Tévedés a tizenkét csapatos első osztály?

Néhány csapat megint azt szeretné, ha emelnék a labdarúgó NB I létszámát, a liga és az MLSZ meg ellenzi az ötletet. Mivel tavaly a 2003/ 2004-es kiírásról is döntöttek, most legfeljebb a jövő nyáron rajtoló bajnokságon lehetne változtatni.

Néhány csapat megint azt szeretné, ha emelnék a labdarúgó NB I létszámát, a liga és az MLSZ meg ellenzi az ötletet. Mivel tavaly a 2003/ 2004-es kiírásról is döntöttek, most legfeljebb a jövő nyáron rajtoló bajnokságon lehetne változtatni.

„Sem gazdasági, sem szakmai racionalitása nincs” – mondta Szieben László ligaigazgató az NB I bővítéséről. Nehezen szokják meg a klubok a 12 csapatos NB I-et, tavaly tavasszal néhányan beadvánnyal fordultak a szövetséghez az emelést szorgalmazva, és most is egyre inkább téma a 14 vagy 16 csapatos első osztály. Demján Sándor ligaelnök a Nemzeti Sportnak adott interjújában célzott arra, hogy lemond, ha emelik a létszámot.

Évekkel ezelőtt úgy kalkuláltak, hogy ez a gazdaság 12 profi csapat eltartására képes, s a liga ma is ezt vallja. „Félreértés ne essék – tette hozzá Szieben –, nekünk mindegy, hogy tizenkét vagy akár húsz csapatnak szervezzük-e a bajnokságot, de csak a jelenlegi létszám tud megélni, a szabályok puhulása az egész labdarúgásnak ártana.”

A bővítés egyik lobbistája az előző MLSZ-elnök, Kovács Attila. „Tévedtünk három évvel ezelőtt a tizenkét csapatos első osztály létrehozásával – jelentette ki. – Kevesebb hivatásos csapatot akartunk, és mi lett? Az NB I/B-vel együtt 36 profi klub, és ez valóban óriás szám. Az NB I-ben kellene 16 csapat, a másodosztály pedig vegyes lenne, vagyis ama-tőrök is indulhatnának. Az első osztály bővítésével visszatérhetne több nagy múltú vidéki csapat, és változatosabb lenne a bajnokság.”

Kovács szerint áprilisig döntenie kell az MLSZ elnökségének – amelynek ő is tagja –, mert jóllehet már tavaly elkészült az idei kiírás is, de változtatni lehet rajta.

„Nem lehet – mondta erre Berzi Sándor MLSZ-főtitkár. – Mert a kiesők és feljutók számával a mostani rendszer meghatározza a következőt, ezért most legfeljebb a 2004/2005-ös bajnokság kiírását lehetne módosítani.” De ő még ezt sem tartaná ésszerűnek. „A jövő évtől a nemzetközi kupákban kötelező lesz az UEFA-licenc, és szerintem jó, ha a tizenkét csapat meg tud majd felelni a szigorú feltételeknek” – mondta. A licenc főképpen a klubok gazdálkodásával foglalkozik, külső könyvvizsgáló ellenőrzi, évekre visszamenően, minden jelölt gazdálkodását. (MH)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?