, hogy a stabil védekezésből gyors támadásokat tudjon vezetni, felállt fal ellen pedig vagy betörésekre épít, vagy a gyors passzokkal próbálja megbontani az ellenfél védelmét. Mindennek az alapja a stabil védekezés, csakhogy ennek kulcsfigurái, a belső posztokon játszó hármas védők szinte kivétel nélkül hiányoznak.

Érdekes

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE

Kapusok: Bíró Blanka (Ferencváros), Janurik Kinga (Érd), Kiss Éva (Győr)
Jobbszélsők: Lukács Viktória (Ferencváros), Orbán Adrienn (Kisvárda)
Jobbátlövők: Kovács Anna (Debrecen), Planéta Szimonetta (Chambray Touraine)
Irányítók: Kovacsics Anikó (Ferencváros), Pálos-Bognár Barbara (Budaörs), Tóth Gabriella (Érd), Lakatos Rita (Vác), Szalai Babett (Dunaújváros)
Beállók: Mészáros Rea (Ferencváros), Szabó Laura (Érd), Tóvizi Petra (Debrecen)
Balátlövő: Háfra Noémi (Ferencváros)
Balszélsők: Kazai Anita (Dunaújváros), Schatzl Nadine (Ferencváros)
 

Rasmussen merész húzással Planéta Szimonettát nevezte ki hármas védőnek, akinek az eredeti posztja jobbátlövő. Elmondása szerint a kapitány már az előtt is eljátszott ezzel a gondolattal, hogy Hornyák és Kisfaludy kimaradt volna a keretből. Azonban nem is gondolta volna, hogy Szimonetta ennyire jól teljesít majd a védelem közepén. „Nemcsak egyszerűen jól, hanem kiemelkedően jól teljesített. Nagyon tetszett, amit láttam tőle: sokat beszélt, irányította a társait, és ami a legfontosabb, átérezte, mit jelent a játéka a csapatnak” – mondta Rasmussen. A védekezést ezzel hellyel-közzel megoldotta a kapitány. Ezt mutatja a Möbelringen-kupa is, ahol a magyar válogatott a norvégokkal, a franciákkal és a dánokkal játszott, ám egyiküktől sem kapott 25-nél több gólt. A támadásban még akadozik a gépezet, hisz a felkészülési tornán egyik csapat ellen sem érték el a 20 lőtt gólt. „A támadójátékunkon még bőven van mit csiszolni, sokkal több könnyű gólt kell szereznünk lerohanásból. Ez a munka még előttünk van, de látva a lányok győzni akarását, biztos vagyok benne, hogy az Európa-bajnokságon jobban fogunk teljesíteni támadásban” – ismerte el Rasmussen. 
 

Érdekes

A MAGYAROK MŰSORA

December 1., szombat, 15.00    Magyarország–Hollandia
December 3., hétfő, 18.00    Horvátország–Magyarország
December 5., szerda, 21.00    Magyarország–Spanyolország

A csoportok első három helyezettje jut tovább a középdöntős csoportokba, ezek küzdelmeit Nantes-ban (A, B ág) és Nancyban (C, D ág) rendezik december 6. és 12. között. A középdöntős csoportok első két helyezettje jut a december 14-i elődöntőkbe, a bronzmeccsre és a döntőre december 16-án kerül sor.
 

A torna végső esélyese a bukmékerek szerint a norvég csapat. Az ő győzelmükre 2.40-es szorzót kínálnak. Még úgy is torna favoritjai, hogy sem Nora Mörk, sem pedig Amanda Kurtovic nem lesz ott az Eb-én. A házigazda francia csapat az elmúlt két évben begyűjtött egy Eb bronzot, egy olimpiai ezüstérmet és tavaly megnyerte a világbajnokságot. Hazai környezetben az lenne a meglepetés, ha nem lennének ott a végső elszámolásnál. Hollandia győzelmére 10-szeres pénzt fizetnek a fogadóirodák, az oroszokéra pedig 11-szerest. Ők a legnagyobb esélyesei az idei tornának. Közvetlen utánuk Montenegrót sorolták. A balkániak keretében hemzsegnek a klasszisok, Radicevic, Jaukovic, Mehmedovic, Despotovic, Rajcevic, Rajcsic és a két Bulatovic is ott van a keretben. A kispadon pedig az a Per Johansson található, aki tavaly közvetlenül a vb előtt vette át a csapatot, mégis a hatodik helyig kormányozta. Montenegró lehet az a csapat, amely akár komolyabb meglepetést is okozhat ezen az Európa-bajnokságon. 
 

Érdekes

A MAGYAROK ELLENFELEI

Hollandia

Legutóbbi eredmények –vb, 2017: 3. hely

Eb, 2016: 2. hely

Olimpia, 2016: 4. hely

 

A hollandok az utóbbi években mindig ott voltak az érmekért zajló csatákban a nagy világtornákon, és a fogadóirodák szerint ez most sem lesz másként: a 3. helyre várják a tulipánosokat a bukmékerek. Más kérdés, hogy a szorzókat még azelőtt állapították meg, hogy kiderült: sem Yvette Broch, sem Danick Snelder sem játszhat, azaz csak egyetlen beálló van a keretükben. A magyarok első ellenfele két éve nem kezdett jól, kikapott Németországtól – hogy aztán csak a döntőben szenvedjen újra vereséget, Norvégiától.

 

Horvátország

Legutóbbi eredmények – vb, 2017: nem jutott ki

Eb, 2016: 16. hely

Olimpia, 2016: nem jutott ki

A fénykorát a kilencvenes években élt horvát kézilabda-válogatottól a csoportból való továbbjutás nagy bravúr lenne: az utóbbi három Európa-bajnokságon ez egyszer sem sikerült. A fiatal, újjáépülőben levő csapattól ezt a bukmékerek sem várják – a 15. helyre taksálják a horvátokat –, még ha a siófokiak légiósa, Katarina Jezic mindent meg is fog tenni ennek megcáfolásáért.

 

Spanyolország

Legutóbbi eredmények – vb, 2017: 11. hely

Eb, 2016: 11. hely

Olimpia, 2016: 6. hely

A spanyolok kicsit a torna – de legalábbis a C csoport – sötét lovának számítanak. Az elmúlt Eb-ken gyakori 11. helyeiket kétszer egy-egy másodikkal szakították meg, és most sem tudni, melyik arcát fogja mutatni a ferencvárosi Nera Pena vezette csapat. A 15 mérkőzés óta veretlen spanyolokat az oddsok a középmezőnybe sorolják, a papírforma szerint a magyarok elleni meccsen az fog eldőlni, melyik csapat visz magával ponto(ka)t a középdöntőbe.

Összeállította: Mészáros György, Orosky Tamás
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?