Sampras 200. győzelme

New York. Kialakult a férfi és női egyesben is a legjobb nyolc mezőnye az amerikai nyílt teniszbajnokságon, sőt, Serena Williams (1. a világranglistán) és Lindsay Davenport már elődöntőbe jutott. Az előbbi 55 perc alatt 6:2, 6:2-re verte Daniela Hantuchovát.

„Ma olyan gyorsan futottam, oly magasra ugrottam, mint egy macska. Legközelebb talán én leszek a Rózsaszín Párduc”TASR/EPABombameglepetés történt a nők versenyében, méghozzá az eddig látottak alapján nem is akármilyen: szettet veszített Venus Williams (2.). A testvérpár idősebbik tagja, a legutóbbi két US Open nyertese eddigi három pályára lépése alkalmával mindösszesen két óra 25 percet töltött játékkal, Chanda Rubin (15.) ellen azonban egy óra 53 percen keresztül kellett csatáznia a továbbjutásért. Pedig úgy kezdett, ahogy azt tőle megszokhattuk, sima 6:2-vel söpörte be az első szettet. Talán végigfuthatott benne, hogy ez a mérkőzés sem lesz több rutingyőzelemnél, elkezdett könnyelműsködni. Rubin pedig nem az a játékos, aki kínálkozó.

Venus játéka meglehetősen kapkodónak tűnt, durva hibákat mutatott be tenyeressel és fonákkal is. A döntő játszmában végig a levegőben lógott a meglepetés, majdnem kiesett a címvédő. Rubin 3:4-nél visszavette elveszített adogatójátékát, majd 5:5-nél két bréklabdához is jutott, lélegzetvisszafojtva figyeltek a nézők. Egyiket sem tudta értékesíteni, a következő játékban pedig Venus kemény tenyeres ütésekkel bebiztosította győzelmét, ilyetén módon megkímélve magát egy rövidítés gyötrelmeitől. Az elődöntőbe jutásért Szeles Mónikával (5.) kell majd Venusnak megmérkőznie, aki ahogy az várható is volt, legyőzte a bokasérülése után első Grand Slam-tornáját játszó Martina Hingist (8.). A svájci eleddig szerény képességű játékosokon lépegetett túl, az első komolyabb akadály Szeles személyében tornyosult elé. Ellene már nem volt elegendő a tili-toli játék, Szeles erőből ütötte le a pályáról. Főleg szervája tűnt sebezhetőnek, magyar származású riválisa szinte mindegyiket le tudta támadni. „Ebben az évben már elbuktam egy-két szoros meccset Martina ellen, most szerencsésebb voltam s visszavágtam neki“ – értékelte Mónika a találkozót, s készülődhet a Venus elleni csatára.

Az ifjabbik Williams-lány mindeközben már az elődöntőbe is kvalifikálta magát, elképesztő tenisszel rukkolt elő Daniela Hantuchova (11.) ellen. Nem vitás, hogy az egész verseny eddigi legjobb játékát mutatta be, 55 perc alatt intézte el a szintén jó formában lévő Danielát. A 6:2, 6:2-es sikere után immáron őt tekinthetjük a US Open elsőszámú esélyesének, sokkal meggyő-zőbben üt, mint nővére. 1999 után érhet újra a csúcsra, az elődöntőig vezető úton csupán 14 játékot hullajtott el. „Ma olyan gyorsan futottam, és oly magasra ugrottam, mint egy macska. Legközelebb talán én leszek a Rózsaszín Párduc“ – húzott elő cilinderéből egy szellemességet a sajtótájékoztatón. Más hangnemben nyilatkozott Hantuchová: „Nagyon akartam, de nem tudtam optimális teljesítményt nyújtani, még éreztem a Henin elleni meccs fáradalmait. Játékomból hiányzott az agresszivitás, a lendületesebb mozgás. Serena nagyszerű formában van, kiválóan játszott, semmilyen esélyem sem volt, hogy sikeresen fogadjam adogatásait.”

Az urak nyolcas mezőnye is kialakult, a tegnap kora hajnalban befejeződött játéknap után újabb négy játékos biztosította helyét a negyeddöntőben. Köztük van Pete Sampras (17.) is, aki legszebb napjaira emlékeztető játékkal jutott túl Tommy Haason (3.). Ha a statisztikákat nézzük, akár le sem kellett volna játszani a mérkőzést, elvégre az úgynevezett night sessionben kapott helyet, Sampras pedig pályafutása során villanyfénynél még nem veszített ezen a versenyen. Most sem, pedig német riválisa mindent megpróbált.

Akkor azonban senki nem verheti meg a tizenháromszoros Grand Slam-győztest, ha szervája precíziós fegyverként üzemel. Bevágott 27 ászt, első adogatásainak 87 százalékából pontot csinált, nyerő ütésből pedig nyolcvanat halmozott fel. Ember legyen a talpán, aki ennél jobb produktumot tud felmutatni, Haas sem tudott csodát tenni. A legtöbb, amire erejéből tellett, hogy tartotta a lépést a közönség maximális támogatását élvező Samprasszel, bréklabdáig azonban csak egyszer jutott el. Történetesen akkor, mikor az amerikai a második szett megnyeréséért adogatott. Nem járt sikerrel, Sampras hozta a játszmát, így már 2-0-ra vezetett: az elsőben a legjobbkor, 6:5-ös vezetésénél brékelte le a németet. A harmadik szettben egyikük sem tudott a másiktól meglépni, rövidítés következhetett, melyben Haas volt a jobb. A negyedik játszmában aztán Sampras lekopírozta az első szettet, 6:5-nél elvette riválisa adogatását, így megnyerte a három óra öt perces ütközetet. Haas kettős hibával ajándékozta meg a meccslabdánál.

Sampras számára, aki 200. Grand Slam-találkozóját nyerte meg, erősen tanácsos, hogy pihenőnapjának minden percét kihasználja, az elődöntőbe jutásért ugyanis Andy Roddickkal (11.) kell összemérnie erejét. Honfitársát sokan utódjának tartják, s úgy vélekednek, ő lehet a férfitenisz újabb meghatározó alakja. Az immáron húszesztendős játékos egyébként az argentin Juan Ignacio Chelát (24.) verte négy játszmában, őrjöngő tömeg előtt. Mi lesz, ha Roddick és Sampras egymással játszik...

„Idén mindent jobban csinálok, mint tavaly, bárkit megverhetek“ – hangolt Roddick a negyeddöntőre.

EREDMÉNYEK

Férfi egyes, 4. forduló: Sampras–Haas 7:5, 6:4, 6:7, 7:5, Roddick–Chela 5:7, 6:4, 6:4, 6:4, Gonzalez–Clement 6:4, 6:2, 6:3, Schalken–Kuerten 6:3, 7:6, 6:7, 7:6.

Női egyes, 4. forduló: Szeles–Hingis 6:4, 6:2, V.Williams–Rubin 6:2, 4:6, 7:5; negyeddöntő: Davenport–Bovina 3:6, 6:0, 6:2, S. Williams–Hantuchová 6:2, 6:2.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?