Szlovák–cseh ütközet

<p>Már a negyeddöntőért folyó párharcban összehozta a sors a két nagy riválist a szocsi férfi-jégkorongtornán: az alapszakasz után hetedik cseheket és tizedik szlovákokat. A mai ütközet (18.00) után a vesztes válogatott hiányozni fog a legjobb nyolc közül. A továbblépő holnap este az USA-val találkozik az elődöntőbe kerülésért.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Mindkét oldalon cseh vezetőedző irányítja a válogatottat. Alois Hadamczik főleg NHL-es játékosokat vitt magával Szocsiba, sok veteránnak szavazott bizalmat a cseh csapatban. Jágr, Kaberle, Židlický, Eliáš és Nedvěd társaságában erős a középnemzedék és a tehetséges fiatalok is szerephez jutottak. A névsor alapján hatalmas támadóerejük van a cseheknek, ami teljes mértékben még nem mutatkozott meg a szocsi tornán. A gyengébb védekezés és a kapusgond már az első csoportmeccsen kiütközött, amikor a Hadamczik-csapat kikapott a svédektől (2:4), de nagyobb arányú is lehetett volna a vereség. Aztán győztek a lettek ellen (4:2), majd nem bírtak Svájccal (0:1). „Egyik ellenfelünk sem volt könnyű. Ha tovább akarunk lépni, mindenkit le kell győznünk. Nyilvánvaló, hogy a szlovákok elleni mérkőzés tétjét fokozza, hogy rangadóról van szó” – idézte Hadamczikot az idnes.cz.

A szlovákok mérlege negatív nagy riválisukkal szemben. Legtöbbször még akkor sem sikerült nyerniük a csehek ellen, amikor kiváló formában játszottak egy-egy tornán. Az eddigi 56 összecsapásból mindössze 13 végződött szlovák győzelemmel, hét döntetlen született, a többit a csehek nyerték, s a gólarány is számukra kedvező (198:121).

Vladimír Vůjtek irányításával az utóbbi három mérkőzést Szlovákia nyerte. A 2012-es finnországi vb elődöntőjében 3:1-re győzött, majd ezüstérmes lett. A tavalyi vb-re készülőben Prágában (3:2) és Pozsonyban (3:0) is szlovák siker született. Ennél sokkal rosszabb a téli olimpiákon játszott párharcok mérlege: Lillehammerben (1994) az ötödik helyért 1:7, Torinóban (2006) a negyeddöntőben 1:3, Vancouverben (2010) a nyitómeccsen is 1:3 volt a szlovák vereség.

Branko Radivojevič azonban abban bízik, hogy megismétli a csapat az oroszok elleni utolsó csoportmeccsen nyújtott teljesítményét. „Növelte az önbizalmunkat. Ha ugyanúgy fogunk korongozni, sikeresek lehetünk – mondta a szlovák csatár. – A torna voltaképpen csak ezzel a meccsel kezdődik, lehetőségünk lesz feledtetni az olimpia első felében mutatott gyenge játékunkat. Remélem, sikerül mindent kiadni magunkból, és megpróbálunk továbbjutni.”

A szlovák válogatott szövetségi kapitánya eddig is megragadta az alkalmat, hogy lássa honfitársai mérkőzéseit. „Legutóbb Svájc ellen nagyon jól korongoztak. Két kapufát ütöttek, s néhány kiváló helyzetből sem adtak gólt. Mintha bevehetetlen lett volna az ellenfél kapuja. Remélem, a további meccsen is az marad” – hallatta hangját Vladimír Vůjtek.

Egyik kapitány sem készül változtatni csapata legutóbbi összeállításán, melyekben mindkét oldalon számos hírmondó maradt a helsinki vb-elődöntőből. A két évvel ezelőtti ütközet szereplői közül tizenegy szlovák és nyolc cseh játékos ma is jégre léphet.

A várható összeállítások – CSEHORSZÁG: Pavelec–Židlic- ký, Šmíd, Gudas, Kaberle, Barinka, Z. Michálek, Rozsíval, Červenka–Plekanec, Jágr, M. Michálek–Krejčí, Hemský, Hanzal–Voráček, Erat, Nedvěd–Palát, Frolík, Novotný. SZLOVÁKIA: Laco–Starosta, Chára, Baranka, Meszároš, Sekera, Ma- rinčin–Marián Hossa, Handzuš, Tatar–Jurčo, Ölvecký, Záborský–Miklík, Surový, Bartovič– Pánik, Radivojevič, Marcel Hossa. (TASR/SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?