RÖVIDEN

Simon Zsolt sem hiányzott
Pozsony. Lapunk tegnapi számának címoldalán, a Nem támogatta az MKP című tudósításban pontatlan információ jelent meg.

Simon Zsolt sem hiányzott

Pozsony. Lapunk tegnapi számának címoldalán, a Nem támogatta az MKP című tudósításban pontatlan információ jelent meg. Simon Zsolt földművelésügyi miniszter ugyan más elfoglaltsága miatt valóban nem vett részt végig a kormányülésen, ám a költségvetés-tervezetéről döntő szavazáson ott volt, s ő is tartózkodott. A téves tudósításért olvasóink és az érintett tárcavezető szíves elnézését kérjük. (U)

Fényszóró – vagy 1500 korona büntetés

Pozsony. Tegnaptól a közutakon nappal is kötelező bekapcsolt fényekkel közlekedni. A törvény megszegéséért a rendőrség akár 1500 koronás büntetést is kiszabhat a sofőröknek. A rendelet március 15-ig van érvényben. A feledékeny sofőröknek mindenképpen megéri odafigyelni, de a túlzott fényerő miatt is büntetés jár, mert ha indokolatlanul használjuk a ködlámpát, 500 koronát kell fizetnünk. (ú)

Átfogó törvényre van szükség

Pozsony. Egyetlen, átfogó diszkriminációellenes törvényt kell elfogadni, nem pedig nyolcvan törvényt módosítani – olvasható 49 polgári társulás közös kiáltványában. A civil szervezetek attól tartanak, ha sok törvénybe kell az esélyegyenlőséget biztosító bekezdést csempészni, valamelyiket esetleg nem szavazza meg a parlament, vagy valamely kisebbségi csoportról elfeledkeznek, és így jogi vákuum keletkezhet. (sza)

Berényi–Palko találkozó

Pozsony. Berényi József külügyi államtitkár tegnap Vladimír Palko belügyminiszterrel a szlovák–magyar határátlépés egyszerűsítéséről tárgyalt. Az európai uniós csatlakozás lehetőséget ad az útlevél nélküli határátlépésre, így a jövőben akár személyi igazolvánnyal is utazhatunk majd Magyarországra. Arról azonban még meg kell állapodni, milyen típusú igazolványt fogadjanak el a határátlépéskor. „Ezt a folyamatot szeretném megkönnyíteni a külügyminisztérium részéről” – nyilatkozta lapunknak Berényi. (jéel)

Schuster decemberben értékel

Pozsony. Rudolf Schuster december harmadikán tartja megszokott országértékelő beszédét a parlamentben. A köztársasági elnök tegnap Pavol Hrušovskýval tárgyalt, akinek elmondta, félti a koalíciót, mivel a parlamenti többsége nagyon ingatagnak látszik. Schuster azt is jelezte a parlament elnökének, hogy a három, a kormány által elfogadott törvény közül egyet nem lesz hajlandó aláírni, valószínűleg a szociális biztosításról szóló törvényre gondolt. (SITA)

Április 3-án választunk államfőt

Pozsony. Pavol Hrušovský házelnök tegnap bejelentette, 2004. április 3-ra írja ki a köztársaságielnök-választás első fordulóját, a második körre pedig április 17-én kerülne sor. A négy kormánypártból már három jelentett be saját hivatalos jelöltjét. Az SDKÚ Eduard Kukant, a KDH František Mikloškót, az ANO pedig Ľubo Romant látná szívesen az elnöki székben. Az MKP-nak nincs saját jelöltje. Rudolf Schuster hivatalosan még nem jelezte, hogy újra indulna-e, s Vladimír Mečiar sem döntött még. (t, ú)

Megszűnik a helyi adó

Pozsony. A pénzügyminisztérium jövő januártól meg kívánja szüntetni az alkoholra és a dohánytermékekre eddig kiszabott helyi adót, amivel az önkormányzatok éves bevétele 380 millió koronával csökken majd, de ezt az állam állítólag kompenzálni fogja a központi költségvetésből. A változtatásra az EU-csatlakozás miatt van szükség, ugyanis az uniós normák szerint a központi adókon kívül tilos további helyi adókkal terhelni az alkoholt és a dohánytermékeket. (TASR)

Nincs közeledés az NBÚ ügyben

Pozsony. Az MKP és az ANO vezetői tegnap nem egyeztek meg a Nemzetbiztonsági Hivatal új igazgatójának személyében. A KDH támogatja az MKP jelöltjét, Ján Šimulčíkot, Mikuláš Dzurinda pedig bejelentette, hogy az SDKÚ elfogadja azt a jelöltet, akiben a többi három párt megegyezik. A tegnapi tárgyalások valójában csak puhatolódzások voltak, Bugár Béla szerint az ANO jelöltjét, Peter Kožíkot sem utasították el teljesen. (SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?