Swiatek triplázásra készül a Roland Garroson

Swiatek

A férfi mezőny az utóbbi évek legkiegyenlítettebbje lehet a francia nyílt teniszbajnokságon, a nőknél a nagy négyes döntheti el egymás között az elsőség sorsát. Vasárnap rajtol a Roland Garros.

Párizsban a férfiaknál az utóbbi év(tized)ekben minden Rafael Nadalról szólt. A 14-szeres bajnok spanyol legenda az utolsó hírek szerint el tud búcsúzni a közönségtől a pályán is. Hogy a korábbi évekhez hasonló sikerrel-e, az már erősen kérdéses: az idei három tornáján csak egy alkalommal jutott be a legjobb 16 közé, Párizsban pedig nagyon kegyetlen volt hozzá a sorsolás: a torna talán legnagyobb favoritját, a Rómában diadalmaskodó német Alex Zverevet kapta az 1. fordulóra.

Novak Djokovics rajongói biztosan felszisszentek az előbbi kijelentést olvasva, de tény, hogy a címvédő világelső 2017 után másodszor kényszerült arra, hogy gyengébb formáján felvezető tornán javítson az aktuális GS-torna előtt: Genfben az elődöntőig jutott a szerb sztár.

Aztán itt van a világranglista második (Jannik Sinner) és harmadik (Carlos Alcaraz) helyezettje, de sem az olasz AusOpen-győztes, sem a tavaly elődöntős spanyol nem nyert salakpályás tornát a mostani idényben. A bukmékerek ezért bővítették az esélyesek listáját, közéjük sorolva a norvég Casper Ruudot és a görög Sztefanosz Cicipaszt is.

S bár kizárt, hogy beleszóljanak a legjobbak küzdelmébe, azért a Stan Wawrinka–Andy Murray svájci–brit nosztalgiarangadó szintén kiemelkedik az első körös meccsekből.

Míg korábban a férfiaknál osztott el mindent egymást között a nagy hármas (Federer, Nadal, Djokovics), mostanra a nőknél van kialakulóban hasonló tendencia. Bár a lengyel Iga Swiatek, a fehérorosz Arina Szaba-lenka, a kazah Elena Ribakina és az amerikai Coco Gauff uralma koránt sem megingathatatlan, azért az utóbbi kilenc GS-tornából hetet ők húztak be. Swiatek mesterhármasra – összességében pedig negyedik RG-győzelmére – készül, Szabalenka pedig az AusOpenen aratott diadala után Párizsban is szeretne a csúcsra érni. A római felvezető tornán le is modellezték a dolgot, ott a lengyel legyőzte a döntőben fehérorosz riválisát.

Ami a magyar és a szlovák részvételt illeti, elsőre mindössze 2-2 teniszező lehetett volna ott a főtáblán. Fucsovics Mártonnak ráadásul nagy pechje volt a sorsoláson, a 9. kiemelt Cicipasz ellen hatalmas bravúrnak számítana a továbbjutása. Marozsán Fábián selejtezős ellenfelet kapott az első fordulóban, de a világranglista 41. helyezettje így sem mehet biztosra: a genfi felvezető tornán az első körben kiesett, és csuklófájdalmakra panaszkodott. „A Roland Garrosra szeretnék minél jobb formába lendülni, legalább egy mérkőzést nyerni az év második Grand Slam-tornáján is” – nyilatkozta Marozsán, aki most fog debütálni Párizsban. A szlovák Jozef Kovalík lucky loserként került fel a főtáblára.

A selejtezős magyar teniszezők közül Gálfi Dalma és Udvardy Panna jutott el a kvalifikáció döntőéig, ott azonban vereséget szenvedtek, de szerencsés vesztesként végül mégis folytathatják szereplésüket. 

Udvardy a kvalifikációban a szlovák Rebecca Šramkovától kapott ki, aki pályafutása legjobb eredményeit érte el az utóbbi hetekben, és 2022-es bemutatkozásával ellentétben akár főtáblás meccset is nyerhet a francia fővárosban. Erre minden esélye megvan a tavaly nyolcaddöntős Anna KarolínaSchmiedlovának is, aki a papírforma alapján csak a 3. fordulóban találkozhatna nehézkategóriás riválissal (a 14. kiemelt amerikai Madison Keysszel).

Érdekes

A magyar és szlovák teniszezők

Marozsán Fábián–Mihail Kukuskin (kazah)

Fucsovics Márton–Sztefanosz Cicipasz (görög, 9.)

Anna Karolína Schmiedlová–Sarah Errani (olasz)

Rebecca Šramková–Amanda Anisimova (amerikai)

Gálfi Dalma–Kateřina Siniaková (cseh, 32.)

Udvardy Panna–Anasztaszja Pavljucsenkova (orosz, 20.)

Jozef Kovalík–Marcos Giron (amerikai)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?