Rossi nélkül az álmok kapujában

Kalmár Zsolt

Budapesten a Puskás Arénában zárt kapuk mögött rendezik meg a Magyarország–Izland (20.45) labdarúgó-Eb-pótselejtezőt. Az év mérkőzésének győztese ott lehet a jövő évre halasztott Európa-bajnokságon. A magyarok dolgát nehezíti, hogy a szövetségi kapitányuk, az olasz Marco Rossi is megfertőződött a koronavírussal, így nem lehet ott a kispadon.
 

„A korábbi folyamatos negatív teszteredmények után Marco Rossi legutóbbi vizsgálata pozitív eredményt mutatott. Elkülönítése a játékosoktól, stábtagoktól azonnal megtörtént” – írta szerdán Twitter-oldalán a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ). Rossi szakmai stábjából Giovanni Constantino pályaedző is hiányzik, ő már korábban megfertőződött, így vélhetően Cosimo Inguscio helyettesíti, ahogy a korábbi két alkalommal, amikor Rossi eltiltását töltötte. Ezt a két találkozót megnyerte a magyar válogatott: 2018 novemberében a Nemzetek Ligájában az észtek ellen 2:0-ra, majd 2019 júniusában a Wales elleni Eb-selejtezőn 1:0-ra győzött a Groupama Arénában.
Az MLSZ közleményében az áll, hogy Marco Rossin kívül a többi stábtag és a játékosok vizsgálata is negatív eredményt hozott.


Nézők nélkül jól megy
A Magyarországon életbe lépő járványügyi szigorítások miatt az Izland elleni sorsdöntő mérkőzést kénytelenek nézők nélkül megrendezni a Puskás Arénában. Magyarország eddig hat alkalommal játszott nézők nélkül, és ezeken kifejezetten jól szerepelt a válogatott. Négy győzelem mellett egy döntetlen és egy vereség a nemzeti csapat mérlege. 
Az első három esetben a nemzetközi (FIFA) vagy az európai szövetség (UEFA) büntetése miatt nem lehettek szurkolók a lelátón, míg 2020-ban a pandémia miatt volt üres a stadion három találkozón is. A 2019. októberi, Azerbajdzsán ellen 1:0-ra megnyert Eb-selejtező annyiban kakukktojás, hogy akkor csak gyerekek lehettek a nézőtéren.
A magyarok az azeri csapaton kívül két éve a görögöket is nézők nélkül győzték le, idegenben pedig idén Törökországban és Szerbiában diadalmaskodtak. Az első, 2013-as zárt kapus találkozón 2:2-es döntetlent játszottak a vendég románokkal, az egyetlen vereségüket pedig idén szeptemberben, hazai pályán, az oroszoktól szenvedték el (2:3).


Egymás ellen
Eddig a két csapat 11 alkalommal játszott egymással, ebből 7 meccset a magyar válogatott nyert, 1 döntetlen mellett (a 2016-os Eb-csoportmeccs) három alkalommal Izland bizonyult jobbnak. Ezeken a találkozókon 22 gólt lőtt a magyar csapat, ebből Gera Zoltán hármat, az izlandiak pedig 11-szer találtak be a magyarok kapujába. 
Legelőször 1988 májusában, egy barátságos mérkőzésen Budapesten játszottak egymással a felek, és a magyarok 3:0-ra győztek Vincze, Sallai és Kovács góljával.
Legutoljára pedig a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság csoportkörében találkoztak egymással. Az 1:1-es döntetlen alkalmával Gylfi Sigurdsson büntetőből talált be, a magyarok pedig Nemanja Nikolics beadása után Seavarsson öngóljával egyenlítettek a 88. percben. 
A magyar válogatott az őszi eredmények tükrében mindenképpen önbizalommal várhatja a mérkőzést, ugyanis az Eb-pótselejtező elődöntőjében Bulgáriát idegenben győzte le 3:1-re, emellett a Nemzetek Ligájában a világranglistán egyaránt magasabban jegyzett török és a szerb csapatot is megverte, ráadásul a vb-negyeddöntős oroszokkal vívott két meccsen is szerzett egy pontot. Az izlandiak ezzel szemben kifejezetten gyatrán szerepelnek az NL-ben: mind a négy meccsükön vereséget szenvedtek, igaz, olyan ellenfelekkel szemben, mint a vb-bronzérmes belgák, a vb-negyedik angolok, illetve a dánok. Azonban amikor igazán kellett, akkor villantak Sigurdssonék is, hiszen ők Romániát győzték le 2:1-re a pótselejtező elődöntőjében. 
Szalaiék számára óriási motivációt jelenthet, hogy ha sikerrel vívja meg a pótselejtezőt, akkor a 2021 nyarára halasztott Eb-n két mérkőzést, a világbajnok franciák és a címvédő portugálok ellenit hazai közönség előtt játszhatja a Puskás Arénában. Az F csoport harmadik meccsén pedig Németország lehet az ellenfele. ⋌(mgy, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?