Sagan első szakaszsikere

<p>Peter Sagan beindult – csütörtökön második lett a Tour de France kerékpáros-körverseny 6. szakaszán, tegnap pedig végre a hőn áhított szakaszsikert is megszerezte. A szlovák Tourminator magabiztosan vezeti a pontversenyt, összetettben pedig a a dél-afrikai Daryl Impey vezet, ő az első afrikai kerekes, aki viselheti a sárga trikót.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Az Aix-en-Provance és Montpellier közötti, 176,5 km hosszú csütörtöki szakaszt a Lotto kerekese, a német André Greipel nyerte. Tökéletes felvezetést kapott, és a sprintbefutónál lehajrázta Sagant, akinek ez volt a negyedik dobogós helye a Touron. „A zöld trikóért folytatott csatában jól állok, és hamarosan a szakaszsiker is eljön” – mondta a célban a szlovák kerekes, aki mintha a jövőbe látott volna.

Tegnap ugyanis Sagan begyűjtötte idei első (pályafutása negyedik) Tour-szakaszgyőzelmét. A Montpellier és Albi közötti 205,5 km hosszú etap során a Cannondale csapata fantasztikus munkát végzett.

A táv háromnegyedében (150 kilométeren át) a Cannondale kerekesei húzták a mezőnyt, s az olasz csapat vízhordói olyan pokoli iramot diktáltak a második emelkedőn, hogy a kifejezett sprintspecialisták (Cavendish, Greipel) leszakadtak, Sagan viszont bírta a tempót, s előbb a közbülső sprint megnyeréséért járó 20 pontot gyűjtötte be, majd ideális körülmények között érkezhetett a célhoz. (Igaz, négy kilométerrel a befutó előtt nem jól mért fel egy körforgalmat, túl szélesen akarta venni a kanyart, ám a veszélyes manőver közben sem vesztette el egyensúlyát, csak szurkolóiban állt meg az ütő.) A befutóhoz tökéletesen vezette fel a csapata Sagant. Bár úgy tűnt, hogy a szlovák kerekes beszorul más versenyzők mögé, csapattársát követve átverekedte magát a tömegen, s kihasználva, hogy társa zárja neki a szöget, a legjobb pillanatban kezdhetett sprintelni. A német John Degenkolbnak esélye sem volt a Tourminatorral szemben, Sagan pedig ünneplés gyanánt a csapatnévre mutatott a zöld trikóján, megköszönve a Cannondale-nek a fantasztikus teljesítményt.

„Ma minden 110 százalékra sikerült – nyilatkozta közvetlenül a célban Sagan. – Pontosan az ilyen szakaszokra van összeállítva a csapatunk. Mi nem tudunk megnyerni egy sprintbefutót egy sík etapon. Mi éppen az ilyen helyzeteket akartuk megoldani, és most be is bizonyosodott, hogy ez megy nekünk. A csapatom nélkül nem nyertem volna meg ezt a szakaszt. A szurkolóknak pedig csak annyit üzennék, hogy nekik szurkolniuk kell, a kritizálás a sportigazgatóink dolga. Az elmúlt napokban sok rosszat olvastam a csapatomról az interneten, de most mindenki láthatta, milyen sokat segítenek nekem.”

Sagan a szakaszsikerért újabb 45 pontot kapott, s megerősítette vezető helyét a zöld trikóért folyó pontversenyben: előnye 94 pont a német André Greipellel szemben.

Összetettben csütörtök óta az Orica dél-afrikai kerekese, Daryl Impey vezet, ő az afrikai kontinensről érkező első versenyző, aki viselheti a sárga trikót. Előtte csapattársa, Simon Gerrans állt az élen összetettben, de a csütörtöki befutó előtt érezhetően visszavett a tempóból, és átengedte Impeynek a dicsőséget. „Az én életemet nem változtatja meg, ha még egy szakaszon viselhetem a sárga trikót, az övét viszont megváltoztatja, ha csak egy etapon át is ő tekerhet sárgában” – magyarázta utólag a gesztust Gerrans. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?