Szenzációs DAC-siker a listavezető trencséniek ellen

<p>Hihetetlen, fantasztikus, elképesztő. Röviden így lehet jellemezni a látványos támadófocit hozó szombati dunaszerdahelyi Fortuna ligás meccset. A DAC 0:2-es félidő után drámai végjátékban 3:2-re legyőzte a listavezető trencséni együttest, amely tizenhét bajnoki után szenvedett vereséget.</p>

SZABÓ ZOLTÁN

A találkozó előtt Világi Oszkár, a DAC többségi tulajdonosa lépett a zöld gyepre, és rövid beszédet intézett a drukkerekhez.

Világi beszéde

„Sosem felejtjük a 2008. november elsején történteket, amikor sok vétlen drukkert bántalmaztak a rendőrök. Amíg nem kapunk elégtételt a brutális akcióért, addig ezt az ügyet nem feledjük – mondta Világi. – A legutóbbi Slovan elleni meccsen néhány drukker a rendőrséget becsmérlő rigmusokat skandált, amiért eljárás indult ellenük. A rendőrség előzetes határozatának értelmében két törzsszurkoló február végéig nem látogathatja a klub hazai meccseit – a klubmenedzsment ezt a döntést nagyon szomorúnak tartja. Úgy értesültünk, hogy a történtek miatt több drukker bojkottálni akarja a mai találkozót, néhányan pedig úgy döntöttek, hogy szolidaritásból nem fognak szurkolni. Én mégis kérem a DAC-híveket, hogy a hiányzók helyett is buzdítsák a csapatot. Ha nem segítünk egymásnak, akkor senki sem segít. Viszont ha segítjük egymást, akkor isten is megsegít.”

Értesüléseink szerint a rendőrség azonosította, hogy a Slovan elleni mérkőzésen kik kiabálták a rendőröket gyalázó rigmusokat. Őket ki is hallgatták, egy törzsszurkoló magára vállalta az ügyet. Úgy tudjuk, a klub is csak egy nappal a trencséniek elleni találkozó előtt szerzett tudomást a rendőrségi határozatról.

Tízperces szurkolói bojkott

A megszokott himnusz nélkül kezdődött a meccs, néhányan elkezdtek szurkolni, ám a többség letorkolta őket, így csendben indult a találkozó.

Ennek ellenére jól kezdett a DAC, Brašeň, Krišto és Horváth kísérletezett kapura lövéssel. Tíz perc után felcsendült a Himnusz, eddig tartott a szurkolói bojkott. Már zúgott a „Micsoda mámor…”, amikor góllal végződött a trencséniek első akciója, Jairo passza után Holúbek 11 méterről, éles szögből a hálóba lőtt – 0:1. Ezután a gyors és technikás vendégek irányítottak, elöl a két légiósuk, a brazil Jairo és a nigériai Simon Moses szinte minden megmozdulása veszélyes volt, a másik oldalon viszont Jurčo nem boldogult a védőkkel. A 35. percben Jairo átadásába a menteni akaró Tóth olyan balszerencsésen ért bele, hogy a labda a tehetetlen Penksa mellett a sarokban kötött ki – 0:2.

Černák és Sabler új színt vitt a játékba

Ekkor nagyon kevesen bíztak benne, hogy fordítani tud a DAC, pedig így történt. A szünet után nagyobb sebességre kapcsoltak a sárga-kékek, de Simon akciója után növelhette volna előnyét a vendégcsapat, ám Tóth a gólvonal elől mentett. Fel is harsant, hogy „Ébresztő…” Radványi edző cserélt, előbb Černákot, majd Sablert küldte be, a két fiatal új színt vitt a játékba. Beszorította ellenfelét a DAC, Sabler közeli lövését még Šemrinec bravúrosan hárította. A 69. percben Štepanovský próbálkozását a trencséni kapus csak kiütni tudta, és a szemfüles Szabó Ottó laposan a hálóba lőtt – 1:2. A szépítés után tovább támadtak a hazaiak, megjött a szurkolók hangja is, de a trencséniek sem hagyták ki a kontrákat. Egy gyors ellentámadás végén Jairo bombáját Penksa a felső sarokból tornázta ki. A 86. percben Szabó Ottó ívelését követően Saláta fejelt a kapuba – 2:2. A válogatott védő öröme nem ismert határt. „Nagyon boldog vagyok, hogy góllal járultam hozzá a bravúros győzelemhez. Én végig bíztam benne, hogy sikerül fordítanunk” – mondta lapunknak a meccs után Saláta, akinek szülei és barátnője is a helyszínen szurkolt.

Szabó Ottó lába

nem remegett meg

Az egyenlítés után eksztázisban voltak a drukkerek, és nem sejtették, hogy a slusszpoén még hátravan. A hosszabbításban a szerb Rundics lerántotta Sablert az ötösön, s a megítélt tizenegyest Szabó Ottó biztosan értékesítette – 3:2. A hármas sípszót követően óriási ünneplés kezdődött, szinte karneváli hangulat uralkodott a stadionban.

„Rászolgáltunk a sikerre, mert kétgólos hátrányban sem adtuk fel. Végig elszántan küzdöttünk, s ennek meg is lett az eredménye. Ez a győzelem a szív diadala” – jelentette ki Szabó Ottó, aki kétszer talált a kapuba.

Radványi: Ezek

a legszebb meccsek

„Kiválóan kezdtünk, de sajnos a vezetés helyett két gólt rúgtunk magunknak. Mert szerintem Holúbek lövését hárítani kellett volna Penksának, Tóth pedig pechesen saját kapujába talált. A két gól megfogott bennünket, ám a liga egyik legjobb csapata volt az ellenfelünk – értékelte a mérkőzést az Új Szónak Radványi Miklós, a DAC mestere. – A szünetre letörten érkeztek a fiúk, mondtam nekik, fel a fejjel, még megfordíthatjuk a meccset. Ebben nagy segítségemre volt Szabó Otti és Saláta Korni is, akik magyarázták a fiataloknak, hogy még semmi sincs veszve. Černák és Sabler gyorsaságot és dinamikát vitt a csapatba, a szépítő gól után tudtam, hogy legalább döntetlenezünk. Ezek a legszebb meccsek, amikor 0:2-ről sikerül győzni. Az csak hab a tortán, hogy a listavezető veretlenségi sorozatát törtük meg.”

Kérdésünkre, nem tartott-e attól, hogy Szabó esetleg kihagyja a büntetőt, Radványi így válaszolt: „Ez fel sem merült bennem. Otti az edzéseken is magabiztos a tizenegyeseknél, pedig a kapusoknak előre megmondja, hová lövi a büntetőt, s még úgy sem tudják hárítani.”

Ivan Vrabec, a trencséniek vezetőedzője érthetően csalódottan nyilatkozott: „Nehéz értékelnem a mérkőzést, mivel az első félidő után úgy látszott, simán nyerünk. A szünet után a hazaiak sokkal agresszívabban játszottak, és fordítani tudtak.”

Az idei évben hazai pályán veretlen dunaszerdahelyiek szombaton Nagyszombatban lépnek pályára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?