Tour de France – Froome újabb erődemonstrációja

<p>Növelte előnyét összetettben a Tour de France kerékpáros körverseny sárga trikósa, Chris Froome, aki hihetetlen teljesítménnyel megnyerte a tegnapi gyilkos 15. szakaszt. Peter Sagan szombaton pont nélkül maradt, vasárnap azonban begyűjtötte a sprintprémium győztesének járó 20 pontot, s azt is megmutatta, mekkora showman.</p>

A versenyzőkre a hétfői szünnap előtt az idei Tour leghosszabb szakasza várt – 242,5 kilométer, közel hat óra a biciklin, mindez a pokoli Mont Ventoux-i hegyibefutóval (20 kilométer egy királykategóriás lejtőn felfelé) megspékelve.  Mivel a sprintprémium a 208. kilométernél volt, Sagannak – ha pontot akart szerezni –  nem volt más választása, csak csatlakozni a szökevényekhez. A zöld trikós szlovák versenyző csaknem 150 kilométeren át tekert az élen nyolc másik kerekessel együtt. Ahogy a Tour hivatalos honlapja írta az online közvetítésében: „Sagannak bizonyára elvonási tünetei lehetnek, hogy egy nap pont nélkül zárt, ezért most nem akar semmit a véletlenre bízni.” Miután begyűjtötte a 20 pontot (nem is kellett sprintelnie, senkit nem zavart, hogy elsőként halad át a vonalon, pedig Sylvain Chavanel, Mark Cavendish csapattársa is a szökevények csoportjában volt), Sagan visszavett a tempóból. A mezőny hamarosan befogta, de mielőtt utolérték volna, a nagy showmanként ismert Sagan még a hátsó kerekére emelkedett, s nevetve trükközött egy kicsit a kamerának. Az utolsó húsz kilométeren aztán már senkinek nem volt kedve nevetni, jött a gyilkos Mont Ventoux. (A gyilkos jelző pedig ez esetben nem csak holmi üres frázis, 1967-ben ezen a hegyen halt meg a brit Tom Simpson, vélhetően hőguta és kiszáradás okozta a halálát, vérében alkoholt és amfetaminszármazékokat is találtak.)A 8,9 %-os emelkedőn ismét megmutatkozott, hogy a Sky brit versenyzője, Chris Froome idén verhetetlen. Az utolsó néhány kilométeren olyan pokoli tempót diktált, hogy Contadornak (vagy bárki másnak) esélye sem volt tartani vele a lépést. A káprázatos erődemonstráció után Froome begyűjtötte idei második szakaszgyőzelmét (az elsőt is hegyibefutón szerezte), s összetettben már közel négy és fél perc az előnye a spanyol Contadorral szemben. (bt) 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?