Tour de France: már Froome-é a sárga trikó

<p>A legnagyobb esélyesnek tartott Christopher Froome a hétvégén megszerezte az összetettben vezető kerekesnek járó sárga trikót a Tour de France-on. A zöld trikós Sagan a Pireneusokban csak arra ügyelt, szintidőn belül érjen célba.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Hétvégén megérkeztek a Pireneusokba a Tour de France résztvevői. A szombati, Castres és Ax 3 Domaines közötti 195 km-es etapon erődemonstrációt tartott a brit színekben versenyző, kenyai születésű Christopher Froome. A Tour első számú favoritjának tartott kerekes az utolsó emelkedőn robbantott, s 51 másodpercet vert a második helyen célba érő Richie Portéra, fő riválisával, a spanyol Alberto Contadorral szemben pedig csaknem kétperces előnyre tett szert.

„Egy álom vált valóra, eddig végig nyomás alatt volt a csapat és én is. Még csak az első héten vagyunk túl, van még hátra kemény két hét, de most már mienk a sárga trikó, azt kell védenünk. Mostanra nem is kérhettük volna többet” – mondta a célba érkezés után Froome.

Peter Sagan számára szombaton az volt a cél, hogy a közbülső sprint során minél több pontot gyűjtsön. „Négyen megszöktek a mezőnytől, és a sprintben jobb volt nálam Greipel, de ez csak egy pont különbséget jelent kettőnk között, ami a jelen helyzetben irreleváns. A sprint után már én is leszakadtam a mezőnytől, és csak arra ügyeltem, hogy szintidőn belül érjek célba” – nyilatkozta Sagan, aki csaknem 100 ponttal vezet a zöld trikóért zajló pontversenyben Greipel előtt.

A tegnapi, 9. szakasz az eddigi legkeményebb etap volt, mely során négy királykategóriás és egy második kategóriás emelkedő várt a versenyzőkre. Peter Kennaugh (Sky) bukott, ám feltápászkodott, és folytatni tudta az etapot, sebekkel a karján. Csapattársa, Richie Porte számára azonban gyakorlatilag véget ért a Tour, legalábbis az összetett győzelemről már lemondhat, hiszen tízperces hátrányt szedett össze.

A hegyeken ádáz küzdelem folyt, az utolsó kilométereken Daniel Martin lépett meg a mezőnytől Jakob Fuglsanggal az oldalán. A két szökevény közel 50 másodperces előnyre tett szert, a szakasz végi sprintet az ír bírta jobban, megnyerve az etapot.

„Ismertem jól az utolsó 30 kilométert, szerencsés voltam, hogy Fuglsang jött velem, különben nem éltem volna túl. Imádkoztam, hogy 20 kilométernél érjenek utol, mert fájt a lábam. Nagyszerűen dolgozott a csapat ma, meg kellett nyernem a szakaszt a srácokért” – mondta a szakaszgyőztes Martin.

Froome összetettben megőrizte előnyét, a második helyen Alejandro Valverde áll, a harmadikon Bauke Mollema. A nap vesztese az Asztana, amelynek újabb versenyzője szállt ki Dmitrij Murajev személyében, így csak öt kerekese maradt a csapatnak. A legjobb hegyi menőnek járó pöttyös trikót Pierre Rolland, az Europcar franciája vette át. A zöld trikó természetesen továbbra is Sagané, aki ezúttal is tartalékolta az erejét (ha lehet ilyet ekkora hegyeken).

Ma szünnap van a Touron, holnap sík szakasszal folytatódik a verseny. (nso, MTI, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?