Szenzációval kezdődött

Szöul. Hatalmas meglepetéssel végződött a 17. labdarúgó-világbajnokság nyitómérkőzése: az újonc Szenegál 1:0 arányban két vállra fektette a címvédő Franciaország együttesét.

Ezzel a góllal nyertek a szenegáliak a címvédő franciák elleni nyitómérkőzésenReuters-felvétel SZENEGÁL–FRANCIAORSZÁG 1:0 (1:0), gólszerző: P. B. Diop (30.). Játékvezető: Bujszaim (egyesült arab emírségekbeli). A szöuli nyitómeccset 66 ezer néző (telt ház) előtt játszották. Sárga lap: Petit (45.), illetve A. Cisse (51.). FRANCIAORSZÁG: Barthez–Thuram, Desailly, Leboeuf, Lizarazu–Vieira, Petit, Djorkaeff (60. Dugarry)–Wiltord (81. D. Cisse), Trezeguet, Henry; SZENEGÁL: Sylva–Daf, Diatta, A. Cisse, Coly, P. M. Diop–Fadiga, Diao, P. B. Diop, Mo. Ndiaye–Diouf.

A 23. percig kellett várni az első említésre méltó eseményre. Ekkor Henry átadását Trezeguet átvette a 16-oson, majd védője mellett elcsavarva a labdát, s a bal kapufát találta el. Hét perccel később Diouf húzott el a bal szélen, középre gurítása a menteni igyekvő Petit-ről Barthezra, majd róla P. B. Diop elé pattant, aki a földön ülve lőtt az üres kapuba. Fordulás után rákapcsoltak a franciaák, ám egyenlíteniük nem sikerült. Előbb Thuram beívelését Trezeguet fejelte 10 méterről mellé, aztán Djorkaeff 20 méteres lapos lövését védte Sylva, majd a szöglet után Vieira közeli fejesét fogta meg a szenegáli kapus. A 65. percben majdnem növelték előnyüket az afrikaiak: Fadiga tört be a 16-oson belülre, ballábas lövése a felső lécről vágódott vissza a mezőnybe. A másik oldalon Henry a 16-os vonaláról csavarta kapura a labdát, s szintén a keresztlécet találta el. Pillanatokkal a befejezés előtt Henry 8 méterről, kissé éles szögből lőtt kapura, Sylva nagy bravúrral védett.

A sokkal lelkesebb és gyorsabb szenegáliak egy némileg szerencsés góllal, de megérdemelten szereztek az első fél óra végén vezetést az enerváltan és elképzelés nélkül játszó franciák ellen. A második félidőt gyakorlatilag végigtámadta a Zidane-t nélkülöző címvédő válogatott, de kevés veszélyes helyzetet tudott kidolgozni, csak kapufáig jutott a fegyelmezetten küzdő afrikai csapattal szemben.

NYILATKOZATOK

– Csak akkor volt értelme a franciák elleni győzelemnek, ha a folytatásban is jól szerepelünk – intette józanságra diadaltól mámoros csapatát Bruno Metsu szenegáli szövetségi kapitány.

A szakvezető hozzátette: tanítványainak a bravúrt követően el kell hinniük, hogy továbbjuthatnak a következő fordulóba.

A gólszerző Pape Bouba Diop alig talált szavakat, hogy kifejezze örömét: – Fantasztikus érzés a világbajnok kapujába betalálni, mindig is erről álmodtam.

– Nem voltunk képesek áttörni a védelmüket. Egyetlen valamirevaló támadást vezettek, s abból gólt lőttek. Ilyen a futball, természetesen sikeresebb rajtra számítottunk – mondta az óriási meglepetést hozó nyitómérkőzést követően Roger Lemerre, a franciák szövetségi kapitánya. – A középpályán remek teljesítményt nyújtottak. Ha egy csapat ilyen jól mozog együtt, akkor az ellenfélnek gyorsnak és spontán megmozdulásokra kell képesnek lennie, ez nekünk ma nem ment.

A csalódott Lemerre azért bizakodva hozzátette: még semmi nincs veszve. Csapatának „csupán” annyi a dolga, hogy hátralévő két csoportmérkőzését megnyerje, s akkor bejuthat a legjobb 16 közé. (MTI, sr)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?