Sagan: „Nem ez pályafutásom legnehezebb időszaka”

BŐD TITANILLAA szezon első harmadában csak egy versenyt nyert, korábban ilyenkor már jóval több szakaszsikernél tartott.

BŐD TITANILLA

A szezon első harmadában csak egy versenyt nyert, korábban ilyenkor már jóval több szakaszsikernél tartott. A kerékpáros Peter Sagan azonban nem érzi úgy, hogy ez lenne pályafutása legnehezebb időszaka: „Az akkor volt, amikor még nem tudtam, hogy meg tudok-e élni a biciklizésből.” A Tinkoff-Saxo sprintspecialistája vasárnaptól a Tour of Californián versenyez.

Magától is többet várt

Sagan tavaly jelentette be, hogy elhagyja a Cannondale-t, és 2015 januárjától az orosz Oleg Tinkov istállójában, a Tinkoff-Saxóban folytatja. A Tour de France háromszoros zöld trikósával szemben nagyok voltak az elvárások, a szezon első részében mégis csak egy szakaszgyőzelmet aratott: a Tirreno–Adriatico 6. etapján ért elsőként célba. A tavaszi klasszikusokon nem sikerült diadalmaskodnia, a régóta vágyott Milánó–San Remo versenyen negyedik lett, a Párizs– Roubaix-n nem tudott értékelhető eredményt felmutatni, mert tíz kilométerrel a cél előtt kellett biciklit cserélnie.

„Mindenki többet várt, a szurkolók is, de én magam is. Másrészt az emberek most már láthatják, hogy az nem csak úgy megy, hogy Sagan mindig nyer. Amikor mindig nyertem, mindenki azt mondta, hogy ez könnyű. Hát most kiderült, hogy mennyire könnyű!” – mondta Sagan, amikor a közelmúltban hazalátogatott, és az újságírók elé állt.

„Mások is egyedül vannak”

Azóta már Amerikában készül a következő megmérettetésre, a kaliforniai körversenyre, ezután a svájci körverseny és a szlovák bajnokság következik (Sagan szülővárosában, Zsolnán), majd a szezon csúcspontja, a Tour.

Korábbi státuszával ellentétben most nem Sagan a csapat legfontosabb versenyzője, hiszen a Tinkoff-Saxo színeit képviseli a kétszeres Tour-győztes Alberto Contador is.

„Reális esélyünk van a sárga trikó megszerzésére, ennek a célnak nekem is alá kell rendelni magam. Meglátjuk, meg tudom-e védeni a zöld trikót, vagy sem…” – vetítette előre a Tour eseményeit Sagan.

A szlovák kerekes csapatváltását a rajongók is üdvözölték, mert abban bíztak, a Tinkoff-Saxónál Sagan több támogatást fog kapni a sprintbefutóknál. De a helyzet hasonló volt a Cannondale-ben megszokottakhoz: az utolsó kilométerekre Sagan egyedül maradt, míg legnagyobb ellenfeleit két-három kerekes is segítette, hogy minél előnyösebb pozícióból kezdhesse a hajrát. Legalábbis így tűnt a tévén keresztül.

„Ez nem így van, a többiek is egyedül vannak. A befutóra együttmarad 6–10 kerekes, minden csapatnak ott van a sprintere, és mi már egymás között eldöntjük” – magyarázta Sagan, bár sokan csak csóválták a fejüket.

Tinkov? Nem géppisztollyal jár!

Biciklis körökben elterjedt, hogy az első hónapok relatíve gyengébb eredményei után Tinkov „raportra” hívta Sagant. „Nem volt ez valami kellemetlen beszélgetés. Még előttünk áll két közös év, csak megbeszéltük az elképzeléseinket. Amúgy sem értem, hogyan képzelik maguk Tinkovot, de nem jár géppisztollyal a kezében, és nem lövöldözget az emberekre” – jegyezte meg a maga megszokott, flegma stílusában Sagan, aki szerint az orosz milliárdos tudja, mit csinál, és ha egy ötlete eleinte értelmetlennek tűnik is, utóbb mindig kiderül, volt benne valami.

Egy pszichológus mindenkinek kell

A flegmaság mellett azonban Saganban felébredt egyfajta filozofikus gondolkodásmód is. A győzelmekben szegényebb időszakból is igyekszik levonni a tanulságokat. „Az egész élet a tanulásról szól. Ha valaki azt mondja, mindent tud, az nem tud semmit. Nekem is sokat kell még tanulnom, főleg a biciklizésről, meg az életről” – mondta a szlovák kerekes.

Hangsúlyozta, nem ez pályafutása legnehezebb időszaka. „Az akkor volt, amikor még nem lehettem biztos benne, hogy meg tudok élni a kerékpározásból. Most már ezt tudom – mondta nagy mosollyal, de nem zárkózott el attól sem, hogy segítséget kérjen a hatékonyabb mentális felkészüléshez. – Úgy vélem, minden embernek szüksége lenne egy pszichiáterre… Vagyis inkább pszichológusra!”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?