Svédország legyőzte Kanadát

Salt Lake City. A D–csoport első mérkőzésével, az orosz–fehérorosz találkozóval megkezdődött az olimpiai jégkorongtorna. Nem kis meglepetésnek számít, hogy a svédek legyőzték az aranyéremre pályázó kanadaiakat. Jó formában vannak az orosz hokisok, akárcsak az amerikaiak, akik 21 hazai meccsen veretlenek.

C–CSOPORT

KANADA–SVÉDORSZÁG 2:5 (1:1, 0:4, 1:0), gólütők: Blake (3.), Brewer (56.), ill. Sundin (6., 31.), Sundström (27.), Jönssön (32.), Dahlen (36.). Játékvezető: Larue (amerikai), kiállítások 1:3; 8500 néző. Mindkét csapat offenzív felfogásban korongozott, a kanadaiak szerezték meg a veztést egy távoli bombalövéssel. A svédek csakhamar egyenlítettek és a második húsz perc során jól szervezett kombinatív játékkal szétzilálták ellenfelük védelmét, s négy gólt ütöttek tíz perc alatt. Később a juharlevelesek már csak csökkenteni tudták hátrányukat, s figyelemre méltó, hogy mindkét góljukat védő lőtte. Eric Lindros is a hálóba talált, de a játékvezető lesállás miatt nem adta meg gólt. A két csapat összeállítása – KANADA: Joseph-Blake, Foote, MacInnis, Brewer, Nidermayer, Pronger–Kariya, Sakic, Lemieux–Iginla, Izerman, Shanahan–Nolan, Lindros, Gagne–Fleury, Peca, Smyth. SVÉDORSZÁG: Salo, Olausson, Lindström, Johnson, Norström, Ragnarsson, K. Jönsson, Öhlund, M. Johansson– Alfredsson, Sundin, Dahlen–Sundström, Nylander, Näslund–Renberg, Zetterberg, J. Jönsson– Axelsson, Arvedson, Holmström.

CSEHORSZÁG–NÉMETORSZÁG 8:2 (3:0, 3:1, 2:1), Jágr (4., 39.), P. Sýkora (14.), Hejduk (17.), Havlát (28.), Lang (34.), Eliáš (54.), R. Reichel (59.). Játékvezető: Acheson (kanadai), kiállítások 3:5; 6000 néző. Gond nélküli mérkőzést játszott a világ- és olimpiai bajnoki cím védője, s már a 4. percben elindította a gólözönt. A németek képtelenek voltak ellenállni a minden tekintetben jobb ellenfelüknek, amely négy gólt emberelőnyből ütött. A csehek az egész meccs folyamán uralták a játékot, szinte mosolyogva zilálták szét az ellenfél félelmetesnek tűnő defenzív korongozását. CSEHORSZÁG: Hašek–R. Hamrlík, Škoula, Šmehlík, T. Kaberle, Kubina, Špaček–Jágr, Lang, Hrdina– Dvořák, R. Reichel, Ručinský–P. Sýkora, Dopita, Eliáš–Hejduk, Patera, Havlát. NÉMETORSZÁG: Künast (Seliger)–Goldmann, Schubert, Benda, Lüdemann, Kunce, Ehrhoff, Seidenberg, Renz–Rumrich, Ustorf, Hecht–Kathan, Soccio, Sturm, M. Reichel, Abstreiter, Kreutzer–MacKay, Hynes, Loth.

D-CSOPORT

OROSZORSZÁG–FEHÉROROSZORSZÁG 6:4 (3:1, 1:2, 2:1), Szamszonov (2.), Zsamnov (18.), Kovalcsuk (20), Jasin (26.), Mironov (43.), Fjodorov (45.)., ill. Antonyenko (9.), Hmilj (27.), Kaluzsnij (35.), Szalej (59.). Játékvezető: Walk, kiállítások 4:5; 8500 néző. A két rivális a naganói olimpia negyeddöntőjében találkozott, akkor is az oroszok nyertek, mégpedig 4:1-re. Nyilvánvaló különbség volt a két csapat között, annak ellenére is, hogy a fehéroroszok feljöttek 4:3-ra, de aztán ellenfelük rákapcsolt és biztosan győzött. Az NHL orosz csillagai kiváló összjátékról és egyéni képességekről tettek tanúságot. OROSZORSZÁG: Habibulin–Mironov, Malahov, Kasparaitis, Goncsar, Markov, Tverdovszkij, Kravcsuk–P. Bure, Zsamnov, V. Bure–Kolvajov, Jasin, Nyikolisin–Kovaljcsuk, Fjodorov, Szamszonov–Kravcsuk, Larionov, Afinogenov. FEHÉROROSZORSZÁG. Sabanov (Mezin)–Hmilj, Szalej, Makrickij, Romanov, Mikulcsik, Sztas, Matyuskin, Zsurik–Kaluzsnij, Cipljakov, D. Pankov–Kovaljov, Dugyik, Raszolko–Andrievszkij, Bekbulatov, Zankavets–V. Pankov, Antonyenko, Kopat.

FINNORSZÁG–USA 0:6 (0:0, 0:3, 0:3), Young (30.), LeClair (37., 47., 52.), Tkachuk (38.), Guerin (55.). Játékvezető: McCreary (kanadai), kiállítások 5:5; 9000 néző. Csaknem 30 percig kellett várni a közönségnek az első gólra, mivel az aktívabb amerikaiak sokáig nem tudták kellőképpen befejezni az akciókat. Csak Young pontos lövése puhította meg végérvényesen az északiakat, akik utána 89 másodpecen belül újabb két gólt kaptak, s ezzel tulajdonképpen eldőlt a mérkőzés sorsa. Az amerikaiak magabiztosan korongoztak, a finnek viszont bátortalanul. FINNORSZÁG: Hurme– Numminen, Niinimää, Berg, Lumme, Timmonen, S. Salo–Selänne, Kapanen, Lehtinen–Kallio, Ylönen, Nieminen–Hagman, Aalto, Eloranta–Jokinen, Helminen, Ruutu. USA: Dunham–Rafalski, Housley, Leeth, Miller, Chelios, Suter, Poti–Young, York, Rolston–Hull, Weight, LeClair–Guerin, Modano, Amonte–Deadmars, Roenick, Tkachuk–Drury.

FINNORSZÁG–FEHÉROROSZORSZÁG 8:1 (3:0, 3:0, 2:1), Jokinen (2.), Selänne (15., 25.), Jokinen (17.), Kapanen (26.), Kallio (30.), Berg (50.), Eloranta (55.), ill. V. Pankov (44.). Játékvezető: Larue (amerikai), kiállítások 5:4; 8600 néző. A világbajnoki ezüstéremes finn válogatott több változást is eszközölt a csapatban az USA-tól elszenvedett nagy arányú vereség után. Egy percig sem volt vitás, hogy melyik csapat a jobbik. A fehéroroszok szinte semmire sem voltak képesek a támadások során, s a mérkőzés felénél már hatgólos hátrányban voltak, s mindössze húszszor veszélyeztették gyengébbre sikeredett lövésekkel a finn kapust.

USA–OROSZORSZÁG 2:2 (0:0, 1:1, 1:1), Tkachuk (27.), Hull (56.), ill. V. Bure (38.), Fjodorov (43.). Játékvezető: McCreary (kanadai), kiállítások 5:4; 8600 néző. Érdekes játékot hozott a csoport slágermérkőzése. Eleinte az amerikaiak irányították a meccset, később fokozatosan a jobban korcsolyázó oroszok vették át a kezdeményezést, a második harmadban abszolút fölényre tettek szert, 17 lövést küldtek kapura, míg ellenfelük csak négyet. Érdekes módon azonban a hazaiak szereztek vezetést, egy kap- előtti kavarodás után, amikor kettős emberelőnyben hokiztak. Ugyancsak emberelőnyből szerezte a két gólt Vjacseszlav Fetyiszov edző csapata is. Az utolsó 20 percben az amerikaiak nagy igyekezete az egyenlítést eredményezte. Az USA hokiválogatottja hazai környezetben rendezett olimpiai tornán utoljára 1932-ben kapott ki Kanadától 2:1 arányban.

VÉLEMÉNYEK – Szergej Goncsar: „Azt gondolom, győzelmet érdemeltünk volna. De ilyen már a hoki, jó játék után elpártolt tőlünk a szerencse.” Alekszej Zsamnov hasonló véleményen van: „Egyszerű, de szép hokit akartunk játszani a lelkes közönség előtt, s úgy gondolom, ez sikerült. Egy hibája volt játékunknak, hogy nem tudtuk gólra váltani a lehetőségeket. Sokkal több helyzetünk volt ellenfelünknél, amely kapusának köszönheti a döntetlent.”

A D–csoport állása:

1. USA 2 1 1 0 8:2 3

2. Oroszország 2 1 1 0 8:6 3

3. Finnország 2 1 0 1 8:7 2

4. Fehérorosz. 2 0 0 2 5:14 0

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?