Sagan két defektet kapott

Rio de Janeiro |

<p>Nagyszerűen rajtolt, egy kör után már az élbolyban volt. Egy defekt azonban visszavetette, aztán egy újabb gyakorlatilag véget vetett a versenyének. Peter Sagan a 35. helyen zárta a hegyikerékpárosok versenyét a riói olimpián &ndash; mivel körhátrányba került volna, a szervezők lehívták a pályáról.</p>

Az egyes kerékpárszakágak között van némi átjárás, de azért az országúti mezőnyverseny címvédő világbajnokát ritkán láthatjuk hegyikerékpárban versenyezni. Peter Sagan Rióban visszatért a gyökerekhez, hiszen 2008-ban, még juniorként ebben a számban is világbajnok lett.

Az 50 versenyző közül messze neki volt a leggyengébb világranglista-helyezése (csak két mountain bike-versenyen indult idén), ezért ő rajtolt leghátulról.

Néhány méterrel a rajt után már a nyolcadik volt, sprinteri képességeit érvényesítve megtalálta a rést az embertömegben. Rögtön kőkemény tempóra kapcsolt, és hamarosan a harmadik helyen állt az előző olimpia első és második helyezettje, a cseh Jaroslav Kulhavý és a svájci Nino Schurter mögött.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"244021","attributes":{"alt":"","author":"Kép: SITA","class":"media-image","height":"349","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Fogja-e bírni ezt az iramot végig? A kérdésre a válasz már sosem derül ki. Sagan az első körben, már a depót elhagyva defektet kapott, vagyis majdnem egy fél kört kellett megtennie lapos gumin. A kerékcsere után a 23. helyen állt nagyjából két perccel lemaradva az éllovasok mögött, de egy körrel később már nyolc perc volt a lemaradása. „Másodszor is defektet kaptam, ezúttal az első keréken. Az volt a legrosszabb, hogy nem is vettem észre, ismét csak a depót elhagyva jöttem rá, a lejtőkön. Megint így kellett megtennem egy fél kört, néha le is kellett ugranom a bicikliről a lejtőkön. Az első defekt után még bíztam benne, hogy meglehet az első 10, de a második után már nem volt mit tenni” – magyarázta Sagan egy jó félórával a verseny után, amikorra lehiggadt.

A célban még átkozódott, először csak elsuhant a rá váró újságírók előtt. „Még sosem láttuk ilyen mérgesnek” – mondta edzője, Peter Zánický.

Sagan végül bekötözött bokával állt a sajtó elé, pont akkor lépett rosszul, amikor egy sziklás részen csak a kezében tudta vinni a defektes biciklit.

„Mindent kiadtam magamból. Ha nincsenek a defektek, szerintem az első tízben lehettem volna” – mondta Sagan.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"244022","attributes":{"alt":"","author":"Kép: SITA","class":"media-image","height":"323","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Amikor azonban már a mezőny végén kerekezett, már nem tudott olyan kemény iramot diktálni, mint az elején. „Nyilván más, ha az ember az élmezőnyben teker, mint ha hátul van. Az első körben mindenki láthatta, mire képes” – hangsúlyozta edzője, miközben Schurter az olimpiai győzelmét ünnepelte, Kulhavý pedig az ezüstéremnek örült.

A szlovák kerekes önkritikusan megjegyezte, mindkét defekt az ő hibája. „Az országúti versenyek során a defekt általában a versenyző önhibáján kívül jön, de a hegyikerékpárban ez a versenyző hibája. A dobogósok nem kaptak defektet” – konstatálta Sagan. Állítja, a teljesítménye meglett volna a top 10-hez, de a technika hiányzott. „Hét éve nem versenyeztem mountain bike-ban, nincs elég tapasztalatom” – tette hozzá.

Az olimpiai kalandot ennek ellenére nem bánja: „Jó tapasztalat volt ez számomra, még ha az eredmény nem is lett a legjobb.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?