Tour de France: Costa szakaszsikere

Gap |

<p>A portugál Rui Alberto Costa (Movistar) nyerte a Tour de France kerékpáros-körverseny keddi, 16. szakaszát Vaison-la-Romaine és Gap között. A szlovák Peter Velits (QuickStep) a szökevények között volt, s végül a 11. helyen ért célba, Peter Sagan (Cannondale) ezúttal tartalékolt az erejével. Froome és Contador is bukott, de megőrizte pozícióját összetettben.</p>

A 168 kilométeres etap elején a zöld trikós Peter Sagan megpróbált egy nagyobb szökevénycsoporttal tartani, de csak 20-30 másodperccel jártak a mezőny előtt, így a Cannondale szlovák versenyzője végül inkább úgy döntött, tartalékol az erejével. (Sagan vasárnap eltérő taktikát választott, bátran belevágott a szökésbe, így övé lett a részhajrá megnyeréséért járó 20 pont, de utóbb elmondta, csak azért vállalkozott erre, mert másnap szünnap következett.)  Velits azonban az élbolyban maradt, s a szökevények előnye fokozatosan nőtt a mezőnnyel szemben – például azért is, mert a mezőnynek egyszer meg kellett várnia, amíg áthalad előtte egy vonat. A mezőny élén a Sky kerekesei haladtak, de mivel a szökevények között senki nem volt, aki veszélyeztethette volna Froome előnyét összetettben, nem eredtek utánuk. Az utolsó 25 kilométeren, főként a Col de Manse-ra vezető 9,5 kilométer hosszú, 5,2%-os emelkedőn aztán szétrázódott a mezőny – a portugál Rui Alberto Costa kisebb előnyre tett szert, s végül senkitől sem zavartatva megszerezte pályafutása második szakaszgyőzelmét a Touron. „Nagy nap ez a mai. Tudtam, hogy az utolsó emelkedő lesz a döntő. Mindent beleadtam, s három kilométerrel a cél előtt már ünnepeltem. Ez a diadal egész Portugália számára nagyon sokat jelent” – nyilatkozta a győztes. A szökést a szlovák Peter Velits is ki tudta használni, így a 11. helyen ért célba. Ez a QuickStep versenyzőjének az eddigi legjobb helyezése az idei Touron. Costa már a gratulációkat fogadta, amikor kb 7,5 kilométerrel a cél előtt a sárga trikós Chris Froome és a legnagyobb riválisának tartott spanyol Alberto Contador is kisebbet bukott, de mindketten folytatni tudták a versenyt. A többiek – köztük az összetettben második helyen álló Beuke Mollena – bevárták a favoritokat, így végül az összetett állása érdemben nem változott.  Szerdán egyéni időfutamra kerül sor a Touron. (bt) 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?