Svájc elverte Storckékat

A magyar labdarúgó-váloga-tott megnehezíteni sem tudta a svájciak dolgát szombaton Bázelban, világbajnoki selej-tezőmérkőzésen. A hazaiak 5:2-re nyertek, a meccs nega-tív hőse Gulácsi Péter volt, aki két gólnál is nagyot hibázott.Rossz előjelek„Nekünk nincs veszítenivalónk.

A magyar labdarúgó-váloga-tott megnehezíteni sem tudta a svájciak dolgát szombaton Bázelban, világbajnoki selej-tezőmérkőzésen. A hazaiak 5:2-re nyertek, a meccs nega-tív hőse Gulácsi Péter volt, aki két gólnál is nagyot hibázott.

Rossz előjelek

„Nekünk nincs veszítenivalónk. Rajtuk van a nagyobb nyomás. A svájciak már a portugálok ellen készülnek.” Ilyen és ehhez hasonló optimista lózungokat puffogtattak a magyar játékosok a Svájc elleni idegenbeli világbajnoki selejtező előtt. Az előjelek azonban nem voltak a legkedvezőbbek, hiszen az alapcsapatból Gera Zoltán már régóta sérült, Szalai Ádám még nem épült fel, míg Dzsudzsák Balázs eltiltását töltötte. Arról nem is beszélve, hogy Bernd Storck csapata a 2017-es naptári évben mindössze egy meccset tudott megnyerni, idegenben pedig gólképtelen volt eddig.

Két perc alatt eldőlt

Meglepetésre a kezdőcsapatban kapott helyet Ugrai Roland, a Diósgyőr támadója, aki most debütált a válogatottban. Sokan nem értették, hogy mit keres a csapatban a 24 éves csatár, de mivel borítékolható volt a svájciak dominanciája, így a lehetséges ellentámadásoknál a magyar együttes segítségére lehetett volna a DVTK futballistája. Más kérdés, hogy ezekből az ellencsapásokból nagyon keveset láthattunk.

Az első negyedórában nem volt különösebb gond: jöttek a svájciak, a magyarok pedig jól védekeztek. A 18. percben aztán Gulácsi megmozdulása keresztülhúzta a kapitány taktikáját: Guzmics adott haza, a kapus hosszan vette át a labdát, majd nagy igyekezetében elcsúszott, Xhaka elvette tőle a labdát és közelről a hálóba gurított. Két perccel később újabb szerencsétlen gólt kaptak a vendégek, miután Frei szélről leadott lövése megpattant Besén és a labda védhetetlenül vágódott a bal sarokba. A 32. percben Gulácsi valamit jóvátett a hibájából, Shaqiri 8 méteres erős lövését ugyanis lábbal védte. A levegőben lógott azonban a svájciak harmadik találata, Seferovic két méterről még elhibázta a ziccerét, a 42. percben azonban a védelem nem tudott felszabadítani, Shaqiri kitette a labdát balra Zubernek, aki 12 méterről a bal sarokba lőtt.

Ugrai góllal debütált

A második félidőt még borzalmasabban kezdte a magyar együttes, a 49. percben Zuber 20 méteres tekerését csak a léc alá tudta ütni Gulácsi. A Bundesligában rendszeresen védő kapus élete legrosszabb meccsét produkálta. A négygólos előny tudatában Svájc már nem erőltette mindenáron a támadásokat, az 58. percben lanyhult a hazaiak figyelme, ezt kihasználva Guzmics szépíteni tudott. A házigazdák azonban nem akarták ennyiben hagyni, a 83. percben a Juventusban játszó Lichtsteiner 10 méterről kilőtte a jobb sarkot – erről nem tehetett Gulácsi. A magyar csapat azonban becsülettel ment előre, a hajrában Ugrai kihasználta Sommer kapus hibáját és hat méterről a kapuba fejelt. Az 5:2-es győzelem azt jelenti, hogy a svájciak az utolsó fordulóban Portugália ellen harcolhatják ki a csoportelsőséget, míg Magyarországnak a harmadik helyért nem szabad otthon kikapnia Feröer-szigetektől.

A negatív hős: Bocsánat!

Jelenleg Gulácsi Péter a legmagasabban jegyzett magyar kapus, így nem meglepő, hogy Király Gábor visszavonulása óta ő a válogatott elsőszámú kapuvédője. A Svájc elleni meccset azonban gyorsan kitörölné az emlékezetéből.

„Nem szoktam gyakran és nagyokat hibázni, most sajnos kétszer is megtörtént. Az első gólnál rosszul vettem át a labdát, gyorsan akartam reagálni, ezért megcsúsztam. A negyedik gól előtt mellényúltam és beütöttem a labdát a kapuba. Elnézést kértem a csapattársaktól, mert mind a két hiba befolyásolta a meccs kimenetelét. Elnézést kérek minden magyar szurkolótól is. A fociból a gólokat nehéz kivenni, ha 1:0-s hátrányba kerülsz feleslegesen, az átírja a meccs forgatókönyvét, főleg, hogy zárt védekezésből akartunk kiindulni. Kicsit nyíltabbá vált a játékunk a gól után, próbáltunk egyenlíteni, de egy olyan csapat, mint a svájci, kihasználja a nagyobb területeket. A második félidőt szerettük volna gól nélkül lehozni, esetleg találni egyet. Aztán jött azonnal a negyedik, utána már csak a még súlyosabb vereséget tudtuk elkerülni” – értékelt a kapus.

Hárommal több

Bernd Storck szövetségi kapitány szerint ennyi hibát senki ellen nem lehet elkövetni.

„Jól kezdtük a mérkőzést, de tisztában voltunk vele, hogy Svájc fog dominálni. Egyéni hibából kaptunk egy gólt, majd egy szerencsétlen szituációt követően jött azonnal a második. Ennek ellenére próbáltunk előre játszani. Sajnos a szünetig kaptunk még egyet, onnantól kezdve már nagyon nehéz dolgunk volt. Úgy érzem, hogy a hibákkal magunkat vertük meg. Ezen a szinten nem lehet ennyit bakizni, mert megbüntetik. Voltak helyzeteink, szereztünk két gólt, de az öt kapott nagyon sok, hárommal több a kelleténél. Feröer ellen kedden teljesen másfajta mérkőzés vár ránk, de ha ilyen hibákat követünk el, akkor azt a találkozót sem nyerjük meg” – tekintett előre a kapitány.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?