Svendsenen úszott el Björndalen rekordja

<p>Soha senki nem nyert még kilenc aranyérmet a téli olimpiák történetében. Ole Einar Björndalen közel járt hozzá, de a férfisílövők 4x7,5 km-es váltójában a norvégok végül érem nélkül maradtak. Emil Hegle Svendsen elsőként vághatott neki az utolsó szakasznak, de aztán csúnyán ellőtte magát.</p>

KIKÜLDÖTT

MUNKATÁRSUNKTÓL

Björndalen már korábban történelmet írt Szocsiban – megnyerte a sprintet, s tagja volt az aranyérmes vegyes váltónak is, ezzel megelőzte az örökranglistán honfitársát, a legendás sífutót, Björn Dählie-t, aki nyolc aranyat és négy ezüstöt nyert. Björndalen a két szocsi arannyal már nyolc aranynál, négy ezüstnél és egy bronznál tart – ez az illusztris gyűjtemény gyarapodhatott volna szombaton.

Sokáig az élen

Tarjei Bö, Johannes Thingnes Bö, Ole Einar Björndalen, Emil Hegle Svendsen. Győztes összeállítás lehetett volna, de meglepetésre egyikük megingott.

A két Bö maximálisan hozta, amit elvártak tőlük. Tarjeinek egy hibája sem volt, öccsének csak egy, de váltóban (ahol háromszor újra lehet tölteni) ez még egyáltalán nem tragédia. Főleg, hogy mindketten remekül futottak. A váltó harmadik tagjaként Björndalen 22 másodperces előnnyel kezdhette meg a maga 7,5 kilométerét.

Kannibál, robot, gép. Ezeket mind mondták már Björndalenre, s mindben van valami igazság. A valaha volt legnagyobb sílövő negyvenévesen is acélidegekkel lő – mindkét lövészete nagyon pontos és nagyon gyors volt. A futásán azonban már meglátszott a kora (és az, hogy a férfiváltó volt a hatodik szám, amelyben rajthoz állt Szocsiban), és az utolsó váltás előtt a norvég előny két másodpercre csökkent.

Svendsen büntetőköre

Svendsen azonban tud hajrázni, Szocsiban megnyerte a tömegrajtos versenyt, s az egyik legjobb sílövő a világon. Björndalen szerint egyenesen a legjobb. Amikor Svendsen kezdő volt, maga Ole is segítette, támogatókat szerzett neki, tanácsokkal látta el, nevelt fiaként kezelte. A király és a koronaherceg, így emlegették őket. Ma már nem olyan felhőtlen a mester és a tanítvány viszonya.

Svendsen az első, fekvő lövészetnél nem hibázott, bár a nyakán lihegtek a németek és az oroszok. Az álló lövészethez is hárman együtt érkeztek, s mindhárman rontottak – de míg Sipulin és Schempp kettő, illetve egy póttöltény felhasználásával végül az utolsó célpontot is eltalálta, Svendsen csak szenvedett.

Elhibázta az elsőt, elhibázta a másodikat, s elhibázta a harmadikat is.

Mehetett büntetőkörre.

„Mellette kell állnunk”

„Szörnyű érzés volt tehetetlenül nézni, ahogy kínlódik. De éppen ez mutatja, hogy ez bárkivel megtörténhet. Emillel is, aki jelenleg a legjobb norvég biatlonos. Most mellette kell állnunk” – mondta már a verseny után Björndalen, aki Szocsiban először mutatkozott meg az újságírók között a mixzónában.

A norvég váltó Svendsen hibája miatt negyedik lett, még csak dobogóra sem állhatott. „Nagyon sajnálom, az én hibám volt. Azt gondolom, leginkább Tarjei és Johannes számára nagy csalódás ez, hiszen ők nagy előnyt dolgoztak ki a csapatnak” – nyilatkozta Svendsen, aki egy szóval sem említette legendás kollégáját. Ezzel csak felerősítette a találgatásokat: vajon nem direkt csinálta ezt Björndalennel?

Antoska, Antoska!

A váltót végül az oroszok nyerték, akiknek ez volt az első aranyuk biatlonban ezen az olimpián. Az utolsó ember Anton Sipulin, Anastasia Kuzmina testvére volt, aki nagyszerűen futva lehajrázta a német Schemppet.

Amikor felemelt kézzel beért a célba, az önkéntes lányok zokogásban törtek ki. Antoska, Antoska, sikították, miközben könnyáztatta arccal ölelgették egymást. Felejtsük el a fiúbandákat, Oroszországban Sipulin a tizenéves lányok bálványa.

Sipulin nyerhetett volna még egy aranyat Szocsiban – ám a sprintben elrontotta az utolsó lövést, így még dobogós sem lett.

„Azóta folyamatosan azzal a lövéssel álmodtam. A váltóban az utolsó lövészet volt a legnehezebb. Remegtem. Próbáltam kizárni a rossz gondolatokat, ahogy az edzőim tanítottak. Aztán pedig futottam, nem magamért, hanem Oroszországért” – nyilatkozta Sipulin.

Kuzmina öccse azt is bevallotta, nem számított rá, hogy Svendsen rontani fog: „Az ellenfeleknek köszönhetjük a győzelmet. Még a verseny után sem hittem el, hogy Svendsen négyszer hibázott. A németeknek is meg kell köszönnünk, hogy ideadták ajándékba ezt az aranyérmet.”

Múlt és jövő

Sipulin már a 2018-as pjongcsangi olimpiára is gondol: „Már látom, hogy még minden előttem áll. Pjongcsangban akár egyéni olimpiai bajnok is lehetek.”

Négy év múlva Björndalen már nem lesz ott a rajtnál – amint viccesen megjegyezte, Petter Northugnak fog segíteni veterán autókat reparálni. A cseh Ondřej Moravec azonban ebben erősen kételkedik: „Hogy Ole tényleg befejezi? Ezt ő maga mondta? Hát, nem tudom, elnézve a mostani formáját én inkább azt gondolom, hogy két évig még legalább versenyezni fog.” (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?