Szenzáció – bronzérmes a magyar férfi 4x100-as gyorsváltó

<p>A tomboló közönség is repítette előre a&nbsp;Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd összetételű magyar 4x100-as gyorsváltót a&nbsp;budapesti vizes-világbajnokságon. A hazai négyes óriási országos csúccsal a szenzációval felérő harmadik helyen végzett az USA és Brazília mögött.</p>

A magyar váltó már a délelőtti előfutamban is országos csúcsot úszott, és az ötödik legjobb idővel került a döntőbe. „Már annak is örültem volna, ha ezt az ötödik helyet megtartjuk, esetleg egy hellyel előbbre lépünk” – vallotta be utólag Németh Nándor, aki berobbant a magyar úszásba, idén a junior Eb-n 100 gyorson győzött, 200 gyorson pedig ezüstérmes lett.

„Beszélgettünk róla, hogy jó lenne, ha becsúszna egy érem, de igazából a legmerészebb álmainkban sem gondoltunk rá” – nyilatkozta Bohus Richárd.

A visszafogottság nem véletlen, Magyarországon az utóbbi fél évszázadban inkább a vegyes számok kerültek előtérbe, a sprintszámoknak nincs hagyományuk. Magyar gyorsváltó utoljára a 1948-as londoni olimpián volt érmes, akkor a 4x200-as váltó a második helyen zárt.

Vasárnap este új hősök születtek. Kozma Dominik 48,26-os új országos csúcsot repesztett, és a 2. helyen adta át a váltót, jött Németh Nándor, aki (repülőrajttal) 48,04 másodperc alatt teljesítette a százat, és a 3. helyen tartotta a csapatot. Holoda Péter 50 métere után továbbra is a harmadik helyen álltak a magyarok, a második ötvenen azonban kicsit feljöttek rá az ellenfelek, így Bohus Richárd hatodikként ugorhatott a vízbe.

Bohus pedig szárnyalt, és a közönség elképesztő ereje is tolta a cél felé. Már a fordulónál újra a harmadik volt, és ezt a helyezést sikerült is megőriznie. A maga száz méterén 47,21-es időt ért el, ez repülőrajttal is káprázatos, csak két gyorsabb száz méter volt ennél az egész mezőnyben (mindkettő a braziloknál, Bohus tehát a világbajnok amerikaiak minden tagjánál jobbat úszott).

„Láttam, hogy ölelgetik egymást, de azt hittem, az ötödik helynek örülnek annyira” – mondta nagyot nevetve a mixzónában Bohus. A közönség óriási erőt adott neki. „A fülhallgatón keresztül és aztán a vízből is hallottam a Ria-ria-Hungáriát. Ha csak beszélek róla, már attól is libabőrös leszek – nyilatkozta a 24 éves úszó, aki nem is érzékelte, hányadik helyen vette át a váltót. – A vízben eldurran az agyam, tudom, hogy a fiúk a lelküket is kiúszták, ez engem is hajtott előre.”

Holoda Péter délelőtt 0,00-s reakcióidővel váltott, vagyis nem sok hiányzott a diszkvalifikáláshoz. „Most inkább visszafogtam magam a váltásnál – jegyezte meg a 21 éves úszó. – Örülök, hogy az időeredményeinkkel megmutattuk a fiataloknak is, hogy készüljenek a rövid számokra is, annak is van értelme.”

Németh Nándor elárulta, a verseny előtt az időeredményeket nézegetve még a döntőbe jutás volt a fő céljuk. „Az időnkkel 9. helyen álltunk, tudtuk, hogy még egy váltót meg kell előznünk” – hangsúlyozta a váltó legfiatalabb tagja, akinek szintén rengeteg pluszt jelentett a Duna Aréna tomboló tizenötezres közönsége: „Ki lehetne zárni, de az ilyesmit nem szabad kizárni! Hatalmas élmény és motiváció volt itt úszni. Nagyon örülök, hogy 17 évesen felnőtt vb-n érmes lehettem.”

Kozma Dominik arról beszélt, ezen a távon nem nagyon lehet taktikázni: „Legfeljebb annyit, hogy ha nagy a hullám, akkor átmész a túloldalra a másik kötélhez, de lehet, hogy ott még nagyobb a hullám” – nyilatkozta a 26 évével a magyar csapat rangidősének számító versenyző.

A magyar váltó döntőben elért 3:11,99-es ideje új országos csúcs, Bohusék csaknem másfél másodperccel javították meg délelőtt elért idejüket. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?