Sűrű setét az éj…

<p>Vannak rossz meccsek is a BL-ben. Amikor szinte hallani a játékosok fogcsikorgatását, az unott fújtatásokat. A Debrecen–Liverpool is ilyen meccs volt. Szürke, kilátástalan, depresszív hangulatú.</p>
<!-- AddThis Button BEGIN -->
<p><a href="http://www.addthis.com/bookmark.php?v=250&amp;pub=xa-4ae87eb4619b4553">… src="http://s7.addthis.com/static/btn/v2/lg-share-en.gif&quot; alt="Bookmark and Share" width="125" height="16" /></a>
<script src="http://s7.addthis.com/js/250/addthis_widget.js#pub=xa-4ae87eb4619b4553&…; type="text/javascript"></script>
</p>
<!-- AddThis Button END -->

A játékot nem érdemes kommentálni, focit alig láthattunk ezen az estén. A Liverpool gyorsan lőtt egy gólt, a folytatásban pedig rutinból passzolgatott körbe-körbe. Kuijt laposan Mascheranónak, ő laposan Gerrardnak, ő laposan Fabio Auréliónak, aki inkább nem kockáztatott, és kezdődött minden elölről, lapos passzok egy lapos meccsen. Nagyjából ennyi történt. A debreceniek alig értek labdához.

Hogy melyik volt a meccs legszebb jelenete? Nehéz megmondani, volt-e ilyen. De biztosan nem az, amikor Coulibaly beállt, és első mozdulatával fellökte Insúát. Megdöbbentő statisztikákkal viszont szolgálhatunk. A Debrecen, amely győzelmi kényszer nélkül, felszabadultan futballozhatott, az egész mérkőzésen csupán egyetlen egyszer találta el az ellenfél kapuját. Vagy hogy a debreceni irányító, Czvitkovics Péter mindössze 11 pontos passzt adott a 90 perc alatt… A Loki 1:0-ra kikapott, mérlege pedig, ahogy az várható volt, öt meccs után nulla pont.

S milyen volt a hangulat? Egészen kiváló is lehetett volna, ha nincs az a tipikusan magyar körítés. Hiszen aligha a csapatukat biztatták a debreceni ultrák, amikor a cigánybűnözésről énekeltek, s azt is nehéz elképzelni, hogy a debreceni játékosokra milyen motivációs hatással lehetett a mérkőzés közben kifüggesztett, „Nem polgárháborút, rendet akarunk!” feliratú hatalmas transzparens.

Képzeljünk el egy hasonló jelenetet Angliában. Liverpool–ManUtd az Anfielden, s a hazai B-közép egyetlen hatalmas transzparens mögé sorakozna fel, amely transzparensen, hogy a témakörnél maradjunk, az állna: „Szigorúbb migrációs törvényeket”; s hozzá kórusban a Munkáspártot szidnák. Elképzelhetetlen.

Az este legszebb jelenete aztán negyedórával a mérkőzés lefújása után jött el, amikor a liverpooli játékosok visszatértek a pályára, levezető edzést tartani. A stadion üres volt, csak a vendégszektorban maradtak helyükön a szurkolók. S ha már ott maradtak, hát nem spóroltak a hangerővel: olyan önfeledten éltették a kocogó Benajunt vagy a lazító gyakorlatokat végző Gerrardot, mintha éppen bajnokságot nyertek volna. Akkor és ott megsejthettünk valamit abból, mit jelent futballszurkolónak lenni Angliában.

Aztán lassan kiürült a stadion, a reflektorokat lekapcsolták.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?