Shaqirit és Xhakát két meccsre eltilthatják

Rengeteg érzelmet váltottak ki a péntek esti szerb–svájci (1:2) mérkőzésen történtek.Maga a futball is szolgáltatott témát, mert a szerbek az első félidőben akár több gólt is szerezhettek volna, de megrekedtek egynél, a svájciak pedig a második félidőben fordítani tudtak.Talán ennél is nagyobb vissz

Rengeteg érzelmet váltottak ki a péntek esti szerb–svájci (1:2) mérkőzésen történtek.

Maga a futball is szolgáltatott témát, mert a szerbek az első félidőben akár több gólt is szerezhettek volna, de megrekedtek egynél, a svájciak pedig a második félidőben fordítani tudtak.

Talán ennél is nagyobb visszhangot váltott ki az egyaránt koszovói albán származású Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri gólöröme. Mindketten az albán jelképnek számító kétfejű sast formázták a kezükkel a találatuk után. A BBC beszámolója szerint két mérkőzésre szóló eltiltás várhat a játékosokra.

Stephan Lichtsteiner, a svájciak csapatkapitánya szerint nagy volt a nyomás rajtuk, számukra ez mentálisan sem volt egy könnyű meccs. „Több, albán felmenőkkel is rendelkező játékosa van a gárdának, Szerbiának és Albániának pedig ugyebár van egy közös történelme, úgyhogy lelkileg ez tényleg egy nagyon nehéz összecsapás volt. Ez többről szól, mint a labdarúgás – vélekedett Lichtsteiner. – Nem volt ezzel semmi baj, miért lett volna? Ez a múltjuk egy része, hozzájuk tartozik. Nagyon nehezen élték meg a háborút. Én megértem őket, ráadásul a találkozó előtt rengeteg provokáció érte őket szerb oldalról.”

Ugyanakkor éppen a svájci válogatott játékostanácsa határozott úgy 2014-ben, hogy nem lesz ilyen gesztus a nemzeti csapat mezében. Shaqiri ráadásul akkor a játékostanács tagja volt. „A klubjában mindenki úgy ünnepel, ahogy akar, de itt a nemzeti csapatban vagyunk. Itt nem történhet meg, hogy valaki ezzel a gesztussal ünnepel” – mondta ekkor Shaqiri, ami különösen érdekes a mostani eset fényében. A kitűnő svájci játékos a lefújás után nem akart foglalkozni a kérdéskörrel, mondván, mindenki tudja, miről szól ez, de most a futballról kellene beszélni.

„A kétfejű sas nem az ellenfelet provokáló gesztus volt. Nekem k...ára mindegy, ki az ellenfél, ez azoknak az embereknek szólt, akik mindig támogattak, és sosem hagytak el. Nem tudatos reakció volt, hanem spontán érzelmi reakció, ezzel akartam üdvözölni az embereket a szüleim földjén. Ezt a győzelmet a családomnak ajánlom, akik mindig mellettem voltak” – nyilatkozta Xhaka.

A svájciak boszniai horvát származású szövetségi kapitánya, Vladimir Petkovic nem volt elragadtatva a gólörömöktől. „Shaqiri és Xhaka gólöröméről csak annyit tudok mondani, hogy nem lenne szabad a sportot és politikát keverni, mindig tisztelni kell az ellenfelet és fairnek maradni” – vélekedett. Szerb kollégája, Mladen Krsztajics nem kommentálta a történteket, mondván, a sportra akar koncentrálni – helyette a német bíróval, Felix Brychhel foglalkozott, akit szerinte a hágai nemzetközi törvényszék elé kellene citálni tévedései miatt. „Hét egyértelmű videós bizonyítékunk van arra, hogy Brych ismétlődően a mi csapatunk ellen tévedett” – áll a szerb szövetség panaszában, amelyet a FIFA-hoz nyújtott be. (MTI, nso, index)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?