Szabalenka esete Lukasenkával

szabalenka

Arina Szabalenka egyesben karrierje első Grand Slam-tornáját nyerte meg szombaton Melbourne-ben. Négy éve van ott a szűkebb elitben, eddig mégis hiányzott valami az igazán átütő sikeréhez.

A 182 centi magas Szabalenka mindig is Serena Williams stílusát idézte: óriási erővel ütötte meg a labdákat, és gyorsan döntésre vitte a labdameneteket. Vagy egy nyerővel, vagy egy rontással. Beszédes statisztikai adat, hogy 2020-ban a teljes női mezőny legtöbb kettős hibáját vétette, 166-ot.

„Az elmúlt fél évben annyira nem tudott boldogulni a szerváival, hogy sokszor inkább alulról adogatott, csak hogy a pályára menjenek. Valahogy most a mozgása is jobban néz ki, nem tudom pontosan, hogy mit változtatott, de látszik, hogy ez most működik” – ezt Mats Wilander, az egykori nagy sztár nyilatkozta róla már 2023-ban, az Australian Open eseményeit kommentálva.

Maga az érintett nem is annyira a technikája fejlődését emelte ki, hanem a játéka mentális részét. Azt, hogy a korábbi három elveszített GS-elődöntő nélkül (Wimbledon 2021: Karolína Plíšková, US Open 2021: Leylah Fernandez, US Open 2022: Iga Swiatek) nem lehetett volna Grand Slam-bajnok egyesben. „Ugyanúgy az érzelmeim irányítanának, sikítoznék, sírnék a pályán, ahelyett, hogy egyszerűen csak a játékra összpontosítanék. Más játékos lettem, nyugodtabb vagyok a pályán, jobban tisztelem magam egy kicsivel. És persze jobban is hiszek magamban.”

Mindez annak fényében különösen érdekes, hogy Szabalenka azon kevés fehérorosz sportolók egyike, aki ha nem is hangos támogatója Alekszandr Lukasenka kételkedést nem tűrő rezsimjének, kiállt az erőskezű diktátor mellett, amikor ellenzékiek tiltakoztak a túlkapásai miatt. Pedig a minszki teniszező is az eltökélt küzdelemben látja a siker (egyik) kulcsát. „Küzdeni annyit tesz, hogy a legnehezebb pillanatokban is dolgozol, kordában tartod az érzéseidet, fegyelmezed magad, és csak az jár a fejedben, amit meg kell tenned a pályán. Korábban azt gondoltam, ha üvöltök egy »come on-t«, és ugyanolyan keményen ütöm a labdát, akkor az már küzdelem” – idézte az Eurosport honlapja Szabalenkát, utalva arra, hogy jelenlegi edzője korábban harcművészettel is foglalkozott.

Persze, a legtöbb sportágban nélkülözhetetlen szerencsefaktor is szükségeltetett a melbourne-i sikerhez. Egyrészt vagy húsz éve a profi jégkorongozó apuka pont egy teniszpályát látott meg edzésre menet, így oda vitte a lányát. Másrészt – kicsit komolyabbra véve a szót – az AusOpenen a sorsolás és a riválisok botlásai is kedveztek Szabalenkának. A Martincová, Rodgers, Mertens, Bencic, Vekic, Linette, Ribakina legyőzött hetesből csak egy teniszező (Bencic) tagja a top 10-nek a világranglistán.

Szabalenka érdemeit ugyanakkor ez nem kicsinyíti. Idei 11/0-s mérlege, az egyetlen elveszített játszma a Ribakina elleni döntőben azt vetíti előre, hogy – a 2021 augusztusa után – a rangsor 2. helyére visszatért teniszezővel stabilan kell számolni a kiegyenlített mezőnyben. Legalábbis Wimbledonig, ahol a fehéroroszok, és főleg Lukasenka támogatói nem játszhatnak...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?