Suja Tímea: „Remélem, továbbjutunk”

<p>Vannes. A szlovák női kosárlabda-válogatott Montenegrótól kikapott (77:63), Ukrajnát viszont legyőzte (75:68) a franciaországi Európa-bajnokságon, így ha a csoport mai zárófordulójában nem borul a papírforma, Sujáék továbbjuthatnak a középdöntőbe.</p>

OROSKY TAMÁS

A szlovák kosarasok nagyon készültek az első két Európa-bajnoki találkozójukra, mivel két győzelem esetén már az A csoport favoritjának számító, törökök elleni mai zárómeccsük előtt biztosíthatták volna helyüket a középdöntőben, ahova minden kvartettből az első három jut be a kontinenstornán.

A tapasztalat döntött Montenegró javára

Természetesen azzal Ivan Vojtko szövetségi kapitány csapata is tisztában volt, hogy Montenegró az esélyesebb az Eb szombati nyitómeccsén, s tudat alatt talán ennek is szerepe volt a nem túl jó kezdésben (11:3 a montenegróiaknak). „Sajnos az egész felkészülés alatt nem volt lehetőségünk részt venni komolyabb tornán, ahol fontos meccsek vannak, így kicsit elaludtuk a mérkőzés elejét. Az első 4 perc után cserélt az edzőnk, feljöttünk, kiegyenlítettebbé vált a játék egészen a 27. percig, amikor még vezettünk” – mondta lapunknak Suja Tímea, a szlovák válogatott irányítója.

Akkor ugyanis fordulópont állt be a meccsben: a montenegróiak hétpontos előnyre tettek szert. „Ellenfelünk a harmadik negyed végén és az utolsó elején nagyon sok fontos hárompontost dobott, szerencséjük volt a befejezéssel, és elhúztak tőlünk. A végén próbáltunk korrigálni az eredményen, de többre nem futotta erőnkből” – tette hozzá Suja. A somorjaiak játékosa szerint az döntött a meccset 77:63-ra megnyerő montenegróiak javára, hogy náluk jóval több a tapasztalt, idősebb kosaras. „Emellett nagyon sok megkérdőjelezhető szabálytalanságot fújtak be ellenünk a bírók, akik túlzottan tisztelték a montenegróiakat. Nagyon sokszor nem tudtunk nagyobb előnyt kiharcolni, mert a büntetőkkel tartották magukat. De jól is védekeztek, nem voltak hatásosak ellenük a figuráink, így gyakran improvizálnunk kellett. Úgy érzem, nem játszottam rosszul, de igazán elégedett csak győzelmünk esetén lettem volna.”

A csapatjáték diadala

Tegnap ez a kívánsága is teljesült Sujának: a szlovák válogatott 75:68-ra legyőzte Ukrajnát. A csapat az első negyedben ráijesztett a szurkolóira, a nyolcpontos hátrányt (20:28) csak a 14. percre sikerült ledolgoznia (31:31). Ezután viszont megléptek a szlovákok, s tíz pont körüli előnyüket egészen a hajráig tartani tudták. Akkor még egy utolsó rohamot indítottak az ukránok, feljöttek négy pontra (70:66), de fordítaniuk már nem sikerült.

„Úgy álltunk hozzá a meccshez, hogy nyerni fogunk, mert jobbak vagyunk. Az első félidőben Alina Jagupova tartotta az ukránokat, de mindvégig bíztunk benne, hogy nyerni fogunk – mondta Suja az Új Szónak a mérkőzést követően. – Nagyon jó csapatjátékot produkáltunk, mindig valaki másnak ment a játék, más húzta a csapatot.”

Ivan Vojtko kapitány a 18 pontig jutó csapatkapitányt, Lucia Kupčíkovát és a szerinte élete meccsét játszó, 23 pontos Klaudia Lukačovičovát emelte ki, de említhette volna akár Suját is, aki 11 ponttal és 7 assziszttal járult hozzá a szlovákok sikeréhez. „Örülök, hogy jó helyzeteket tudtam kialakítani a csapattársaimnak. Igaz, a második félidőben én is kicsit elaludtam néhányszor, de kiharcoltuk a győzelmet. A törökök ellen nehéz meccs várható, remélem, az eredménytől függetlenül továbbjutunk a csoportból” – jegyezte meg a 29 éves irányító.

Továbbjutási lehetőségek

A ma 15.00-kor sorra kerülő találkozó lesz az utolsó az A csoportban, ezt a Montenegró–Ukrajna meccs után rendezik. Ha a montenegróiak győznek az ukránok ellen, akkor azzal a szlovák válogatottat is „magukkal viszik” a középdöntős szakaszba (ahová minden csoport első három helyezettje jut), függetlenül a már biztos továbbjutó Törökország elleni mérkőzés eredményétől. Ellenben ukrán siker esetén a szlovákoknak is nyerniük kellene, vagy vereség esetén bízni abban, hogy a montenegrói, ukrán, szlovák hármas egymás elleni meccsein nem nekik lesz a legrosszabb pontarányuk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?