Szokja az ötszázat a K4-es

<p>A hétvégén Plovdivban rendezik a kajak-kenu Európa-bajnokságot, az esélyekről és elvárásokról a dél-szlovákiai versenyzőket kérdeztük.</p>

Az 500 még nem az igazi

Az olimpiai ezüstérmes Denis Myšák, Vlček Erik, Tarr György, Linka Tibor összeállítású kajak négyes számára ez lesz az első olyan nagy verseny, ahol már az 500 méteres táv lesz számukra a prioritás (a következő olimpián ugyanis már ez a szám fog szerepelni a programban, nem az ezer méter).

„Az ötszáz méter még nem az igazi, van még mit csinálni – vallotta be lapunknak Vlček Erik. – A felkészülés során nem voltunk együtt olyan sokat, mint az olimpia előtt, egy kisebb influenza is okozott egy kis kimaradást. Egyelőre nem tudjuk még olyan jól bemérni az ötszáz méteres távot, vagy túl gyorsan, vagy túl lassan lapátolunk. Nem sikerült még eltalálnunk az ideális tempót.” Vlček szerint ötszázon nagyon erős mezőny várható, szerinte a németek, a spanyolok és főleg a magyarok esélyesek a győzelemre. A szlovákiai négyes számára egyelőre az 5–6. hely lehet a reális Vlček szerint.

Az egység elindul ezer méteren is. „Erre a távra nem edzettünk, de ez már benne van a vérünkben. Kár lenne kihagyni, ha egyszer a program lehetővé teszi, hogy mindkét számban rajthoz álljunk” – mondta Vlček, aki éremben reménykedik a hosszabb távon.

Így vélekedik Tarr György is. „Akkor lennék elégedett, ha ötszázon sikerülne az első hatban végezni, ezren pedig összejönne egy érem – nyilatkozta Tarr, az egység rangidős tagja. – Az ötszázat már kezdjük megszokni, de azért fura. Teljesen más a felkészülés, rövidebbek a szakaszok… Nem rossz, csak fura.”

A négyes tagjai márciusban kapták meg a hivatalos információt arról, hogy K4-ben az ezer helyett az ötszáz lett az olimpiai szám, és tisztában vannak vele, hogy három hónap alatt nehéz átállni, miközben korábban mindig az ezer méter volt számukra a prioritás. A plovdivi Európa-bajnokságot ezért szintfelmérőnek tartják, ahol kiderül, hol tartanak az ellenfelekkel összevetve.

Gellének tetszik az 5000

Gelle Péter kajak egyesben ezer és ötezer méteren is rajthoz áll. „Szeretnék ezren döntőbe kerülni, ha ez sikerül, elégedett leszek. Eb-n még soha nem volt szerencsém döntőben szerepelni, mert általában ennél korábban rendezik a kontinensviadalt, amikor még nem olyan jó a versenyformánk. Most viszont már benne vagyunk a kemény vb-felkészülésben. Az is segíthet, hogy nagyon meleg lesz, én ezt jobban kedvelem, mint amikor hűvösben kell versenyezni” – mondta lapunknak a párkányi származású kajakos.

Egy héttel az Eb után kerül sor a hazai válogatóra, ahol eldől, ki indulhat a vb-n. Az Eb-t ezért Gelle is jó felmérőnek tartja a válogató előtt, hogy kiderüljön, min kell még esetleg változtatnia vagy javítania.

Eredetileg 500 méteren is nevezték, de erről a számról végül lemondott, pont azért, hogy ne legyen túl fáradt a válogató előtt. „A K1 ezer méter királyi szám, ezért az természetes, hogy ott elindulok, az ötezer métert pedig nagyon megkedveltem az utóbbi időszakban. Fekszik nekem ez a táv, tetszik, hogy sokan indulunk egyszerre, gondolkodni is kell, ki lehet élvezni a versenyt. Utána olyan kellemesen fáradt az ember” – magyarázta Gelle.

Farkas három számban

A kenus Farkas Vince három számban is vízre száll Plovdivban, ötszáz, ezer és ötezer méteren is megméreti magát.

Filip Petrla, a sík vízi szakág sportigazgatója elmondta, főleg a K4-estől, valamint Gellétől, Farkastól és a kajakos Ivana Mládkovától várják a jó eredményt. „Kíváncsiak vagyunk, hogy az 500 méter olimpiai számmá avanzsálása után hol tart a K4-es zászlóshajónk, és hol tartanak az ellenfelek” – mondta Petrla a szövetség honlapjának.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?