Százéves a szepsi foci, jelenleg nincs csapat

szepsi foci

Centenáriumát ünnepli szombaton a szepsi labdarúgás. 1919-ban alakult a Szepsi Testedző Kör, amihez kötődik az indulás. Gyógyszerész volt az első elnök, római katolikus esperes az első edző.  

Háromszor is megszakadt a folytonosság, játszottak II. ligát is, de jelenleg nincs A csapat a városban. Jubileumi mérkőzés azonban lesz, és nem is egy. Zupko László főszervező, a futball újraindításának szolgalmazója válaszolt kérdéseimre.
 

Mit tudni a kezdetekről?


Már 1919 előtt is fociztak nálunk, de a Szepsi Testedző Kör tavaszi megalakulása jelentette a hivatalos nyitányt. Blum Gyula, a város gyógyszerésze volt az első elnök, s akkoriban még csak egymás között, és a környező települések csapataival játszottak a szepsiek. Az első nemzetközi mérkőzés 1920-ban a Szeged ellen volt, 1:7-es vereséggel. Akkortól a helyi római katolikus esperes, Eperjesi István volt az edző egészen 1938-ig. A két háború alatt a csehszlovákiai magyar bajnokságban Szepsi Sport Egyesület néven szerepeltek, a Magyarországhoz csatolás idején a nagy távolságok miatt nem vállalták a felvidéki bajnokságot, de részt vettek a térség csapatainak kitalált Bódva-völgyi Kupában.

Mit hozott a II. világháború utáni időszak?


A világégés alatt tüzérek tanyáztak a pályán, tönkrement, később újra kellett építeni. Akkoriban két csapata is volt a városnak, 1946-ban az SK jelentkezett a bajnokságba. 

Hogyan jutottak el odáig, hogy jelenleg nincs is A csapatuk?


Háromszor szünetelt a labdarúgás a száz év alatt. Először a II. világháború idején, aztán 2012 és 2014 között, amikor Restén létezett csapat, és 2016-tól napjainkig. Jelenleg csak egy önkéntes társaság foglalkozik a gyerekekkel. Stadion van, de nincs a város tulajdonában, megpróbáljuk visszaszerezni. 


Mikor jártak a csúcson a száz év alatt?


Az ötvenes évek elejétől 1965-ig a harmadik vonalban, az akkori divízióban indult csapatunk, aztán eggyel lejjebb, a kerületiben. Akkoriban jól szervezett fociélet volt. 1994-ben jött egy kuriózum: megnyertük a kerületi bajnokságot, de átszervezés miatt nem jutottunk feljebb. 1996-ban nagyobb szakadék jött, új klubot alapítottam, s újra az ifjúsággal kezdtem foglalkozni. Később a gyerekek mellé a felnőttek is betársultak. A diákok kétszer feljutottak az I. ligába, az ifik is voltak a II. ligában. 2004-ig minden jól működött. Aztán hanyatlás következett, és 2007-ben örömmel fogadtam, amikor vállalkozók jelentkeztek, hogy besegítenek. Önállósult a fociklub, óriási kerettel, szinte havi edzőcserével két év alatt 2010-ben a II. ligában landoltunk. Negyeddöntősök voltunk a Szlovák Kupában, és a táblázat első felében végeztünk. Sportigazgatóként azonban lemondtam, mert éreztem, valami nincs rendjén. 2012-ig tartott ez az éra. A bajnokság után megszűnt az A csapat, s mivel Restén volt a B csapat, azokkal és ott folytatódott a történet 2012-től két évig. Utána újra nálunk, Szepsiben indult újra a II. ligás szereplés. Kieséssel, majd egy év múlva újabb kieséssel, de akkor már a III. ligából, ami a csapat megszűnéséhez vezetett. Azóta sincs, s nélküle megyünk centenáriumot ünnepelni.

Foci azonban lesz az ünnepségen...


Karácsony előtt, a képviselő-testület ülésén felmerült, hogy valamivel robbantanunk kellene. Szombatra meghívtuk a Ferencváros öregfiúcsapatát, melynek soraiban pályára lép Rab Tibor, Fischer Pál, Telek András, Dzurják József és mások. Ellenfelük a 17 órakor kezdődő mérkőzésen az egykori szepsiekből és nálunk játszott focistákból összeálló együttes lesz, melyet várhatóan városunk szülöttje, Pecze Károly küld pályára. Olyan élvonalban is megfordult labdarúgókat is várunk, mint Kozman Antal, Štefán Lajos, Tamás László, Gacek László vagy Žitnár Lajos. Előtte 15 órakor a máshol játszó ifijeinkből összeállt csapat a tornagörgőikkel futballozik. Közös összefogással elfogadható állapotba hoztuk a pályát, s meghívtunk mintegy nyolcvan egykori vezetőt, játékost, olyanokat, akik legalább száz meccsen húzták magukra a szepsi mezt, vagy ismertek voltak. Valamikor a két templom közötti térségben kezdtek focizni. Szombaton 13 órakor a római katolikus templom udvarán, Eperjesi István esperes szobránál kezdődik a megemlékezés, majd a fesztiváli szabadtéri színpadon polgármesterünk beszédben pillant vissza a százéves focimúltra. Az is elhangzik, hogy új városi sportklub alakul, mely a futball újraélesztését tűzte ki célul. Hogy folytatódhasson a száz éve elkezdődött történet.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?