Tour de France – Cavendish 34. szakaszgyőzelmével utolérte Merckxet

Mark Cavendish

Mark Cavendish pályafutása 34. szakaszsikerét aratta pénteken a Tour de France országúti kerékpáros körversenyen, ezzel utolérte az örökrangsor élén álló Eddy Merckxet. AZ összetettben változatlan előnnyel Tadej Pogacar vezet.

A 13. szakaszon a Nimes és Carcassonne közötti 219,9 kilométeres táv és egy negyedik kategóriás emelkedő megmászása várt a bringásokra. A sík etapon a mezőny háromfős szökést engedett el, de az után, hogy csütörtökön a sprinterek és csapataik pihenhettek, mivel hagytak elmenni egy nagy létszámú és erős szökevénycsoportot, ezúttal borítékolható volt, hogy nem fognak messzire jutni az élen haladók. A legnagyobb különbség négy és fél perc volt, ám 53 kilométerrel a cél előtt úgy is befogta az élbolyt a mezőny, hogy nem sokkal korábban a sor hátuljában nagyobb bukás történt.

Cavendish 36 kilométerrel a befutó előtt, a belga Jasper Philipsen röviddel utána kényszerült kerékpárcserére technikai hiba miatt, de hamarosan mindkét sprinter újra a mezőny elejében tekert. Bár voltak további szökési kísérletek, ezeket hosszabb-rövidebb idő után mind hatástalanította a mezőny, amely némileg feszült volt az enyhe oldalszél és az utolsó 20 kilométer rendkívül magas tempója miatt.

Mindezek ellenére egyben ért a sor a technikás záró kilométerekre, a célegyenesben pedig ismét tökéletes taktikát alkalmazott a Deceuninck – Quick-Step: ötszáz méternél a felvezető emberei közül Davide Ballerini meglepő támadása bontotta meg a riválisok sorait, míg a dán Michael Mörköv olyan tökéletesen vitte tovább a zöld trikós Cavendisht, hogy a történelmi sikert arató csapattársa mögött másodikként ért célba, míg harmadik Philipsen lett.

A 2011-es világbajnok, 36 esztendős brit sprinter idén negyedszer bizonyult a leggyorsabbnak a francia körversenyen, ezzel fogta be a legendás belga csúcstartót. Eddy Merckx amellett, hogy 34 győzelmét a legváltozatosabb profilú szakaszokon aratta, ötször diadalmaskodott az összetettben és 96 napig viselte a sárga trikót.

Az összetett esélyesei mind a mezőnnyel értek célba, így az élcsoportban nem történt változás, a szlovén Tadej Pogacar továbbra is őrzi a sárga trikót.

Szombaton a Carcassonne és Quillan közötti 183,7 kilométer megtétele vár a 108. Tour de France mezőnyére, amely összesen 3414 kilométert teker, amíg jövő vasárnap célba ér a párizsi Champs-Élysées-n.

Érdekes

Eredmények:

    13. szakasz, Nimes-Carcassonne, 219,9 km:

1. Mark Cavendish (brit, Deceuninck – Quick-Step) 5:04:29 óra
2. Michael Mörköv (dán, Deceuninck – Quick-Step) azonos idővel
3. Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Fenix) a. i.

Érdekes

Az összetett élcsoportja:

1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 52:27:12 óra
2. Rigoberto Urán (kolumbiai, EF) 5:18 perc hátrány
3. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 5:32 p h.
4. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) 5:33 p h.
5. Ben O'Connor (ausztrál, AG2R Citroën) 5:58 p h.

Érdekes

A Tour de France szakaszgyőzteseinek örökrangsora:

1. Eddy Merckx (belga) és Mark Cavendish (brit) 34–34
3. Bernard Hinault (francia) 28
4. André Leducq (francia) 25
5. André Darrigade (francia) 22
...16. Peter Sagan (szlovák) 12
...22. André Greipel (német) 11

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?