Szemafor adta az ötletet

London. Nyolcvanhat éves korában elhunyt Ken Aston, egykori labdarúgó játékvezető. A brit szakember nevéhez fűződik a sárga és a piros lapok bevezetése.

London. Nyolcvanhat éves korában elhunyt Ken Aston, egykori labdarúgó játékvezető. A brit szakember nevéhez fűződik a sárga és a piros lapok bevezetése. Az 1966-os világbajnokság botrányos jelenetekkel tarkított angol-argentin negyeddöntője után a mérkőzésen FIFA-ellenőrként tevékenykedő Aston hazafelé autózva azon gondolkodott, hogy milyen módon lehetne áthidalni a bíró és a csapatok közötti nyelvi akadályokat. Egy kereszteződés piros lámpájánál várakozva aztán kipattant a fejéből a korszakalkotó ötlet: színes kártyák felmutatásával mindenki számára egyértelművé válna az ítélet. A forgalomirányító-berendezés színeiről rögtön azt is kitalálta, hogy a sárga lehetne a figyelmeztetés, a piros pedig a kiállítás.

A labdarúgó-mérkőzések ma már közismert eszköze az 1970-es mexikói világbajnokságon jelent meg először a játékvezetők kezében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?